ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Стадион "Пловдив“ – реквием за едни общински съветници
Автор: Любомир Минчев 21:03 / 12.07.2015Коментари (19)17117
© Plovdiv24.bg
За 25 години стадион "Пловдив" е преживял повече от онова, което му се случи на последната общинска сесия. Тя спокойно може да мине за един фантастично изпълнен реквием за този стадион. Беше много смешно, но не е за смях.

Реквиемът е заупокойна литургия. Името идва от първата дума на интроита "Requiem aeternam dona eis, Domine" - "Вечен покой дай им, Господи". Може да го използваме и в полза на общинските съветници , ако имаме предвид, че те са безпомощни пред проблема "стадион Пловдив". Това, изглежда, не е тяхната работа - няма как да я свършат, нито знаят, нито могат. Най-добре е да я остяват в други ръце и така ще бъде справедливо.

Когато не могат да свършат нещо, общинските съветници се държат като банда негодници. И ни пробутват някаква смелост, която стига само да дърпат лъва за опашката, но той умрял. Така се държаха и на последната сесия. Слави Георгиев е превърнал в патриотична кауза идеята, че с 20 милиона лева стадионът може да бъде довършен. Преди седем месеца премиерът Борисов обещал тези пари на Славчо Атанасов, случайно се срещнали, ако Общинският съвет ги поиска. Затова и точка осем от предизборната програма на Славчо е :"Довършване на стадион "Пловдив" . Тази точка ще бъде разочарование за избирателите, а и за кандидата, това е очевидно.

Слави е напорист общински съветник , брани със зъби и нокти партийната кауза, влиза в спорове, кара се, повишава тон, изнася партийни битки на гърба си. Това е похвално, особено преди избори. Сега е навлякъл доспехите на Дон Кихот и вижда срещу себе си един стадион, който е готов да приеме финал в Шампионската лига , и то само срещу някакви 20 милиона лева. Той е единствен в залата на Общинския съвет, който вярва в това. И всичко е заради количествено-стойностната сметка, която представя арх. Валентин Маринов, бащата на стадиона - 19 милиона и нещо. Това е осъвременена сметка от 1989 година.

Една бутафорна история . Не бива да й се връзваме, колкото и сериозни да изглеждат някои цифри от сметката на арх. Маринов. Неговите усилия за продължението на стадиона са уважителни, както и на Слави Георгиев, без значение дали се обижда на Дон Кихот. Но ако все пак има група хора , които твърдят, че с още 20 милиона стадионът ще получи лиценз от ФИФА, УЕФА и световната лекоатлетическа федерация, трябва да се гръмнат.

Най-добре е тази остория да бъде жаржирана и така се получи. След като дуетната половинка в спора със Слави - Атанас Узунов, изнесе съвсем други цифри за строителството на модерни стадиони в Европа, бутафорният финал на сесията беше красиво очертан. Съветникът Емил Русинов предложи да поискаме не 20, а 185 милиона лева. Всички се съгласиха освен Слави, но той не биваше да разрушава вятърните мелници пред себе си и постъпи правилно.

Да, реквием за стадиона и едни общински съветници. Когато говорим за стадиона, трябва да се обърнем с гняв назад. Той се е превърнал в изборна дъвка и съветниците изглеждат доста нелепо , когато го вкарат вързан на сесията. В предишната изборна кампания идваха испанци, доведени от Стоичков. Дъвката беше разпъната повече от обичайното и толкова. 20-те милиона ще имат същата съдба. 

Имаше и много други кампании за стадиона през годините. Затова да не се захласваме толкова много по последната общинска сесия - просто един от обичайните епизоди за повсеместното партийно надървяне преди изборите. Но когато Слави Георгиев говори по темата, както и всички останали, трябва да имат предвид, че сериозен е рискът срещу тях да има и кухи партийни глави, които не се интересуват и от количествени сметки. Ако напълним стадиона с такива глави, нищо добро не го чака. 25 години са достатъчни за подобен извод.

Модернизирането на стадиона беше мечтата на Тодор Петков. Тогава беше кмет и настървено искаше да го довърши до старта на световното първенство по лека атлетика за младежи и девойки. Не успя. Две коли се паркираха на пистата и я осветяваха с фаровете си, за да зъвърши нормално бягането на 1500 метра. Това беше и краят на този стадион - политически и фанансов. Така, на фарове, приключваха и ще приключат някои изборни кампании.
Глупавата политика е лоша. Нещо подобно изломоти на микрофона в предишния мандат един общински съветник. Май беше Яшар Асан. Със същия успех можеше и да каже, че лошата политика е глупава. Запомнил съм тази фраза, защото Яшар не беше от разговорливите на микрофон и да се засили натам трябва съвсем да е кипнал.

На последната сесия се случи нещо подобно . Жаржирането на стадиона стана след едно кипване. А самият шарж е заради 25 години идиотски послания , идващи от партийни централи, политически измекяри и най-обикновени измамници. Ако Яшар беше наоколо, нямаше начин да не каже, че глупавата политика е лоша.



Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023 »
20.11.2023 »
20.06.2023 »
20.09.2022 »
14.09.2022 »
20.01.2022 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 14.11.2015 г.
0
 
 
Хора,как може да оставите най-големия стадион в България.Пълно безобразие от управниците.Толкова години не се събраха да се ремонтира
+1
 
 
Слабчо Евтаназов не само водеше испанци да гледат стадиона, ами им продаваше общински терени на безценица - Чомаков му е предавал тайните на тая далаверка, че и той го правеше
+1
 
 
Никой няма да разреши най-големият и най-хубавият стадион да е в Пловдив.За 20 милиона или за 40.Трябва саниране,а не нов.Специалистите ще ви го кажат.Проблема е че е в Пловдив.Запомнете го.
0
 
 
ПРОЧЕТЕТЕ ИЛИ ЧУИТЕ КАКВО КАЗВА АРХИТЕКТА
+2
 
 
ТЕЗИ 185мил Излезнаха от Устата на Пишман спеца Наско Узунов
+1
 
 
Сигурно ще може с 20милиона да се оправи, стига никой да не пипа от тях. А може би точно там е разковничето - няма как да се вземе и да се довърши.... Жалко за Пловдив, за града на атлетите. ....
+1
 
 
Е и какво излиза сега? Ако стадиона не може да "приеме" Шампионска лига или ако не може да отговори на високите европейски критерии да го оставим да се саморазруши ли? И да продължи да прилича на обществена тоалетна? Не схващам логиката. Ако може да се намерият едни 20М, ами да се използват - все нещо ще се направи с тях. Да, най-вероятно няма да е на световно ниво, но то какаво ли ни е на такова?! Нека да се оправи стадиона, пък бил той и само в "махленски" вариант. Пак ще е в по-добро състояние, отколкото сега. А относно политиците..... те са ми ясни.
+1
 
 
стига илюзии моля ви никои нищо няма да направи просто предизборни глупости но нека простите хорица се надяват на нещо
+1
 
 
ИСКАМЕ СТАДИОН Пловдив, Пловдив ЗАСЛУЖАВА ХУВАВ СТАДИО, .....ЕВРОПЕСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА БЕЗ НИТО ЕДИ ЧИТАВ СТАДИОН, СРАМОТАААА ОПРАВЕТЕ СТАДИОНА!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: