ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Минимум 1000 лева заплата искат младите безработни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 14.07.2015Коментари (21)4314
© Impact Press Group
Минимум 1000 лева заплата искат младите хора, за да започнат работа. Това показва проучване, проведено сред безработни до 29 години, предава Нова ТВ.

Младежите очакват от работодателите и служебни придобивки като телефон, облекло, и дори автомобил. Готов ли е бизнесът да им ги предостави?

В момента без работа са около 42 000 млади хора до 29 години. Въпреки че работа се намира трудно, очакванията на младежите се оказват високи, а често и нереалистични. 

Повечето запитани биха започнали работа за не по-малко от 700-800 лева, а още в първите месеци очакванията са заплатата да е поне 1000 лева. Работодателите обаче са готови да предложат далеч по-малко.

"Не е много лесно", казва Радостина Рашева - кандидат за работа.

Буквално дни, след като е взела дипломата си от университета, Радостина разглежда свободните места за счетоводители.

"Знам, че за моята работа трябва много стаж и няма как да очаквам да започна на 1000 лева заплата, с натрупването на стажа ще се увеличава и работната заплата", казва Радостина Рашева - кандидат за работа.

Повечето млади обаче трудно са готови на този компромис. И рядко се съгласяват да започнат работа за по-малко от 1000 лева.

"Младите хора действително имат много високи очаквания от новото работно място. Семейната среда създава очаквания, които те се опитват да достигнат и определено очакват доста висока заплата, която преди 3-4 години - беше с около 30-40 % по-ниска", казва Надя Василева - мениджър в компания за подбор на персонал.

Очакванията за високи доходи идват и от това, че младите сравняват заплатите у нас с тези в чужбина. Освен добра заплата младите искат повече почивки и гъвкаво работно време. Готов ли е бизнесът да им ги предложи?

"Не може очакванията на един стартиращ, дори млад специалист, да бъдат над средната работна заплата за страната. Наистина има отрасли, за които са малко, но тези отрасли са много млади", казва Даниела Симидчиева от Българска стопанска камара.

И все пак, при добро образование и умения, бизнесът е готов на компромиси и за браншове като IT да предложи стартова заплата дори над очакванията на самите младежи.

"Колкото младите са по-гъвкави, готови да влизат в повече роли, да имат дисциплина - това е важно за да се харесат на работодателите", казва Надя Василева - мениджър в компания за подбор на персонал .

А разминаването между очакванията и реалността води до нови безработни.

"Те предпочитат за социални помощи да седят у дома - вместо да търсят реализация", казва Даниела Симидчиева от Българска стопанска камара.

"По тези причини заминават в чужбина и започват да работят нискоквалифицирани дейности", на мнение е Радостина Рашева - кандидат за работа.

Ако младите обаче предпочетат този път, бизнесът ще се сблъска с друг проблем, ще загуби работна ръка на добре образовани млади кадри.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ще ме извинявате, но аз съм на 20 години уча за инжинер в сферата на роботизацията ... в България за моята специалност мога да очаквам около 800-900 лева но за повече освен ако не стана главен инжинер в завод не мисля ... човек без идеята за развитие в образование и специализация не мисля че трябва да изявява претенции за това каква заплата да взима защото средното е крайно недостатъчно за заплата 1000 лева :)
+6
 
 
Кучето скача според тоягата т.е. пародия на работодател плаща пародия на заплата на пародия на служител. Това е масовата действителност в пародията на държава наречена България.
+2
 
 
1000лв в някой друг живот. За съжаление теорията от универститета и практитакта в работата са две различни неща. При мен е факт, че хората без образование се интегрират много по-бързо от тези с "висше образование" Относно младите: взимал съм много стажанти, млади хора, взимал съм по различни европейски, социални и какви ли не други програми. Е хора, тази грешка повече няма да я повторя. Моята фирма не е опитно зайче да ми пращат мързеливи младежи, които искат да играят пасианс по цял ден и само питат за тийм билдинг и излизане с колегите. Младежи, на работа се работи! А ако работите добре ще има и екстри. Разочарован съм от младежда, макар че и аз самият не съм навършил 30 години. Когато има програми, които помагат на бизнеса, кандидатите трявба да минават през някакво сито. А не просто диплома и готово. Дипломата в България е едно голямо нищо!!! (говоря за икономическите специалностти)
+4
 
 
Няма как още току завършил без стаж да започне работа за 1000 лв. Започва се на по-ниска заплата и като стане по-продуктивен за фирмата и заплатата му се вдига постепенно. Така е навсякъде и така ще е винаги. Повечето младежи са адски мързеливи и не искат даже да трупат стаж, после защо нямало работна ръка...
Aнонимен
на 14.07.2015 г.
+5
 
 
Няма как да работиш за 450 лева ,да се чудиш какво да платиш по напред и накрая като ти се отвори възможност за работа на вън за два пъти повече пари да не приемеш.
Aнонимен
на 14.07.2015 г.
+5
 
 
Не можело един млад специалист да започне работа над средната заплата за страната?!? По коя логика? На олигарха или на социалистическия "морал"?
с .. . с. с.с .с с. с.с
+1
 
 
1000 лева без стаж и незнае за какво е дошъл да бачка? час да пие кафе поевче почивки ? тези младите какво искат се чудя. хем Нямат стаж хем 1000 лева малко нагло звучи. да иде да копа за 1200 лева дали ще се съгфгласи? Почивка на карибите ли иска ? То защото не е гладен да види как се печелят пари.
+4
 
 
много хубаво, това ще е една от основните предпоставки да вземе да се променя нивото на заплащането в страната..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: