ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Учителки работят като камериерки през лятото на морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:26 / 21.07.2015Коментари (4)3084
©
Учителки работят като камериерки през лятото, за да си осигурят допълнителни доходи. Това коментира Елена Иванова, председател на съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Тя обясни, че вече това е често срещана практика, тъй като препода­вателите имат по три месеца ваканция.

Тенденцията обаче е свързана и с липсата на квалифицирани кадри в бранша и заради това хотелиери са принудени да назначават на работа хора без никакъв опит. 

"Проблемът с кадрите ще бъде на дневен ред не само този сезон, но и през следващите няколко години. Затова трябва да бъдат взети спешни мерки за излизане от задънената улица, в която се намираме. Нашите служители напускат страната ни и търсят щастие в Европа. Някои от тях се разочароват и се връщат, но това са твърде малка част. В същото време ние не допускаме работници от други страни", коментира Иванова. 

Според нея няма как да предлагаме качествен продукт с кадрите, които се лансират на пазара в момента.

"Сега закърпихме положението - излязоха във ваканции ученици, студенти и учители. Но в никакъв случай не бих казала, че това са кадрите, които са ни необходими", допълни тя. 

В момента в туризма има нужда от квалифициран персонал на всяко ниво, като се започне от хигиенисти, сервитьори, камериерки, качествени администратори и др. 

Заради това от бранша са принудени да водят преговори с чужди университети за практики в България, предимно украински, беларуски и молдовски.

"Всеки турист иска да бъде ухажван, за да се върне отново на почивка на дадено място. Това не може да стане с кисели физиономии, които нашият персонал показва. Явно нашите студенти ги мързи да практикуват. Заявявам го съвсем отговорно. 

Тази година в Слънчев бряг има около 50 младежи от Украйна и всички колеги заявяват, че тези деца са изключително трудолюбиви, отзивчиви и изпълнителни. А нашите младежи са разглезени, защото все още разчитат масово на помощта на родителите си", допълни Иванова. 

Според нея често срещана практика е и миячки в хотели да бъдат спирани след работния ден от охраната, защото изнасят храна. Чантите на персонала били пълни със салами, филета и пити с кашкавал, които се опитвали да занесат вкъщи.

Според директора на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов липсата на стратегия в сектора е довело до свръхпредлагане на легла - над 1,5 милиона, при средна заетост 30% годишно. Това от своя страна показвало слаба използваемост на легловата база, а по този начин кадрите няма как да бъдат наемани на работа целогодишно. Той даде за пример елитните хотели, които подписват договори със служители за по 60 дни.

"Като към това прибавим и ниските заплати - а в бранша са изключително ниски, няма как да имаме читави кадри. В същото време младежи, завършили у нас, работят прекрасно в съседна Гърция и в други европейски страни като Швейцария, Германия, Австрия, на круизни кораби, но там получават много повече пари", каза той. 

Според Драганов стартовото заплащане там е 15 евро на ден, но при поета нощувка и храна.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какъв беше проблема, Ленче? Плащайте коректно и ще се получи!
+3
 
 
"Според нея няма как да предлагаме качествен продукт с кадрите, които се лансират на пазара в момента." Цените ви са като на запад, но заплатите ви са нищожни дори на фона на България. Как искате да имате кадри?
+2
 
 
Даже и програми за хигиенисти да има, за да може да не плащат от собствения си джоб... Тарикати.
+1
 
 
Госпожата негодува, защото нямало достатъчно кадри, който да се наемат по програми, които са по проекти от ЕС и покриват заплатата на стажантите плюс допълнителни пари за фирмите, които ги"обучават" . С един куршум два заека, хем няма да плащат на работниците си от своя джоб, хем ще им дават пари. Освен това като прибавим и това, че няма те да плащат осигуровки...Да не говорим, че заплатите по морето са от рода на 400-500 лева.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: