ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на Съединение поръчал убийството на митничар заради 0,5 кг дрога
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 04.08.2015Коментари (1)4470
©
15 години след разстрела на Георги Дребчев полицаи разкриха, че покойният кмет на Съединение Евгени Маринчешки е платил за ликвидирането му.

Митничарят Георги Дребчев е участвал в наркоканал и е бил застрелян заради 0,5 кг хероин. До това разкритие стигнаха разследващите 15 г. след смъртта на пловдивчанина, пише "24 часа".

Според обвинителния акт, който вече е внесен в съда, организатор на убийството е покойният кмет на Съединение Евгени Маринчешки, управлявал общината три мандата. Мократа поръчка дал през пролетта на 1999 г., когато все още не е бил в местната власт.

По онова време той е имал транспортна фирма и по данни от разследването превозвал малки пратки с дрога. В същата схема били замесени Дребчев и Иван Карабелов, концесионер на зеленчуковия пазар в Съединение.

Маринчешки карал товари от Сирия и Турция през България заедно със скрити в тях наркотици. Митничарят получавал възнаграждение, защото осигурявал "зелен коридор" за дрогата през границата, но не е участвал в пренасянето ѝ. От прокуратурата смятат, че Карабелов е бил включен в разтоварването на стоката.

В началото на 1999-а Дребчев се усъмнил, че Маринчешки не му плаща заслуженото, и взел половин кило от една от пратките с дрога. Двамата му съучастници поискали да го върне, но той отказал. Тогава Карабелов се свързал с Божидар Атанасов, когото познавал от боевете с кучета, организирани край Съединение.

Според полицията Маринчешки платил 60 000 за ликвидирането на Дребчев. В продължение на 2-3 месеца Карабелов и Атанасов следили мишената си, проучвайки навиците и маршрутите ѝ.

Митничарят усещал, че е наблюдаван, и го споделил с близките си. На 13 юни 1999 г. около 18 ч той бил при родителите си в Съединение. Два часа по-късно съпругата му се обадила от Пловдив, че трябва да заведат 9-годишната си дъщеря на стоматолог, тъй като я болял зъб.

Майката на Дребчев - Стоянка, се чула със сина си за последно около 21,30 ч. Георги ѝ казал, че бърза да закара жена си и детето у дома, тъй като в града има страшна буря.

Разследването установило, че митничарят не се е прибрал вкъщи със семейството си, а отишъл в заведение. Малко преди полунощ паркирал пред блока си в пловдивския квартал "Тракия" и тръгнал към входа. Бил на няколко крачки от него, когато Божидар Атанасов стрелял в него. Куршумът попаднал в гърба на жертвата, а оттам в сърцето.

"Олеле, убиха ме", чули виковете на Дребчев съседи. До идването на Бърза помощ той издъхнал.

Незабелязан от никого, килърът Божидар Атанасов изтичал до жигулито на своя познат, който го бил докарал до блока на митничаря. После го свалил на кръстовище в кв. "Тракия". Този свидетел забелязал, че Атанасов е препасан с пистолет.

Криминалистите твърдят, че убийството е останало в графата "студени досиета" в продължение на 15 г., тъй като боеприпасът бил
предварително обработен.

Със зъболекарско борче килърът пробил ризницата на патрона и заличил фабричните му маркировки.

Според обвинението, преди да натисне спусъка, дал на свои приятели да хвърлят пиратки пред блока на Дребчев, за да не прави после впечатление шумът от изстрела.

С парите от мократа поръчка Атанасов си купил апартамент в Пловдив. Арестували го едва на 15 май м.г. на изхода на града. Година по-рано бил излязъл от затвора, където излежавал 4 г. и 11 месеца за наркотици.

Атанасов има още едно наказание от 2, 8 г. пак за дрога, както и по-стара 7-месечна условна присъда за незаконно притежаване на оръжие.

От полицията не уточняват как са стигнали до екзекутора след толкова години. По неофициална информация това е станало след показания на двама анонимни свидетели. 

Атанасов е обвинен и за още едно убийство - на бизнесмена Огнян Харизанов по прякор Оги Лудия, извършено на 17 август 2007-а. То също е разкрито след задържането на Атанасов. В момента двойният килър е под стража.

Съучастникът му Иван Карабелов, който е обвинен в подбудителство за убийството на митничаря, е под домашен арест. Баща е на три деца, две от които непълнолетни. 

"Той не е направил признания за участие в убийството на митничаря", каза адвокатът му Стефан Левашки. Процесът ще е на 13 август.

Майката на покойния кмет на Съединение Евгени Маринчешки - Минка, е категорична, че синът ѝ е посочен като организатор,
защото не е между живите.

"Всичко е измислица. Много ми е болно и мъчно, че му лепнаха посмъртно такова петно. Не е честно спрямо него. Жителите на Съединение знаят кой е истинският поръчител", заяви жената пред "24 часа", но отказа да посочи име. 

По думите ѝ родителите на Дребчев, с които живеят през 3-4 къщи, също били наясно, че Маринчешки не стоял зад убийството. Затова и отношенията между двете фамилии били добри.

"Преди да влезе във властта, Евгени действително извършваше транспортна дейност, но не е имал работа с митници", обяснява майката. Синът ѝ издъхна на 5 февруари 2012 г. в пловдивска болница. Две седмици преди това претърпял катастрофа на магистрала "Тракия".

На 21 януари 2012 г. той пътувал със своето "Ауди А6" към Габрово за погребението на приятел. Заради несъобразена скорост се ударил в крайпътна мантинела, гласи официалното съобщение на полицията оттогава. С политравма на гръдния кош, четири счупвания на таза и 20 потрошени ребра кметът е настанен в УМБАЛ "Св.Георги", където по-късно умира. В Съединение тогава е обявен 3-дневен траур.

"Сега вече се съмнявам дали катастрофата е случайна", споделя Минка Маринчешка. Майката на убития митничар - Стоянка, е потресена от замесването на сина ѝ с наркотици.

"Абсурдно е. Който го твърди, да го докаже. Надявам се истината да излезе наяве и виновниците да бъдат наказани. Ако се отърват в съда, има възмездие от горе", заяви тя. Близки до семейството на Дребчев не вярват да се е занимавал с дрога.

Те разказват, че в ония години родителите му имали много пари, тъй като бащата на Георги работил 12 г. в Сирия, Либия и Ирак и се върнал с добри спестявания. В Съединение пуснал първата автобусна линия до Пловдив, развъртял успешен бизнес с обработка на кожи заедно с двама турци, отворил и хлебопекарна.

Георги Дребчев помагал на родителите си и имал висок стандарт на живот. Той започнал в пловдивската митница като шофьор на тогавашния шеф Димитър Толев.

Въртял волана 2 г., след което завършил икономика и се издигнал до старши митнически инспектор. Приятелите и колегите му са го запомнили винаги с телефон в ръка. Така е изобразен и на надгробния си паметник в Съединение.

От 1999 до 2013 г. в Пловдив и региона са станали 21 убийства, чиито извършители не са били заловени. Случаите са влезли в графата "студени досиета".

Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров е бил сформиран екип за работа по всички неразкрити убийства с неизтекла 15-годишна давност. 

Така се стига до ареста на Божидар Атанасов, който е обвинен за поръчковите екзекуции на митничаря Георги Дребчев и на бизнесмена Огнян Атанасов. Остава да бъдат разкрити извършителите на още 19.



Още по темата: общо новини по темата: 33
13.11.2023 »
12.08.2023 »
14.02.2022 »
28.06.2021 »
16.04.2021 »
19.02.2021 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 04.08.2015 г.
0
 
 
Смешнициии . Трябваше да се убие тоя на пътя да може да го осъдите . Нещастниции . Това ли е правосъдие ? Жалка Държава . Съдии , прокурори депутати , все мърша . Сега сигурно ще му лепнат всички обвинения и другите двама ще си излезнат невинни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: