ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Внимавайте! На този пазар в Пловдив има най-много нарушения с кантарите!
Автор: Мария Морунова 12:05 / 04.08.2015Коментари (34)15866
Пазарът за плодове и зеленчуци в "Южен" срещу Първо РПУ се оказа мястото с най-много нарушения. Това стана ясно по време на проверка на инспекторите от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - Главна дирекция "Метрологичен надзор", които проверяват изрядността на везните, с които търговците мерят стоката, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Екатерина Павлова - началник на Регионален отдел Метрологичен надзор - Южна България, заяви, че това, което ще бъде проверявано, са везните на търговците. Проверяват дали ползват т. нар. "черни кантари". Това са китайски везни на цена от около 50-60 лева, които не са разрешени за използване в България и Европейския съюз. 

Тези кантари не са преминали и преглед, нямат пломба и стикер. Може да има случаи, в които и да не мерят точно, което вече е в ущърб на клиента.

Проверката започна малко след 10.00 часа. Инспекторите влизаха като тайни клиенти и само за около 30 минути бяха констатирани 4 нарушения.

Производителят на домати Мариана се оказа, че има такава китайска везна, която беше без холограма, без стикер за проверка от ДАМТН, който представлява буква "М" на зелен фон. Инспекторът Боян Йончев наложи на търговката акт за установяване на административно нарушение, а стойността му е между 100 и 300 лева.

На друг щанд на пазара в "Южен" за ядки отново везната не беше в ред. Този път тя беше със стикер, но срокът му беше изтекъл. Отново бе наложен акт. Същият търговец получи и втори акт, тъй като и на друг негов щанд имаше нарушение с кантара.

Поредният нарушител, който предлагаше зеле, картофи, сливи и други се оплака, че не е знаел, че тези кантари не са позволени за употреба. Въпреки това мъжът получи акт.

"Продължаваме с проверките по целия пазар, защото това тържище се оказа мястото в Пловдив, където има най-много нарушения", каза Павлова.

Тя обясни, че след техните актове търговците трябва да отстранят везните и да се снабдят с други.

Инспекторът обясни, че подобни проверки администрацията име извършила и в Раднево, Първенец и Сливен. По-особени са случаите с местата, където се предлага сезонна продукция като в Първенец.

"Там търговците идват с бусове и предлагат продукцията именно с такива "черни кантари", коментира Екатерина Павлова.

Тя допълни, че санкциите варират от 100 до 300 лева за физически лица и от 200 до 500 лева за юридически лица. А проверките ще продължат.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
това че продаваче не знае не е извинение....щом закона казва какви трябва да са условята за кантарите които могат да се използват тои трябва да се информира преди да си купи един.
0
 
 
Има и най-много неправилно спрели коли. По ирония е точно срещу райнното.
0
 
 
Не го харесвам този пазар ,но се случва да купувам с неудоволствие А били и най-големите нарушител!!!
-1
 
 
Поздравления за инспекторите от Държавна Агенция за метрологичен и технически надзор - Пловдив :-)
+1
 
 
Гадове, и аз пазарувам често от там :(
Сподели какво ново....
на 04.08.2015 г.
+4
 
 
не е случайно;че на всеки пазар има фонтака-пийте по една студена вода тя е калкулирана в стоката ни
на 04.08.2015 г.
+5
 
 
В неделя минах през четвъртък пазара.Харесаха ми домати от 1,40 лв. и питах продавачката "Госпожо,мога ли да си избера от тези домати"?,и тя ми отговаря,можеш ама от доматите които са по 3 лв. и ми се изхили-глей го тоя,искал да избира. Да се върна на темата.Арогантността и наглостта на търговците по пазарите нямат край и това е поради бездействието на редица контролиращи органи-НАП, горната агенция, Агенцията по безопасност на храните,ДВСК,служителите на общински пазари и всички останали. Всички знаят,че масите в Пловдив и борсите са притежание на 30-40 човека,че везните драстично мерят в ущърб на купувачите,че почти никой от продавачите не е регистриран земеделски производител, а са си чисти търговци -прекупвачи, но си ползват данъчните и осигурителните облаги на земеделски производители, и въпреки това никой нищо не предприема за да озапти тази прекупваческа мафия.Няма касови апарати и касови бележки,няма трудови договори,съответно осигуровки и данъци,няма отчетност,нищо няма.Пълно безвластие. Само като пример мога да споделя,че ако от горната агенция искаха да се справят с проблема,за един месец няма да изкарат специалистите си от пазарите и въпроса с везните щеше да е решен. А те некадърниците даже оправдават тези с бусовете и черните кантари.
+1
 
 
Предлагам им да минат и през 'Събота пазара', да видят и там какво чудо е...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: