ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българи варят компоти на плажа в Гърция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 11.08.2015Коментари (12)6981
©
Βουλγαρικά τσίρκο - българският цирк! Така, ама без никаква злоба, гледат гърците сеира и подхвърлят на нашенци, които окупираха това лято плажовете в Северна Гърция.

Византийците, известни с тънки номера, се хилят "под мустак" на български туристи, решили да минат по-тънко на море в чужбина. Но в момента натиснатите от кризата гърци не се сърдят на всевъзможните номера на комшиите им от север."Всеки дошъл е важен, все ще похарчи някое евро, колкото и да се е подготвил да мине възможно най-евтино", подчертава дебело Никос пред "Всеки ден" - млад грък, който с родителите си стопанисва малък кокетен къмпинг, един от многото между Аспровалта и Кавала. Коментарът му е на въпрос вярно ли е, че много българи, особено в събота и неделя, пристигат от България натоварени с хладилни чанти с всичко за ядене и пиене в тях. Настаняват се на шезлонгите под чадърите, за ползването на които и една вода е достатъчно да си купиш. И така с провизии от вкъщи изкарват цял ден на плажа.

"Има го това, но какво да се прави, балканци сме и вие, и ние. Гърците също от България пазаруваме и влачим какво ли не, че е по-евтино. Даже узо и маслини пазаруват у вас", казва благосклонно Никос. След което започва през смях да разкрива личните си наблюдения върху къмпингуващи българи. Най-голямата изненада за малко над 25-годишния грък била, когато заварил нашенци да варят компоти почти на плажа пред палатката. В голям специален електрически казан били подредени буркани с праскови.

А за стерилизирането чрез кипене естествено се използвала еленергия и вода от къмпинга, които влизат в цената на къмпингуването. Нашенци си носели и буркани, и капачки, и захар - само прасковите купували евтино на място. Никос разказа, че доста българи вече целогодишно си оставят караваните в гръцки къмпинги. Дори си посадили цветя пред тях. А семейство пенсионери от Сандански, пращани от дъщерята с внуците всяко лято на караваната, боцнали и домати, сложили колчета и отглеждали успешно зеленчука.

Все по-масова ставала практиката къмпингуващите в Гърция да си тръгват за България с напълно изпран и изгладен багаж. На всеки къмпинг освен чисти лъскави бани и тоалетни, кухни, хладилници, има и перални, които се задействат с евтини жетони. Има дори и места за гладене с дъски и ютии. Целият похарчен ток плюс водата пак си е без пари - влиза в цената. А умните нашенци, преди да си тръгнат, перат и гладят всичко като за последно. Да не харчат ток у дома.

"Платили са си, това са екстри на къмпинга, които могат да ползват без ограничение", отчита младият бизнесмен Никос. И се сеща да допълни, че доста къмпинги предлагат и безплатна автомивка. "Не знам колко често си миете колите в България, но вашите тук ги лъскат ежедневно", смее се момчето. Цените за къмпингуване в Гърция, наистина с всякакви удобства, са 6 -10 евро на ден за палатката или караваната, 6 - 8 евро на възрастен човек на вечер, 3 - 4 евро за дете, 2 - 3 евро на автомобил.

Никос коментира, че все пак това не са малко пари за българите и пак се смее: "Защо хората да не си избият еврото чрез тока и водата?" Той обаче подчертава, че знае колко струва по българските къмпинги: "Горе-долу като у нас, но с разликата, че българските къмпинги са зле уредени". "Кофти са!", проговаря Никос на български и обяснява, че е понаучил доста думи от клиентелата от север. "А майка ми се научи да вари компоти в буркани. И дори си поръча от България от тия специалните казани на ток", вече се тресе от смях гърчето. Баща му пък си поръчвал нашенци да му носят троянска сливова ракия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 11.08.2015 г.
+1
 
 
То някога там е било наше -БЪЛГАРКО-кокво толкова голяма работа-като удома-
+1
 
 
Ясо паликари!!! Някога бях таксиметържия. Товаря едно гърче от Смирненски: " Гръцката сладкарница през Коматевския възел." Същото гърче друг ден по друго време: "Гръцката сладкарница през прелеза на ПеСтерско шосе" Познайте защо променя маршрута. А септември ще отида поне с 2 нощувки или на Керамоти или 2 нощувки в Кирково и ежедневно набиране до "Порно плажа" във Фанари.
+1
 
 
Чадърът им безплатен, шезлонга без пари, ядене си носят....да умреш от скука ! А се опнало едно мореееее
на 11.08.2015 г.
+1
 
 
"Има го това, но какво да се прави, балканци сме" ;-)
+2
 
 
Ганьо е безсмъртен! Да живее компота, ъъ компютъръ
егати новия облик-мн.е мрачен
на 11.08.2015 г.
+5
 
 
Балкански обмен.Не е за смях,а за патент.
+6
 
 
Не е лошото, че в гръцката чужбина се чувстваш като у дома. Лошото е, че у дома, на нашето лайноморие, се чувстваш чужденец.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: