ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дончев: Кметското място в Пловдив е едно от най-важните, подозирам, че е голямо изкушение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 12.08.2015Коментари (1)4867
©
За много българи кметът е най-важният човек в държавата - този, който решава проблемите, е кметът; 70% от публичните услуги се предоставят от местната власт. Това посочи в студиото на "Тази сутрин" вицепремиерът с ресор "Еврофондове" Томислав Дончев.

Министърът, който сам е бил градоначалник в Габрово, публикува на сайта си своеобразен "Наръчник на потребителя" за видовете кметове - "дървен философ, "класик", "хитрец", "заспа" и други. Дончев специално подчерта, че текстът е изцяло негово дело и не обвързва по никакъв начин партията си с него.

И, все пак, какви са кметовете на ГЕРБ? "Повечето от нашите кметове са добри кметове", отговори Дончев. Той предпочете да не коментира конкретни лица в началото на предизборната кампания и така не стана ясно кои са извън "повечето".

Вицепремиерът неглижира и странната ситуация, в която партията на Бойко Борисов поне привидно има двама кандидат-кметове на Пловдив - титулярът Иван Тотев и депутатът Здравко Димитров. "Местни избори - всяко физическо лице има право да си опита късмета (...) Кметското място в Пловдив е едно от най-важните, подозирам, че е голямо изкушение", коментира Томислав Дончев.

Той обяви, че в големите областни градове ГЕРБ ще се явяват самостоятелно, но "ако някой реши да подкрепя някой наш кандидат, което обаче не означава коалиция или споразумение, това е негово право".

Остават над милиард за разплащане

През предишния програмен период в България са извършвани инвестиции, каквито не са били правени от 20 години и опитността на строители и възложители в началото е била малка. Така вицепремиерът обясни проблемите, които имаше у нас с европарите и спрените програми от 2007 г. насам.

Според Томислав Дончев, свършеното е много и в десетки градове се подменя ВиК мрежа, изграждат се пречиствателни станции, магистрали и друга инфраструктура, а освен това с пари от Брюксел се правят много от мерките в социалната сфера.

"Фотофинишът" на предния програмен период е 31 декември, като за полугодието изпълнението е 98%, но има 1.1 млрд. евро, които трябва да бъдат разплатени, посочи Дончев. Той допълни, че към момента темпът е 25 млн. евро седмично, но за да се постигне целта трябва се вдигне до 30 млн.

Да си видят сметките преди протеста

Всички мога да си получат новите сметки за август и да преценят дали да протестират, коментира вицепремиерът. По думите му в голяма степен е решен проблемът с цените на тока за бизнеса след срещи с работодатели, синдикати и експерти.

След приемането на някои мерки, сред които премахване на свъръхподпомагането на ВЕИ централите, се е запазила цената за консуматорите. "Може да има промяна за определени категории потребители, но това не включва големите индустриални потребители, за които токът е съществена част от разходите", подчерта Дончев.

По думите му сегашната сложна ситуация в енергетиката се дължи както на старите неефективни проекти, така и на натрупания дефицит в НЕК по времето на кабинета "Орешарски".

Дайте му седмица

Дончев коментира изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев от преди дни, че заради новопоявилата се коалиция ГЕРБ-ДПС-АБВ, може да се стигне до предсрочни избори. "Няма подобна коалиция, подобно съглашателство", подчерта той и напомни, че коалиционно споразумение ГЕРБ имат само с Реформаторския блок.

Министърът обясни острия тон на Кънев с предизборната ситуация и с трудния старт на съдебната реформа. "Парламентарната конфигурация е такава, че няма нито една политическа сила, която може еднолично да решава. За по-голяма стъпка трябва да се правят компромиси. Компромисите включват преговори, убеждаване. Подобни преговори се правят по най-публичния начин", подчерта Томислав Дончев.

Ако все пак се стигне до предсрочни избори, той посочи, че ще се нуждае само от седмица, за да се наспи и след това ще е готов да се включи в кампанията.


Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Време е кмета на Пловдив да бъде наистина пловдивчанин. Лично аз бих предложила за кметове да се кандидатират само хора, които са поне 3-то поколение от съответния град. Само такъв човек истински ще милее за града си, защото наистина ще го има за роден град, а не разни селски навлеци дошли тук и ламтят за кметски места с единствена цел лична облага.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: