ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекуват ни по телефона, докато дойде линейката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:59 / 30.08.2015Коментари (1)1735
© Plovdiv24.bg
Лекуват ни по телефона, докато дойде линейката. Това е предвидено в проекта за стандарт на спешната помощ, публикуван от здравното министерство. За целта специални карти с препоръки какво да се прави при различни видове травми и болести ще имат диспечерите на Бърза помощ. Те ще им служат за първоначално съветване на близките на пациента и самия него, докато пристигне линейка с екип. На база на телефонно интервю диспечерите ще определят спешността на повикването и доколко е застрашено здравето на пациента. Така ще дават и първите съвети как да бъде поставен пострадалият, какво трябва да му се осигури и какво не трябва да се прави с него.

В картата за спешно раждане например е записано да не се позволява на бременната да ходи до тоалетна. При престрелка или нападание от животни е включен съветът да се осигури безопасността на пострадалия. За доста ситуации има и препоръка да се подготвят лекарствата, които пациентът пие, за да ги покажат на идващия лекар.Телефонната консултация може да продължи и след пристигането на линейката. В стандарта тя е наречена "медицински контрол", но тук съвети вече ще получават екипи, в които няма лекар. За тези случаи също са разработени карти със съвети как се работи примерно с дефибрилатор, как се поставя инжекция, как се спира кръвотечение, Причината да се въведе медицински контрол е, че не във всички линейки вече ще е задължително присъствието на лекар. В някои от колите ще има само парамедици, същото ще е положението и при спешните екипи на мотоциклет. В стандарта тези карти са наречени "диагностично терапевтични протоколи" и "алгоритми". В тях са включени дори съвети как да се разпознае дали бебе изпитва болка по мимиките му.

Стандартът указва линейките в зависимост от кода на пациента да пристигат до 8 минути - за най-спешните, и до 120 минути за най-леките случаи. Документът съдържа и правила за действия на екипите на място. Например при нужда да се постави на пациента абокат за вливане на медикамент екипът може да направи до два опита на място, а след това да започне транспортирането и опитите да продължат.До 10 минути пристигналият екип трябва да започне транспортирането до болница на най-спешните пациенти. Ако времето за придвижване до болница е над 30 минути, може да бъде извикан медицински хеликоптер. Предвидени са и времеви ограничения за извършване на преглед и лечение в спешното отделение. Например "червени" пациенти трябва да бъдат вкарани в шокова зала до минута от пристигането им в спешното отделение. За класифицираните като "зелени" случаи чакането за преглед пред лекарския кабинет не може да продължи над два часа. Правилото важи, независимо дали пациентът е докаран с линейка, или е дошъл сам.

"Зелените" пациенти трябва да бъдат предупреждавани от лекарите, че тяхното идване в болницата може да се окаже неоснователно, още преди да е започнал прегледът. Те ще минават през специална зона, наречена бърза писта за допълнителна преценка дали да бъдат лекувани по този ред. Общо престоят на пациент в спешното отделение, преди да бъде изписан или пратен за лекуване в друго отделение на болницата, не може да надхвърля 4 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Или Карлсон,който живее на покрива.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: