ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България отказа въздушен коридор на руски самолети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:30 / 08.09.2015Коментари (5)5670
©
Бетина Жотева
България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите, съобщи говорителка на българското външно министерство, цитирана от "Ройтерс".

"Българското външно министерство отказа полети над България на руски военнотранспортни самолети на път към Сирия", заяви тя за британската агенция. Говорителката на МВнР посочи, че решението е било взето през изминалите няколко дни.

"Имаме достатъчно информация, която ни кара да имаме сериозни съмнения за товара на самолетите, което е причина за отказа", добави тя.

ТАСС цитира говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казала, че има основателни съмнения, че товарът на самолетите не съответства на декларирания. Българското външно министерство взе това решение самостоятелно, допълни Жотева.

По-рано днес гръцкият в. "Катимерини", цитиран от ТАСС, писа, че България е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за преминаването на самолети с хуманитарна помощ за Сирия.

Отказът на България да предостави въздушен коридор за руски самолети, превозващи хуманитарни товари за Сирия, няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути, каза пред ТАСС Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент.

Той обърна внимание, че правата за прелитане над България и Гърция няма голямо значение за Русия, защото повечето самолети летят за Сирия през Задкавказието и Иран.

"По принцип, вчерашната декларация на Гърция предизвиква известна усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова е невъзможно за никакви самолети да прелитат над Гърция. Самолетите, които летят за Близкия изток, използват маршрута Москва - Задкавказие - Турция - Иран, при което няма как да се попадне в Гърция", поясни Джабаров.

Руският сенатор определи като несъстоятелни някои подозрения на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер. "Става дума за хуманитарни стоки", увери той и добави, че дори теоретично "е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети".

Джабаров изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа". "Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта Джабаров.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Предполагам, срамът за действията на правителството (ПАК българите ПЪРВИ откликнаха на исканията на САЩ) е причината за липсата на коментари, братя-българи, а?.. От толкова време се старая да запазя добрия тон, но този път не се сдържах :(... Даже няма да обосновавам позицията си - няма да успея нищо да обясня на тези, които не искат да чуят, да мислят и анализират! Извинете, ужасно боли... България и за мен е Родина.
0
 
 
просто вече нямам думи за простотията на нашите управници. нали искате решаване на конфликта, нали руснаците ще си намерят пак откъде да минат, но ние винаги ще духаме супата. например вместо южен поток започват строителството на втори северен поток и какво ???? супата естествено. нали не беше добре да сме толкова зависими от Русия, а германците ни го туриха отзад
0
 
 
СРАМ БЕ ненчев ... американско подлого !! Преди години дадохте на американците коридор да бомбандират сържите,нали !??!?!?!?
0
 
 
Само че Гърция разреши, а нашите угодиха на своите господари.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: