ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Български паспорт само след изпит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 15.09.2015Коментари (54)10508
©
Български паспорт да се дава срещу изпит по история на България, конституционно устройство на страната и познаване на местната култура, предлага Министерството на правосъдието на Народното събрание. 

Очаква се идеята да бъде обсъдена в сряда на заседание на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. Изпитът може да бъде въведен с промени в Закона за българското гражданство, пише "Труд".

В момента задължително условие, за да кандидатства чужденец за паспорт на основание български произход, е да предостави документи, че има възходящи роднини българи.

Това може да са актове за раждане, свидетелства за брак, кръщелни или дори стара военна книжка на дядо или прадядо. 

Преди година обаче се оказа, че Държавната агенция за българите в чужбина е издала удостоверения за произход на близо 2000 кандидати, без да са приложени изискваните по закон писмени доказателства, а само на основание декларация за национално самосъзнание, която не е регламентирана в нормативен акт. Това само засили публикациите в световни медии, че чужденци получават български паспорт срещу заплащане.

Преди да излезе във ваканция, по предложение на ВМРО парламентът прие на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България, според които произход ще се доказва и само с писмена декларация от кандидата. Идеята на правосъдното министерство цели да гарантира, че само хора, които се интересуват от България, ще получават гражданство.

От 1 януари 2005 г. до 30 юни 2015 г. в Министерството на правосъдието са подадени 120 174 молби от чужденци за придобиване на гражданство на основание български произход, сочи статистиката на Съвета по гражданството. От тях са отказани 20 703 молби. 

Най-честата причина за отказ са представени подправени документи за възходящи роднини българи, чието фалшифициране е установено от криминалистите. 

Има и случаи, когато кандидат пристига на интервю в министерството и заявява, че не е от българска народност, въпреки че Държавната агенция за българите в чужбина му е издала документ с обратно съдържание.

Процедурата по получаване на българско гражданство от подаването на документите до получаването на указ на вицепрезидента продължава в момента около 18 месеца, твърдят от Министерството на правосъдието. За сравнение за преписките, образувани между 2005 и 2008 г., срокът е бил средно 48 месеца.

Вицепрезидентът Маргарита Попова подписва средно 75% от предложенията на Съвета по гражданството. Съветът заседава 3 пъти месечно и през 2015 г. е разглеждал средно 595 кандидатури на заседание.

Какво е ЩАЗИ? Кой има право да гласува в страната? Кои федерални провинции са били част от ГДР? Това са някои от въпросите на теста за придобиване на германско гражданство, който е задължителен за всички кандидати от 2008 г. насам. 

Въпросите са от сферата на историята, политиката и гражданското общество. Подготвили са ги учени от Хумболтовия университет в Берлин. За зачот са нужни 17 правилни отговора от общо 33 въпроса. Немски медии твърдяха, че много германци не биха издържали теста.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дават те паспорти боклуците му мръсни само циганите дават !!!! Български майки с българско гражданство ,не могат да си узаконят собствените си децата в България заради тяхните простотии и закони !!
0
 
 
Към Коларов отдолу - браво булгаропитек! Без мозък напред към прогес!
0
 
 
Не така. Само тест. освен изпита по български, изпяването на химна и рецитиране на "Аз съм българче", една табла с кръст, чаша червено вино, две парчета сланина, чашка рициново масло и един коран. ако искаш български паспорт, целуваш кръста, изпиваш виното, изяждаш сланината, употребяваш рициновото масло и след посещението на тоалетната, използваш Корана за тоалетна хартия... Ако искаш - моля, вземи си паспорта. ако не искш - айде... От където си дошъл, там ти е мястото...
0
 
 
Коя история ? ...защото имаме много истории
0
 
 
Според мен Франция има напълно нормално изискване неможе да си гражданин на една държава и да не знаеш да четеш и пишеш този език нито да се съобразяваш със законите там
0
 
 
Тук във Франция полагаш изпит с който покриваш по френски език този изпит е платен и също минимум 5 години стаж в държавата
0
 
 
Една много добра идея. Че то македонския език не е със сигурност български!
0
 
 
Разбира се че само след изпит. Трябва да има история и български език. Щом си кандидатствал за български паспорт трябва да си подготвен.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: