ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Лех Валенса: Мюсюлманите ще обезглавяват и в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:31 / 21.09.2015Коментари (0)3892
©
Коментарите на бившия полски президент Лех Валенса относно мигрантите предизвикаха широка дискусия и притеснения у някои медии. Според коментар на Йосиф Мелман във в. "Джерусалем пост" поради историческите си заслуги Валенса може да си позволи да бъде непослушното дете на Полша.

Група израелски журналисти по-рано този месец се срещнали с бившия полски президент и го попитали за неговото отношение към бежанската вълна, заливаща Европа, съобщава БГНЕС. 

"Разбирам защо Полша и Европа се страхуват от тяхното навлизане. Те пристигат от места, където хората биват обезглавявани. Притеснени сме, че същото ще се случи и при нас", казал той.

Валенса допълнил: 

"В Полша сме с малки жилища, ниски заплати и оскъдните пенсии. Гледах бежанците по телевизията и забелязах, че те изглеждат по-добре от нас. Те са добре нахранени, добре облечени и може би дори са по-богати от нас. Разбирам ги. Ние, поляците, също бяхме имигранти и бежанци по времето на комунизма.

Но където и да отивахме, ние се съобразявахме с местната култура и закони. Тези имигранти са различни. Дори второ и трето поколение - вижте например Франция - които получават добро образование и правят пари все още се обявяват против страните, които са ги приели".

Валенса посочва, че действително част от новите бежанци напуска родната си държава, защото се страхува за живота си, но има също така хора, които имигрират, за да подобрят жизнения си стандарт.

"Има проблем. Ако Европа отвори вратите си, скоро ще дойдат милиони и докато живеят сред нас, те ще започнат да упражняват собствените си обичаи, включително обезглавяването. За съжаление, Европа все още не е единна и всяка страна в ЕС има свои собствени интереси и планове. Предлагам европейските лидери да се съберат заедно и да решат проблема. Моят съвет е, че ние - основно богатите нации като Германия - да им помогнем финансово за създаване на работни места, например, в техните страни по произход", казва той.

След коментарите на Валенса на читателите на в. "Джерусалем пост" е предложено обширно запознаване с неговия жизнен път. Припомнени са противопоставянето му срещу комунизма в Полша и основаването на профсъюза "Солидарност".

Профсъюзът е обявен за незаконен от ген. Войчех Ярузелски под натиска на Москва. През 1983 г. Валенса получава Нобелова награда за мир. Притеснен, че няма да му бъде разрешено после да влезе в родината си, той не заминава за Осло, а изпраща там съпругата си Данута. 

Двойката дарява паричната награда - 350 000 долара - на движението "Солидарност". През декември 1990 г. Валенса се превръща в първия демократично избран президент на Полша от 1939 г.

Мелман дава като пример за приписваната на Валенса фраза "Подкрепям, но съм против" неговия отговор на въпроса какво е мнението му за Обама. "Получих Нобелова награда за триумфа на "Солидарност" над репресивния комунистически режим. Обама получи наградата като авансово плащане срещу бъдеще, което той не оправда Той беше избран, за да реформира САЩ и света. Това не се случи. 

Той пропусна да поведе света. САЩ не показват универсално лидерство и икономически са в упадък. Ситуацията е болезнена и тревожна. Поради това аз го критикувам и до миналата година отказвах да се срещна с него", каза Валенса.

Той и Обама се срещнаха през 2014 г. по време на посещението на Обама в Полша, след което Валенса променил в позитивна посока мнението си за американския президент.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: