ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Включи ли се Русия в Трета световна война?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:22 / 01.10.2015Коментари (7)4212
©
Западът и сирийската опозиция в изгнание веднага изразиха съмнения по повод избора на цели от руската бойна авиация.

Убити са най-малко 36 цивилни, и то в райони, където няма присъствие на ИД и на свързани с "Ал Кайда" екстремисти, заяви лидерът на подкрепяната от Запада опозиционна Сирийска национална коалиция Халед Ходжа.

Вчера НАТО също изрази безпокойство, че руските въздушни удари в Сирия може да не са били по позиции на "Ислямска държава" и да са поразили райони под контрола на подкрепяните от Запада бунтовници, предаде Ройтерс.

"Обезпокоен съм от съобщенията, че руските въздушни удари не са били по ИД", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещение в САЩ.

Докато Русия казва, че е нанесла удари по "Ислямска държава", местни хора в поразения район Хомс заявиха, че джихадистката групировка няма никакво присъствие в региона, повтаряйки оценката на представител на американските власти и базираната във Великобритания организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, отбелязва Ройтерс. 

"Особено обезпокоен съм, защото от руска страна нямаше реален опит за деконфликтизация на руските въздушни удари в Сирия със съществуващата, водена от САЩ коалиция, която се бие срещу ИДИЛ (друга абревиатура за ИД, идваща от старото име "Ислямска държава в Ирак и Леванта" - б. ред.)", каза той.

"Деконфликтизация" на военен език означава да се направи така, че, в този случай, руски самолети да не влизат по никакъв начин в случаен сблъсък със западни самолети.

Столтенберг каза, че Русия е уведомила Алианса, че Москва оказва военна подкрепа на сирийския президент Башар Асад, но призова Русия да се стреми към дипломатически край на сирийската гражданска война.

"Призовавам Русия да играе конструктивна и кооперативна роля в борбата с ИДИЛ и да се стреми към политическо решение на конфликта чрез преговори. Подкрепата за Асад няма да помогне", каза Столтенберг.

Той посочи, че Алиансът трябва да бъде по-активен, за да донесе стабилност в региона, дори и това да не значи разполагане на големи бойни сили. "Това е едно от основните предизвикателства пред нас: все по-големият хаос, насилие, провалящи се държави, терорът, който виждаме в Близкия изток, Северна Африка", заяви Столтнеберг.

Правителството на американския президент Барак Обама, което бе хванато неподготвено от неочакваната бързина, с която Русия нанесе въздушни удари в Сирия, започна вчера трескаво да търси начин как да си върне инициативата в дипломатически и военен план, пише в. "Вашингтон пост".
Барак Обама и Владимир Путин с външните си министри

С изненадващ въздушен удар в Сирия и внимателно подготвено изказване от трибуната на ООН, Владимир Путин скъса "санитарния кордон", наложен му от западните столици, пише в. "Монд", цитиран от bTV.

Руският президент показа, че вече не е "чумавият" човек, принуден да напусне преждевременно срещата на върха на Г20 в Бризбейн през ноември 2014 г., възмутен от хладното посрещане, което му устроиха западните лидери, допълва френското издание.

Включването на Русия в сирийския конфликт намалява значително възможността за намиране на политически изход от войната в Сирия и крие опасност от неволни инциденти между американски и руски самолети в сирийското въздушно пространство, предупреждава в. "Ню Йорк таймс".

Представители на американските власти упрекнаха Русия, че не е насочила въздушните си удари срещу групировката "Ислямска държава", а е бомбардирала позиции на опозиционни групи, противници на сирийския президент Башар Асад, които Владимир Путин е обещал да подкрепи, допълва "Ню Йорк таймс".

Вашингтон обвини Москва, че налива масло в огъня на сирийската гражданска война, пише в. "Гардиън", който отбелязва, че за пръв път от края на Студената война Русия предприема военни действия извън границите на бившия Съветски съюз.

Според много информации и източници на терен руската авиация е нападнала групировки, свързани със Сирийската свободна армия и дори една групировка, тайно тренирана и въоръжена от ЦРУ. Според "Гардиън" това предизвиква пробойна във фасадата на сътрудничеството, което Обама и Путин се опитаха да установят тази седмица в ООН.

Вестник "Паис" фокусира една от статиите си върху стратегическото значение на руските бомбардировки. Коридорът, който свързва ключови зони в южната част на Сирия - от границата с Ливан, през Дамаск до крайбрежието на Средиземно море - е един от основните стълбове на военната стратегия на Башар Асад. За да си гарантира контрол над този коридор, Дамаск трябва да подсигури провинциите Хама и Хомс, където вчера руските военновъздушни сили нанесоха удари, пише испанският вестник.

Русия се включва в трета световна война - този път война срещу световния тероризъм, пише "Комерсант" по повод руската въздушна операция в Сирия срещу терористичната групировка "Ислямска държава". "Главният участник в Голямата игра, сиреч Владимир Путин, на този ден наричаше нещата с имената им", коментира вестникът изявленията на руския президент пред журналисти, след като сенатът му разреши да използва в Сирия въоръжени сили на Русия по молба на сирийския президент Башар Асад.

"Присъствахме на историческо събитие - Русия обявяваше война. Владимир Путин не бе изричал никога такива думи", изтъква "Комерсант".

Ако Русия успее да формира в Сирия мощна въздушна групировка, това ще се отрази много сериозно на военните действия в региона, казва политологът Владислав Шуригин пред "Правда". Според него обаче "сирийската криза поначало няма военно решение. Военните операции може само да създадат известни условия за политическо уреждане".

Американците са принудени да признаят, че не само в Сирия, а и в целия Близък изток няма друга сила освен Асад и кюрдите, която да се изправи срещу ислямистите. Така коментира пред "Независимая газета" анализаторът Владимир Пряхин преговорите на Путин с президента на САЩ Барак Обама преди два дни в ООН, след които държавният секретар Джон Кери заяви, че Вашингтон вече не настоява за незабавна оставка на сирийския лидер.

Русия се връща в Близкия изток, където си е изградила силни позиции, и отново добива статута на страна с глобална отговорност. Това сочи фактът, че както Иран, така и Ирак - независимо от волята на Вашингтон, се решиха на сътрудничество с Москва, защото виждат в тази стъпка реална възможност да получат подкрепа в борбата с терористите, отбелязва експертът.

Засега остава неясно колко време ще трае руската операция в Сирия - това бе огласено в сената при закрити врати, но не и оповестено официално, пише "Московский комсомолец". Според военния експерт Виктор Мураховски, може да става дума за няколко месеца, не повече. Той прогнозира, че Русия няма да използва в Сирия своята стратегическа авиация и флота.

"Тези средства са предназначени за унищожаване на големи или неподвижни цели като летища, радиолокатори, командни пунктове - но ИД няма щабове, нито свързочни възли. Затова използването на прецизни оръжия там е сравнимо с това да забиваш пирони с микроскоп", казва Мураховски пред "Московский комсомолец".

Операцията на Русия в Сирия няма да е бърза и лесна разходка, а въздушното надмощие в региона само по себе си не обещава бърза и сигурна победа, предупреждава "Лента".
ИД контролира в Ирак територии с предимно сунитско население, което смята шиитските управници в Багдад за окупатори, а сирийските сунити помнят колко са страдали от армията на Хафез Асад. На този фон връщането на шиитското управление в цял Ирак и на алауитския режим в Сирия съвсем не са по-малко зло в сравнение с шериатското управление на ИД, твърди изданието.

Руската операция в Сирия създава риска Русия "да затъне в сирийското блато", пише "Ведомости". Декември 1979 г. изобщо не подсказваше бъдещото мащабно влизане на съветски войски в Афганистан, а специалната операция на КГБ се очакваше мигом да приключи с отстраняване на президента Хафизула Амин, неугоден на Москва. Но резултатът бяха 10 позорни години, които не донесоха на страната ни нищо друго, освен цинкови ковчези, напомня руският всекидневник.



Още по темата: общо новини по темата: 104
07.01.2023 »
13.10.2017 »
12.10.2017 »
09.06.2017 »
23.03.2017 »
27.01.2017 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
и сега НАТО ще мобилизират Кончита Вурст с целия антураж от западно ориентирания "трети пол", да се бият в името на онези зад океана :D
-2
 
 
гледам одеве в новините рашките снимали бомбардировка :) бомбандират голяма сграда и движещ се автомобил :) ....... бомбата я забиха на 200 метра в страни :) голяма пушилка беше :) ...... поне един месец няма да има комари наоколо :)
-2
 
 
май вече очакваме първо свалено су :)
Aнонимен
на 01.10.2015 г.
+6
 
 
сега започват лъжите, че русия не нанася удари по ислямска държава а по невинни хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: