ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Втори фонд подпомага летище "Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 02.10.2015Коментари (2)4339
© Plovdiv24.bg
Когато един фонд носи името "Феникс", е показателно за това, че парите му ще отиват за някого, който трябва да възкръсва. Сега засега летище "Пловдив" все още не е фалирало. 

Но ако кредиторите му решат, могат да го обявят в несъстоятелност всеки момент. И имат основание за това - летището е голям длъжник.

"Феникс фонд" обаче няма намерение да покрива загубите на летището. Идеята на частните компании, учредители на фонда, е да запазят дейността му.

Логиката им е икономическа: има полети - има летище. Иначе това са само счетоводни активи: хубава писта, обновена сграда на терминала, добри условия за пътниците. И толкоз.

Вторият фонд

На 28 септември на аеропорта кацна 350-хилядният пътник на основната авиокомпания, която лети дотук - Ryanair. Ирландският нискотарифен превозвач всъщност е и част от проблема с летище Пловдив - ако той прекрати полетите си до летището, то ще изпадне в колапс. 

Ето защо "Феникс фонд" е обявил, че сега задачата му е да се наберат достатъчно средства, които да бъдат предостави на дъщерно дружество на Ryanair, което в замяна рекламира региона пред потенциалните пътници. 

Тази т.нар. маркетингова подкрепа, която авиокомпанията получава, всъщност представлява компенсация за евтините полети и е условие, което Ryanair поставя на всички летища, до които лети.

Идеята на членовете на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на Южен централен район - Феникс фонд" е по-широка от привличането на средства само за летище "Пловдив". 

Целта им е чрез популяризация на Южен централен район на България да го превърнат в целогодишна туристическа дестинация. Компаниите, които участват във "Феникс фонд", най-голямата сред които е "Тракия икономическа зона", не могат да не са загрижени от досегашните взаимоотношения с Ryanair.

Още след стъпването на авиопревозвача в Пловдив през 2010 година общините от региона учредиха изисквания фонд за реклама на Пловдив, на региона и на България - "Фонд за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България". От бюджетите си те заделяха най-напред по 0.5 лева на човек от населението, а от 2015 година вноската в летищния фонд е вече 1 лев на човек от населението. Този общински фонд обаче невинаги бе най-изрядният партньор. И към момента задълженията му към рекламиращата фирма на Ryanair се изчисляват на около 300 хил. евро.

По-широка подкрепа

Авиопревозвачът също е длъжник на пловдивското летище, а то на свой ред изпитва финансови затруднения. В тази ситуация "Феникс фонд" не може веднага да се впише като решаващ фактор във взаимоотношенията с Ryanair. 

Защото няма ресурс за това - средствата във фонда се събират от членски внос и дарения, като цената на членуването е 100 лева месечно за малки фирми, 500 лева месечно за средни фирми и 1000 лева месечно за големи фирми. При обявения членски състав "Феникс фонд" не е в състояние да набере 50 хил. лева годишно от членовете си. Това обаче не е най-важното. 

"По-важно е ангажиране на гражданското общество за постигане на определен обществен интерес", казва управителят на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на Южен централен район - Феникс фонд" Христо Коляшев. 

Той смята, че е добре, ако във фонда се включат и браншови организации, защото те имат огромен брой членове и по този начин ще се постигне масовото участие на хората.



Източник: в.Капитал


Още по темата: общо новини по темата: 462
23.03.2024 »
17.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Проблемите на летище Пловдив са два: 1. София не иска да има силно летище близо до себе си, което да отнеме част от полетите. 2. Има интереси летище Пловдив да изпадне в несъстоятелност, и след това да бъде купено за жълти стотинки от правилния човек.
+2
 
 
Ако от всеки работещ пловдивчанин се събира по 1 лев на месец /което е нищо/ то проблема ще е доста по-малък. Летището ще работи, ще имаме евтини полети до повече точки. Вече всяко 3-5 семейство има хора в чужбина - деца, студенти и др. И Пловдив ще се посещава повече от чужденци, и туризма ще се развива и т.н. и т.н. Лесно е и евтино.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: