ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
86 години от първата шампионска титла на Ботев!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:48 / 03.10.2015Коментари (6)3832
©
На 3 октомври 2015 г. се навършват 86 години от първата шампионска титла в историята на Ботев. На днешната дата през 1929-та "канарчетата" печелят Държавното първенство след победа над столичния "Левски".

Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой.

"Ботев" печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява "Левски" (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския "Шипченски сокол" с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 г. в София отборът на "Ботев", придружен от 200 свои верни привърженици, играе финална среща за държавно първенство срещу отбора на "Левски" (София). След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой "Ботев" побеждава с 1:0 и спечелва титлата "Държавен първенец" и става носител на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев - Старика, а победата е повод за истински празник на клубните членове и законна гордост от постигнатия успех, частица за който има всеки един от тях.

Периодът от 1929 до 1931 година е един от най-плодоносните за ФК "Ботев". През тези години "Ботев" е неизменен шампион на Пловдив и Пловдивската спортна област и участник във финалния кръг от държавното първенство на България. За постигнатите успехи през 1932г. БНСФ награждава СК "Ботев" със специален златен медал, а състезателите му с медали за спортно отличие.

Ето и кои са първите златни момчета на Пловдив:

Емин Мехмедов - тютюнев работник. Роден за вратар, висок и изцяло изпълващ рамката на вратата, вещо ръководи защитата.

Михаил Костов - безупречен десен халфбек.

Андон Стоянов - един от най-добрите защитници в цялата тракийска футболна област по това време. По професия бил сладкар.

Георги Бичиров - тютюнев работник. Строен, стабилен ляв бек, играе добре с глава. Славел се като голям джентълмен на игрището.

Найден Радомиров - твърд и солиден в играта. Притежател на работилница и магазини за облекло и обувки в София и Пловдив.

Александър Касъров - левият халф е рожба на школата на Ботев. Един от най-силните на своя пост в Царство България. Нисък на ръст, но с отличен отскок и себераздаващ се докрай.

Янко Самоковлиев - любимец на публиката. Спринтьор, отличавал се с точното си подаване към съотборниците си и силен удар с доста свежест в играта. Също тютюнев работник.

Димитър Лафчиев - елегантен и коректен, истински спортсмен. Славел се със бързината на спринта си.

Никола Щерев - сърцето на отбора. Капитан и лидер, биткаджия и стратег. Играещ треньор на тима, умеещ добре да обяснява замисъла в играта. Една от най-авторитетните личности в Пловдив.

Станчо Проданов - бърз и съобразителен, с отличен удар и нестихваща стръв за борба, страшилище за всички вратари. Няма пропусната дузпа в кариерата си.

Вангел Каунджиев - ляво крило, изпъква с бързина и дрибъл.Останалите играчи през "златната 1929" са

Кирил Радомиров (брат на Найден Радомиров), Михаил Дичев, братя Георги и Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.10.2015 г.
+12
 
 
а 3. X. 1929 г. в София отборът на "Ботев", придружен от 200 свои верни привърженици побеждаша отбора на "Левски" (София), след един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой и спечелва титлата "Държавен първенец". / Честит юбилей! Продължаваме да вярваме в успеха и догодина пак на върха.
Сподели какво ново....защо не ми запаметява колонките
на 03.10.2015 г.
на 03.10.2015 г.
0
 
 
Честито на Канарбахче!
+17
 
 
Честит юбилей!Дано пловдивските отбори намерят сили да се върнат на челните места, а не да се разправяме кой е по слаб, и кой ще изпадне.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Трети път за десет години: Ботев срещу Лудогорец във финала за Купата
Голеада в "Коматево"! Дубълът на Ботев спечели мач с 8 гола
"Канарчетата" не харесват това! Ивелин Попов под въпрос за финала
Ботев пусна билетите за следващото домакинство
Елитен пловдивски рефер свири на Ботев II, пратиха Карагарен на "Лаута"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: