ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Книга доказва, че Доган е бил агент на КГБ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:29 / 04.10.2015Коментари (10)6944
©
- Г-н Томов, автор сте на предговора към документалната книга "Истината против лъжата" на политическия затворник Петър Бояджиев, лесно ли се пише книга, която описва негативни образи от прехода и преосмисля тяхната история?

- Аз написах едно много важно за мен есе, което озаглавих "Робският синдром на българина". Това е един много особен синдром на народа ни, който обича да се нагажда към по-силния. Били сме два века под Византийнско, а след това пет - под Османско робство. Този синдром е характерен и за българския писател. Петър Бояджиев ми направи впечатление, че не е творец в чистия смисъл на думата, а математик, ученик на акад. Благовест Сендов. Повечето от българските писатели сме кръстопътни хора и сме взели от всички по нещо - както от Запада, така и от Русия, а сега някои мои колеги и от индийската култура. Писателите винаги сме се нагаждали към властта. Това не е явление само у нас, а по цял свят, докато видях, че Петър Бояджиев не е влязъл в този стереотип. Той е човек като Сахаров и Солженицин - хора, които не можеш да ги излъжеш и да ги подведеш лесно. Аз самият не мога да си представя, че ще издържа 12 години в затвора като него заради дисидентство. Бояджиев е рядко срещан човек. Ние такъв дисидент като него нямаме. Книгата, която е написал "За лъжата", казва истината за Ахмед Доган, който е най-интересният образ на прехода от литературна гледна точка. Иимам 20 романа, но нямам смелостта на Бояджиев. Самият Атанас Далчев е казал, че "при нас таланти много, а характери - малко".

- Защо Ахмед Доган се оказа най-интересният литературен образ за вас?

- Ахмед Доган е израснал в крайно бедно семейство, но е бил изключително амбициозен и се е стремил да стигне на всяка цена до върха. Неслучайно Бояджиев пише в книгата си, че той е мечтаел да следва в "Кеймбридж". Доган е решен да мине през всичко, за да постигне целите си. Един от номерата му към успеха е да стане ченге на Държавна сигурност. Свръхамбициите му не стигат до тук и, както Бояджиев разкрива, той стига до вербуване от КГБ и съветските служби. В момента, в който е арестуван Доган, той разбира, че е осветен от ДС. Той осъзнава, че го заплашва евентуална смъртна присъда. Тогава решава да издаде 12 души от тяхната организация, за да защити себе си.

- Как успява Сокола да отърве смъртта, за която говорите през 1985 г.?

- Приекамйки закрилата на съветските съветници на КГБ в следствения отдел и ставайки техен агент. След освобождаването си Сокола минава напълно под контрола и е управляван от съветските агенти КГБ, приписва си заслугите за майските протести в пазарджишкия затвор и успява да заблуди всички, че е репресиран, а в същото време е работел като ченге. Следващата стъпка е създаването на ДПС. Именно тук Бояджиев го хваща, че е лъгал. Доган пише писма до свои бъдещи съратници от пазарджишкия затвор до софийския, което като човек, който е лежал в затвор по онова време, Бояджиев знае, че всичко се проверява строго и Доган е невъзможно да има толкова интензивна кореспонденция. Бояджиев разбира, че този хитър номер може да стане само с помощта на наши ченгета и чрез Москва, което е един от индикаторите, че лидерът на ДПС е бил ченге от КГБ. Що се отнася до работата на Ахмед Доган в съветските служби, това може да се види в досието му в Москва. Трябва да го отворят, но както виждате, не го правят, защото вероятно не им е удобно.

- Заслепени ли са българските турци, защо не искат да проумеят истината за Доган и като родните русофили, въпреки историческите истини се прекланят на всичко руско и съветско?

- В моето есе за робския синдром съм посветил цяла глава за тарикатите - турски хитреци, които са тълкували всячески Корана. Повече от българите сме типични тарикати, които тълкуват властта, както си искат, което е един от най-тежките ни проблеми. Повечето от русофилите живеят с близката историческа памет, че Русия ни е освободила от турско робство и при социализма е имало някакъв що-годе ред и стандарт. Те обаче не помнят, че руснаците са агресивен народ. От 345 войни, които е водила Русия, само 10 са били отбранителни. Благодарение на агресията на руснака той живее в такава голяма държава. Заедно с германците двете нации са неуправляеми и най-агресивните в света и именно историческите факти говорят за това. Руснаците са изключително емоционални, сантиментални и дори престъпни.

- Настани ли се отново удобно Русия на Балканския полуостров или все още има шанс държавите да запазят своята идентичност?

- Русия вече е започнала хибридната война и е влязла на Балканите. Ние обаче в момента сме объркани, защото сега не знаем кои са по-силните - Русия, или Западът и САЩ. България отново ще прояви своя робски синдром и да избере към кой по-силен да се прикачи отново. Точно заради това трябва да разберем кои сме ние. Сега Русия ще извоюва една победа в Сирия. Нашите русофили веднага ще нададат вой да вървим към Москва.

- Ще се освободи ли обаче руският народ от Путин, който все повече показва имперските си амбиции?

- Владимир Путин е разбрал нещо много важно - че силна държава се прави с оръжие. Затова Русия е въоръжена до зъби, но той не мисли, че задължава руския народ да му храни армията и не си задава въпроса, дали това няма да предизвика втората Октомврийска революция. Русия е разграбвана два пъти от Горбачов и Елцин и сега е на път да се превърне в Третия Рим

- Най-актуалната тема сега е бежанската криза, не умря ли с нея митът, че българският народ бил гостоприемен?

- България е показвала много пъти, и при евреите, и при арменците и т.н., че е гостоприемна страна. Сега обаче след този преход народът ни обедня ужасно бързо, а бедността ражда омразата. В момента има пенсионери, които получават по 150 лв. на месец, а един бежанец взима 1000 лв. Ние сме ученолюбиви и добри, но за да си поканиш гост вкъщи, не стига само това, а ти трябват и пари, за да го нахраниш, а ние нямаме такъв семеен бюджет. Тогава просто не го каниш. Мизерията направи българина качествено нов човек в негативен план. Който и да дойде на власт, трябва да внимава, защото българинът е озверял и гледа отстрани какво се случва в другите страни. В един момент ще му кипне и ще направи революция. Ние трябва да се учим от Англия, където няма революции, защото държавата се грижи за народа си. Там не се позволява да се стига до мизерия. Всичко е въпрос на техника и на усъвършенстване.

- Защо страната ни повтаря едни и същи исторически грешки и когато се усеща някакъв напредък, рязко се връщаме назад?

- Въпросът е до възпитание и мислене. Аз усещам как българският народ иска да върви нагоре и да живее нормално, но ние не сме бунтари и революционери. Същото виждаме и при сирийските бежанци, които искат само да живеят спокойно, да имат телефон, кола и телевизор, храна и сигурност. Това е тенденция в цял свят, но водещо в момента е злото. Това именно ще изиграе лоша шега на самите ислямисти, които го носят по света, защото младите хора започнаха да се учат да живеят нормално. Те не искат власт и да ходят забулени, а нормален стандарт. Имащите власт в България също трябва да се съобразят със стандарта. Не може да имаме толкова милионери, а бедните хора да се чудят как да вържат двата края.

- Как може този стандарт да се постигне, след като станахме свидетели вече 25 години на емблематични лица, които управляваха и не искаха да го въведат?

- Всичко опира до прекаления индивидуализъм на българите. Алчността е страшна история и тя няма дъно. Егото също е проблем в България и може да се преодолее само с разум и с държавническо мислене. Властта трябва да се окуми, защото в противен случай ще изгуби. В България по време на прехода няма най-виновен, а колективна отговорност. В нашата история имаме един ярък пример за това, какво се случва днес. Индже войвода е колел като млад, както турчин коли българи. След като става на 35-40 години, става защитник на народа - кел файда. Как след това можеш да обясниш на близките на тези, които си клал, че не си бил прав. Сега е същото. Млади хора в България правят пари по незаконен начин и след години вече се сещат, че трябва да работят за народа си, а не само за себе си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.12.2015 г.
0
 
 
Нищо не доказва книгата на П. Бояджиев. Прочетете сборника за протестите на турците от 20-30 1989 г. във блога Време за история, за да научите как всичко е станало, включително и контакта с Янко Янков.
на 04.10.2015 г.
-1
 
 
Защо ? Защо ? Питам, защо когато се зададат избори, компроматите започват "сами" да изплуват ???? Хайде някой който мисли, че това е нормално да отговори, моля.....
+7
 
 
Тук има дежурни защитници на ДС/КГБ, които винаги трогателно ни обясняват, че това било отдавна, били остарели, нямало смисъл от лустрация, разследване и т.н., че миналото нямало значение, а настоящето не зависело от миналото. Чакаме ги жертвоготовно да защитят един от идолите си - агентът-доносник Доган.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: