ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Евродепутати: Решение за Сирия означава решение за цяла Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 08.10.2015Коментари (1)2864
© Вulfoto
Дебатът за намирането на решение за Сирия беше в центъра на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите от Групата на ЕНП изказаха своята загриженост за ескалиращото насилие, военната намеса на Русия и заплахата от разпространяване на конфликта в региона. 

Те подчертаха, че въздействието на тези фактори върху Европа е критично и постигането на мир за целия регион трябва да е приоритет номер едно. Европейските парламентаристи призоваха за по-голяма ангажираност на ЕС за прекратяване на конфликта, засилване на борбата с "Ислямска държава" и спиране на миграционния поток.

Председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок заяви, че Русия, САЩ и ЕС трябва да се обединят и обсъдят общата си геополитическа стратегия, както са го правили в миналото във връзка с ядреното оръжие в Иран. Борбата за регионално влияние, водена от страни като Саудитска Арабия и Иран, но и Турция, трябва да бъде прекратена. 

"Трябва да намерим общо решение за положението в Сирия и най-накрая да постигнем напредък в мирния процес и разрешаването на миграционната криза", призова Елмар Брок.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел наблегна, че съдействието на страните от региона е ключово за предотвратяване на по-нататъшната дезинтеграция и радикализация. 

"Явен и конкретен ангажимент на страните от региона би допринесъл за подобряване на координацията и задаване на перспектива за изход от кризата. Задача на ЕС е да работи за реализиране на този ангажимент и да играе ролята на балансьор в процеса на преразпределяне на влиянието в региона. ЕС трябва да положи усилия за събирането на регионалните и велики сили на една маса за постигане на мир в Сирия", подчерта Мария Габриел.

Според координатора на Групата на ЕНП в Комисията по външна политика Кристиан Преда, руската военна намеса е притеснителна. 

"Русия вече ни показа в миналото готовността си да наложи позицията си със сила. Руската намеса в Сирия не е нещо по-различно и прави ситуацията, в която се намираме, още по-чувствителна. Чрез създаването на допълнително напрежение в Сирия, Русия акцентира върху миграционната криза. Това определено е против интересите на ЕС. Дълбоко загрижени сме за скорошното навлизане във въздушното пространство на Турция. Турция е наш партньор в НАТО", отбеляза Преда.

Членовете на Групата на ЕНП вярват, че дългосрочните интереси изискват политически преход чрез воден от Сирия приобщаващ процес с подкрепата на международната общност. Всички страни в конфликта трябва да гарантират защитата на цивилното население и зачитане на международното хуманитарно право и правата на човека.

По данни на Европейската комисия към август 2015 г., 12,2 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Няма нищо ново в лицемерието на евродепутатите. Защото не се чува нито една думичка, че на карта е поставена държавността на Сирия. Те виждат само, че Русия защитава режима на Асад, но не желаят, или просто не си дават сметка, че неговото правителство е законно и то защитава основите на държавата Сирия. 95% от така наречената умерена опозиция е преминала на страната на ИДИЛ и съответно тази опозиция хич не се е загрижила дали ше я има Сирия, или ще се пръкне голям халифат. Пиша така наречената умерена опозиция, защото това са наемници въоръжени от американците. За въпросните 43 джипа Тойота се оказа, че са подарени от американците на същата умерена опозиция, а сега са в ИДИЛ. За наемниците е типично да отиват там, където им плащат повече. Единствено Русия подкрепя усилията на АСАД да запази своята държава. С тези свои действия Русия показа на света, че ще се налага да се съобразяват и с нейната позиция.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: