ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Убийството край границата влезе в световните медии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 16.10.2015Коментари (7)3854
© 24 часа
Световните медии коментираха случая с убития на българската граница афганистанец снощи, предава Агенция Фокус, която обобщава най-важните публикации. Афганистански мигрант бе убит от български граничари в четвъртък вечерта, докато се е опитвал да влезе нелегално в България, съобщава канадският вестник La Presse.

Драмата, която съвпада с приемането на "съвместен план за действие" от ЕС и Турция с цел овладяване на мигрантския поток, е първият случай на фатална стрелба от страна на силите за сигурност от началото на бежанската криза в Европа.

Афганистанец, който се е опитвал да премине нелегално от Турция в България, е бил застрелян в четвъртък вечерта. Инцидентът се е случил малко преди ЕС да успее да постигне споразумение с Турция относно овладяването на бежанската криза, коментира френският вестник L'Express.

Вътрешното министерство на България обясни, че жертвата е била част от 50 афганистански мигранти на възраст между 20 и 30 години, които са били задържани след преминаването си на българска територия близо до град Средец.

Мигрантите не са били въоръжени, но са оказали съпротива. Един от граничарите е стрелял предупредително. Според него загиналият е ранен от рикоширал куршум.

Афганистански мигрант, опитал се да пресече незаконно границата на България, беше ранен смъртоносно от български служител. Това е първият известен случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантската криза, съобщава AFP.

Съгласно предоставената информация патрулиращият полицай е произвел изстрел във въздуха и "мигрантът е ранен при рикошет", твърдят властите в София.

"Плановете за бариери, огради и полиция няма да разрешат проблема с отчаяните хора", заяви говорителят на ВКБООН за България Борис Чеширков, като призова страната да не връща обратно мигрантите. Това е първият подобен случай на европейска граница от началото на мигрантската криза, допълни Чернишев.

Извънредната ситуация със смъртта на афганистански мигрант предизвика вълнение сред европейските политици, пише Deutsche Welle. "Това е поредният аргумент в полза на това колко важна е настоящата дискусия за бежанците", коментира трагичния инцидент председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По данни на София, военнослужещите са се опитали да спрат група от около 50 нелегални мигранти - млади мъже от Афганистан - да навлязат на територията на страната. Някои от тях са били въоръжени, съобщава германската информационна агенция dpa. Словесна свада е прераснала в скандал, при който граничарите са били принудени да използват оръжие.

Българският премиер Бойко Борисов напусна провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС, на която се обсъждаха мерките за ограничаване на бежанския поток, заради стрелба на българо-турската граница, съобщава руската редакция на BBC.

Инцидентът е настъпил при опит на българските служители да спрат група нелегални мигранти да влязат на територията на страната. Един от тях - афганистанец - е получил огнестрелна рана и е починал на път за болницата.

Това е първото подобно произшествие с мигранти в България, която вече затегна мерките срещу контрабандистите и монтира 260-метрово съоръжение за заграждане на границата си с Турция. Повече от две хиляди полицаи, военнослужещи и гранични служители охраняват зоната.

Премиерът на България Бойко Борисов напусна срещата на върха на ЕС, която беше открита в четвъртък в Брюксел, заради престрелка на границата с Турция, каза пред журналисти източник от Европейския съвет, цитиран от ТАСС.
"Българският премиер напусна срещата на високо равнище във връзка с престрелка на границата с Турция. Наложи му се да се прибере вкъщи веднага", казал дипломатът.

Британският вестник The Independent съобщава, че "бежанец е застрелян от българската полиция при границата с Турция".
Euronews предава, че мигрант е прострелян от българската полиция и е починал на път към болницата.

Австралийското радио ABC коментира, че инцидентът е първият смъртен случай от началото на бежанската криза в Европа.

На границата между България и Турция се стигна до драматичен инцидент: служител на българската гранична полиция рани смъртоносно афганистански мигрант, който - по думите на вътрешното министерство в София - е опитал да влезе нелегално на територията на страната, пише германското издание Der Spiegel.

Говорител на вътрешното ведомство разясни, че произшествието се е случило в района на югоизточния български град Средец, разположен в Странджа планина. Мъжът от Афганистан е починал на път за болницата, след като е получил огнестрелна рана във врата.

Главният секретар на МВР Георги Костов поясни, че простреляният мъж се е движел с група от около 50 мигранти на възраст между 20 и 30 години, които са били арестувани от българските власти.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Че не са бежанци е ясно, защото в Турция никой не заплашва живота им, а те са дошли именно оттам. Не се разбра в крайна сметка били ли са въоръжени или не - МВР както винаги бърза да изплюе скалъпена история полуистина, вместо да изчака и да подготви изявление на база на факти. Как точно е прострелян този човек ще си остане тайна, отговора на която ще знаят единствено участвалите в случката. И аз се съгласявам с повечето коментиращи по сайтовете, че границата ни трябва да се охранява, но не мога да се съглася с една част от тях, която призовава да се стреля едва ли не безразборно по нарушителите. Има си начин на действие и той е те да бъдат залавяни и отвеждани до изясняване на самоличността им.
+4
 
 
Ами ще го убият ами какво?! С баклава ли да го черпят? "Мигрант"...?!?! Едно време им казваха диверсант.
+4
 
 
Това е по-скоро инцидент,възникнал поради не спазване на законите от нелегални пришълци и се е постъпило правилно,като се е стреляло по тях!
Aнонимен
на 16.10.2015 г.
+5
 
 
Гледай как бързо се промениха нещата ... до вчера бяха сирийски бежанци. И пак цяла сутрин по една от тв непрекъснато онагледяваха новината с едно розово детско чорапче захвърлено в тревата... Така се постъпва с агресивни нарушители на границата ни! Така трябва да постъпват мъжете, които пазят нас и границата ни! Пазете се , момчета, пазете и нас!
на 16.10.2015 г.
+5
 
 
Авганистанци ли ? Какви авганистанци ? По медиите казаха, че всички били млади и яки мъже, които не носили документи ! Защо не носят документи ? За да може да излъжат, че са авганистанци ! А иначе са си бойци от ИД които по всяка вероятност ще направят и тук поразии. Крайно време е да се предприемат по-сериозни мерки.....
Aнонимен
на 16.10.2015 г.
+6
 
 
Браво момчета,само така с тия арабски боклуци.Стреляйте само на месо,за да не ни последва съдбата на Истанбул.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: