ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнес климатът в България се влошава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 28.11.2015Коментари (2)2366
©
Бизнес климатът в България се влошава. Тенденцията продължава вече няколко месеца, сочат данните на НСИ.

През ноември показателят се влошава с 0.5 пункта в резултат на засилване на песимизма в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

А годината започна с оптимизъм. След срив на бизнес климата през втората половина на 2014 г., след краткото, но злополучно управление на кабинета Орешарски, икономиката се стабилизира. Новото правителство на ГЕРБ обеща осъществяването на редица реформи. Банковият се подготвяше за стрес тестовете на БНБ. А оптимизмът сред предприемачите растеше. Така, през май, бизнес климатът в страната достигна нива невиждани от 2008 г. насам, след което отново започна да пада.

През ноември само ситуацията в промишлеността се подобрява. Бизнес климатът в сектора се покачва с 0.8 пункта заради по-оптимистичните очаквания за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност също се подобрява.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

В строителството обаче бизнес климатът се влошава с 1.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото състояние на предприятията. Същевременно и очакванията им по отношение на строителната активност са по-песимистични, което според тях ще доведе до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.
В търговията на дребно показателят на бизнес климатът се понижава с 1 пункт в сравнение с октомври, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците. Същевременно обаче прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни спрямо октомври, което е логично с оглед на приближаващите коледни и новогодишни празници.
И тук несигурната икономическа среда е факторът, който затруднява в най-голяма степен бизнеса. След това се нареждат конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене в страната.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В сектора на услугите бизнес климатът се влошава с 1.4 пункта. Песимизмът расте както по отношение на настоящото търсене, така и при очакванията за следващите месеци.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша.

Видимо последните действия на правителството, като приемането на редица изненадващи промени в данъчните закони, без някаква дългосрочна обосновка, притесняват бизнеса. В същото време реформите в ключовите системи като здравеопазване, енергетика, образование, съд, прокуратура и полиция, на практика са спрени или тъпчат на едно място, както и в предходните години. Държавата отново се явява фактор, които вместо стабилност създава несигурност за икономиката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
И само със статистики и отчети също не става ! Искат се развързани ръце и по-малко лешояди около софрата на предприемчивият !
Aнонимен
на 28.11.2015 г.
+3
 
 
Само с данаци не става!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Черно тото
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: