ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обявиха Пловдив за "Балканска столица на културата"
Автор: Мария Морунова 15:29 / 10.12.2015Коментари (5)4880
©
На изискана церемония, състояла се миналата вечер в хотел "Рамада" в София, Община Пловдив бе обявена за "Балканска столица на културата" на церемонията за връчване на годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015. Категорията, в която Община Пловдив е отличена е "За изключителни постижения и най-успешно развитие на културен туризъм 2015".

Балканските награди за туристическа индустрия BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015 са резултат от партньорството между Българо-Румънската търговско промишлена палата, Италианската търговска камара, Бизнес Клуб Лондон и Сръбско-Българската търговска камара. 

Те се връчват за значими постижения на компании, които успешно развиват един от най-важните отрасли за българската икономика, както и за икономиките на нашите съседи от Балканския полуостров.

Една от целите на организаторите на тази престижна церемония е да бъде отдадено заслужено внимание на фирмите и институциите, които успешно работят в този значим отрасъл, да бъде повишена репутацията на бранша, чрез насърчаване на значимите постижения на специалистите в тази сфера.

Пловдив спечели тази награда, не само защото е шестият най-стар жив град в света и най-старият в Европа, притежаващ повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода. 

Днес градът се развива изключително успешно като водеща дестинация за културен туризъм и този прогрес в областта на културата и културния туризъм, който води и до значително увеличаване на броя на туристите е резултат от проактивната политика на Община Пловдив.

Важна част от тази политика е например, развитието на културния календар на града. Само през последната година, той се обогати с 12 нови фестивала и редица нови, разнообразни по жанр събития, организирани за първи път. Статистиката сочи, че само за една година, зрителите посещаващи културни събития в Пловдив са се увеличили три пъти.
 
"Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е също част от тази успешна стратегия на община Пловдив, която ще увеличи няколкократно броя на туристите. Нещо повече, тя дава видимост на Пловдив и на България, каквато не сме имали до момента" коментира заместник-кметът Стефан Стоянов.

Включването на Пловдив в една от десетте най-желани за посещение дестинации от Lonely Planet е друго много важно, международно признание. За две години, градът успя да влезе два пъти във фокуса на ВВС - в "The Travel Show" и "Great Railway Journeys Continental", популярни поредици, които се гледат от милиони зрители по света. 

Пловдив доказва в международен контекст, че може да оползотворява своите ресурси за културен туризъм и да печели титли, които му дават престиж и популярност в световен мащаб. 

Много от забележителностите в града бяха напълно обновени през последните години. Любимата на пловдивчани, Цар Симеонова градина се радва на напълно нов облик, заедно с новата водна атракция "Пеещи фонтани". 

"Капана" се превърна в първия квартал на творческите индустрии. Природонаучния музей бе основно реконструиран и се сдоби с първия в страната 3D планетариум. Малката базилика и Римският стадион се превърнаха в две от основните забележителности на града. 

Тече реставрацията на най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите, с която Пловдив ще кандидатства за включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО.

Предстои реконструкцията на площад "Централен", извеждането на археологическите богатства на пластовете му и излагането им в подземен музей.

Пловдив привлече домакинство на редица международни форуми, сред които Digital Wine Communications Conference, а през 2016 г., градът ще бъде домакин на най-престижния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. 

Свое утвърдено място в културния живот на града заема фестивалът "Дефиле на младото вино" и не случайно в Пловдив бе разработена първата в страната, карта за винен туризъм, пример за успешното партньорство между частния бизнес и Община Пловдив. 

Международната среща за туризъм, която се провежда в Пловдив два пъти годишно, също има важен принос към развитието на културния туризъм в града.

Официалните данни на Националния статистически институт за 2015 г. сочат, че ръстът на туристи в Пловдив е стабилен и устойчив, като за тази година се отчита 6 % ръст на туристите и 8 % на нощувките. Пловдив е с най-динамично развиващ се туризъм и привлича все по-платежоспособни туристи. Градът продължава да е лидер по ръст на нощувки в процентно отношение, спрямо останалите градове в страната. 

Културният туризъм в града, се отличава с устойчивост във времето и с увеличаващи се приходи и брой на посетители на културни събития и забележителности.

Ефективните маркетингови стратегии и международните признания на Пловдив осигуряват потенциал устойчивият ръст да продължи и през следващите години. 

Постигнатите резултати до момента и ясните цели на десет годишната културна стратегия на града дават сигурност, че Пловдив уверено върви към успешна подготовка за най-голямата културна програма на Европейския съюз.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пловдив-втори град по големина,но първи по красота не само в България,но и на Европа и Балканите! :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: