ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Улицата пред Католическата църква се преобразява в площад, вижте как ще изглежда!
Автор: Мария Морунова 13:08 / 14.12.2015Коментари (28)22217
©
Улицата пред Католическата църква ще бъде превърната в площад, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Под него ще могат да се видят част от разкритите мозайки в Голямата базилика. 

Основната част от мозайките ще бъде експонирана в защитна сграда на два етажа, тъй като мозайките са в два пласта. Това стана ясно на пресконференция, посветена на археологическия обект. 

В нея участваха кметът Иван Тотев, директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов и представители на фондация "Америка за България".

Работата по мозайките в Голямата базилика стартира през май тази година. Част обаче от нея се намира под улицата пред Католическата църква. Именно заради това тази пролет се планира улицата да бъде разкопана за разкопки и базиликата да се разкрие в целия й размер.

Градоначалникът допълни, че местната власт планира да облагороди и преобрази пространството около "Понеделник пазара", както и в района на ДКЦ I. Идеята е там да се постави спорка на градския транспорт, тоест това ще е своеобразно преместване на трафика от улицата пред Католическата църква към зоната около "Понеделник пазара" и ДКЦ-то.

Ленко Ленков - член на УС на фондация "Америка за България", подчерта, че работата по базиликата ще върви с пълна пара и през есента на 2018 г. проектът трябва да бъде завършен.

Ръководителят на обекта - Елена Кантарева, обобщи, че към момента са разкрити, стабилизирани и демонтирани мозайки от първия и от втория слой, които са около 1 200 кв. метра. Разкрит е и надпис с името на епископ, който трябва да се проучва.

Тя припомни, че базиликата е открита при спасителни разкопки между 1982 и 1986 г. Проучвана е частично, датирана е през IV-VI век, а през 1995 г. е обявена за паметник н
©
а културата. 

Припомняме, че община Пловдив заедно с фондация "Америка за България" работят по проекта за реставрация на Раннохристиянската базилика или т. нар. Голяма базилика. 

След разчистването на мозайките с площ около 1400 кв. метра ще се премине към реставрацията и консервацията на обекта.

"Америка за България" финансира проекта с близо 5 милиона лева - археологически разкопки, както и изграждане на покритие на два етажа и презентационен център. Общината пък ще участва с облагородяването около базиликата, както направи с Малката базилика.

Допълнителните дейности около базиликата като направата на площада пред Католическата църква ще увеличи стойността на проекта, най-вероятно с около 4 млн. лева. Общината и фондация "Америка за България" ще разпределят помежду си кой колко да поеме. Тези разходи ще се влагат до 2018 г.





Още по темата: общо новини по темата: 220
02.03.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
НЕ! Товa е вaжнa връзкa между бул."Мaрия Луизa" и бул. "Цaр Борис III".
на 14.12.2015 г.
+1
 
 
Кой я е виждал тази мозайка та знае,какво има на север от нея? Може ли до тунела да има мозайка,после дето е църквата и паркинга да няма нищо и после пак да има древна архитектура? Отговора е не неможе! Аз лично съм против тази улица да се затваря защото е връзка и то пряка с Гладстон. Нека се копае обаче да стане музей отдолу щом искат а пътя да си съществева и ако е нужно да се затвори за около година само. Иначе добре,нека се разкопае и паркинга,нека се бутне и банката ама отгоре все пак трябва да се минава а после знаете колко е тясно пред ДКЦ-то а после къде покрай училището ли? Да бутнат и мастодонта на цар киро и още каквото е нужно. Разберете ме правилно,може хем разкопки,хем широки улици.Всичко може само желание и пари се искат.Но да се затворят улици за да се отворят разкопки не е добра идея и след време пак ще плачете като след умните светофари!
+1
 
 
Ще се мести ли улицата или няма да има? Защото няма как иначе от бул. Мария Луиза колите да се качват на бул. Цар Борис III обединител и обратно.
+9
 
 
Супер....Градът от ден на ден става все по хубав..благодарение на тази кметска управа..Успех на това хубаво начинание...:)
+7
 
 
Продължавам да се учудвам, че някак угоднически изчезнаха призивите за прогонване на фондацията "Америка за България", която активно финансира и този културен обект в статията. Спомням си как преди влизането ни в "еврогейския съюз" раннохристиянската базилика патриотично и прогресивно тънеше в бурени, оградени с падащи и ръждясали огради. Какво време на културен възход беше!
-12
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (6)
+11
 
 
Аз имам предложение да се изкопае целия римски стадион и общината, заедно с всички останали сгради на главната, да се пренесат някъде на къра, дето няма нищо ценно. :)
+14
 
 
Ако вземат и паркинга с неясната концесия отстрани и свържат разкопките с тези в подлеза,ще се полуди уникален площад !! Ама там са намесени интересиии !!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: