ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Делян Пеевски навлиза в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:15 / 18.12.2015Коментари (21)20470
© Капитал
Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от публикуван в Търговския регистър договор от 15 декември, чрез който 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабрика "Комсо табако" се прехвърля на компанията "НСН инвестмънт" с партньори Пеевски (90%) и Ирена Кръстева (10%). 

Промяната на контрола върху 18% от "Юрий Гагарин" още не е вписана, а цената не става ясна, тъй като е била уговорена с друг договор на 12 ноември.

Пазарната стойност на дела според цените на акциите на компанията на Българската фондова борса е около 8 млн. лв.

Така Пеевски повтаря схемата, чрез която частично осветли участието си и в "Булгартабак холдинг", където на книга контролира 5% от капитала.

Неформално той е сочен за мажоритарен собственик и на двете. Купеното сега дружество е познато с това, че основният му бизнес беше забранен със закон, за да се изгони старият му собственик и да се придобие евтино от групата "Булгартабак".

Това лято, вече под контрола на верния акционер, депутатите решиха забраната да падне. И забраната, и разрешението станаха с гласовете на ГЕРБ.

Утъпкана схема

Участието на Пеевски в "Юрий Гагарин" става през компанията "Комсо табако", която към средата на юли държи 18% от акциите в производителя на цигарени гилзи и с това е вторият по тежест негов съсобственик след "Баранко" с неговите 49%. 

Досега "Комсо табако" бе притежание на сейшелската офшорка Desentia Limited, с което реалният краен собственик оставаше скрит. На 15 декември обаче тя е прехвърлила 100% от дяловете на "Комсо табако" на българската "НСН инвестмънт". Това е компанията, която Ирена Кръстева регистрира през лятото на тази година, а седмици по-късно дари 90% от нея на сина си Делян Пеевски. 

Така семейството сега придобива официално участие в пловдивския производител на цигарени гилзи. Цената на сделката не се знае, но номиналната стойност на дяловете на "Комсо табако" е 591 хил. лв. 

Освен това, оценен през борсовите котировки на "Юрий Гагарин" в четвъртък, които са 43 лв. за акция, дялът в компанията би трябвало да струва 7.7 млн. лв. Към деветмесечието на тази година "Юрий Гагарин" отчита печалба от 5.98 млн. лв. при спад на приходите от 72.4 млн. лв. на 71.9 млн. лв. Дружеството има активи за 87.2 млн. лв.

По същата схема през тази година депутатът и майка му официализираха 5% собственост в най-голямата компания на борсата - "Булгартабак холдинг". Това стана чрез същата фирма "НСН инвестмънт", която купи "Табако инвестмънт" от оръжейния търговец Петър Манджуков. 

"Табако инвестмънт" е директен собственик на 5% от цигарения холдинг, чиято пазарна капитализация към четвъртък надхвърля 448.5 млн. лв. Това значи, че пакетът, притежание на Пеевски и майка му, се оценява на 22.4 млн. лв.

Чрез новата сделка Пеевски се обвързва и по още един начин с "Булгартабак холдинг" - като съдружник. Причината е, че цигареният холдинг от пролетта на 2015 г. контролира най-големия акционер в "Юрий Гагарин" - "Баранко". Допреди това, аналогично на "Комсо", и тук собственик беше офшорката от Белиз Droslian Limited, но дъщерните фабрики на "Булгартабак" - "София БТ" и "Благоевград БТ", придобиха съответно 34% и 31%.

Нещо за деклариране

След като години наред депутатът декларираше скромно имущество, което не съответства на демонстрирания от него стандарт на живот, а през 2014 г. скъса с бизнес партньора си - мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, Пеевски чувствително подобри материалния си статус. 

В тазгодишната му декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувана на сайта на Народното събрание, депутатът осветли 50% акционерно участие в "Балканска медийна компания", притежание на 50% от дяловете на "Био уотър", 50% от "Био уотър инвестмънт" и участие от 49% в международната компания Al Entisar General Enterprises Co L.L.C.

Това обаче не дава отговор на въпроса откъде Пеевски и майка му извадиха 900 хил. лв., които наляха за вдигане на капитала на съвместната им компания "НСН инвестмънт" до над 1 млн. лв. 

Парите за увеличението са преведени на 9 ноември, а то е заявено в Търговския регистър на 11 ноември - ден преди договорената покупка на "Комсо табако", което предполага, че вероятно е служило частично или изцяло за покупката.

Макар досега да нямаше директна връзка между Пеевски и "Юрий Гагарин", интересите и влиянието на депутата върху пловдивската компания прозираха ясно през последните години. До 2006 година големият производител на консумативи за цигарената промишленост се контролираше от държавната по това време "Булгартабак", след което бе купена от кипърска офшорна компания, кредитирана от ПИБ. След приватизацията на цигарения холдинг от дружества, близки до Пеевски и Цветан Василев, бяха предприети действия за връщането на контрола и върху "Юрий Гагарин". 

Това стана с помощта на правителството на ГЕРБ, което позволи прокарването на лобистки законови поправки през 2012 г., с които бе забранено производството на цигарени гилзи (основен бизнес на пловдивската компания). Така се стигна до продажбата й на фирми, близки до тогавашния тандем Пеевски - Василев, след което забраната за производство на гилзи падна.

С Делян Пеевски се свързва и компанията "Дореко комерс", която в последните години имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът й от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". 

"Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството, инвеститор в новата печатница на медиите на Пеевски и Кръстева. Друго дружество от групата е "Дореко секюрити", където управител е бившият началник на Националната следствена служба Бойко Найденов. 

По думите на Цветан Василев той е бил първоначалният кандидат на Пеевски за главен прокурор през 2012 г., а впоследствие е назначен и "намерил тих пристан в "Булгартабак".



Източник: в.Капитал







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
АУЕ КОЛЕДА НАБЛИЖАВА НЯМА ЛИ КОЙ ДА ЗАКОЛИ ТОВА ПРАСЕ?
+3
 
 
Този пе***аст не се ли лакоми твърде много?
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 19.12.2015 г.
+5
 
 
Това е поредното доказателство за нарастващата икономическа мощ на ДПС и в частност Доган и влиянието й върху цялостният живот у нас. Чрез поставени лица се завземат монополно или големи части от основни сектори на икономиката - дърводобив и дървопреработка, строителство, туризъм, производство на тютюн и цигари, и какво ли не. Така има за всички по веригата. Схемите са измамни, но с политическият чадър и промяна на закони и наредби всичко се легализира или правоохранителните органи просто си затварят очите..И така я докарахме, че да сме бананова република - 1% от населението владее над 90% от активите в икономиката.
+1
 
 
Комсо табако беше Венцислав Каймаканов
+4
 
 
Прасето затваря цикъла.Булгартабак,нелегалният тютюн чрез мургави посредници,гилзи.Очаква се да стане и спонсор на един отбор собственост на ,,отдела за борба с градушките''.Новият Заки Байрям.
+4
 
 
боклука идва в Пловдив Внимавайте
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: