ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка: Да забранят бомбичките по празниците!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 26.12.2015Коментари (39)7533
©
Пловдивчанка написа сигнал до Plovdiv24.bg във връзка с гърменето на бомбички и пиратки дори в късните часове на денонощието:

"Здравейте, не знам към кого мога да се обърна, за да изкажа мнението си по следния въпрос, затова пиша на вас. Празниците наближават, а с това и постоянното бумтене на бомбички, много от които са адски силни и много опасни. 

Има няколко дни до Нова година, а тези бумтежи не спират, дори и в 23 часа. Какво е това нещо, не разбирам?! Някои хора се опитват да спят. Има много деца, които адски се плашат от подобни силни шумове. 

Има и хора, които излизат навън и се страхуват, че някоя от въпросните бомбички може да им падне на главата, хвърлена от някоя тераса.

Няма ли някакво ограничение срещу хвърлянето на бомбички преди Нова година или поне не толкова късно вечер? Прочетох, че във Видин са забранили бомбичките по празниците и се надявам подобно нещо да стане и в нашия град. 

Но как да стане това, не знам... за това пиша на вас, ако може нещо да се направи за безопасността и спокойствие на гражданите на любимия Пловдив.

Смятам, че празниците могат да се посрещнат и без бомбички и силни кънтежи из целия град. Благодаря ви предварително и ви желая лека вечер и хубави празници!"

Позиция на ОД МВР Пловдив:

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че през последните години в нашия град подобни "празнични" изяви започват още в първите дни на месец декември. 

Гърмежи, предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия, често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н. 

Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а взривни вещества по смисъла на чл.8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо по смисъла на ЗОБВВПИ, търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак.

Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1. Фойерверки - в четири категории;
2. Сценични пиротехнически изделия;
3. Други пиротехнически изделия. 

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

1. Категория Фойерверки от категория 1 е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 - на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години;
2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;
3. От категория Други - на лица под 18 години.
Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. 

Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. 

Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Ако все пак за вас настроението в празничните дни, Коледа и Новогодишната нощ е непълно без изстрелването на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел, ние ви съветваме:

Споделете това удоволствие с децата си, но не им разрешавайте сами да ги изстрелват или палят. Ползвайте ги на местата, където няма да представляват опасност за вас и околните.

Закупете ги Вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попаднат в ръцете на вашите непълнолетни деца.

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален (разбира се неумишлено) от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Нека с желанието си да направим празниците незабравими, да не помрачим радостта си и тази на близките и околните с неразумното си поведение при празничните илюминации.



Още по темата: общо новини по темата: 202
23.11.2016 »
12.03.2016 »
01.03.2016 »
13.01.2016 »
13.01.2016 »
11.01.2016 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Не сам сагласна !!!! Аз имам много пиратки елате ще ви дам рСџВ?Р‚
+1
 
 
Дано да ги забранят тия простотий,само че трябва да се забранят изцяло да се продват както дрогата.Първо са опасни и може някои пръст да ти иде на кино второ може да падне пиратка върху стъклото на автообила както се е случвало и после не ми се мисли и трето ми писна да ги слушам тия бомби все едно сме на война.Трябва общината да ни забавлява с фойерверки и заря както е в цивилизованите страни и да е много ефектно и красиво както е на нова година в Лондон или Таим Скуеър в Ню Йорк.Спокоино и при нас ще стане само че многоооо бавно узряват тия идеи в България и на управляващите за съжаление.
+2
 
 
Аз подкрепям 100% да се наложи пълна забрана за използването на всякакъв вид пиротехнически средства за забавление по празниците.Тези които ги използват нито четат упътване за употреба,или са силно замаяни от алкохол.Това за жалки и типични примери за Бай Ганио,който живее само с първичното и смята че е герой когато хвърли бомбичка някъде.Жалко за такива съЩества които приемат че това е начин за забавление.Трябва да си супер празен и сив като манталитет и емоционалност за да се веселиш с ракия и пиратки.Това е просташко ,селяндурско и свинско поведение!Моля спрете продажбата им,ако изобщо на няакой му пука за здравето нахората!Приемам за красиво и европейско единствено заря по празниците.И като послепис:Великата миъл на Айнщайн:По безкрайна от простотията е единствено Вселената..;;
-1
 
 
Ееее това не е нещо ново, всяка година е така. Неприятно е , но не е проблем да се издържи 1-2 седмици. Весели празници на всички !
-2
 
 
в бг има много по големи грийи, грайданке!
+3
 
 
Трябва да се забрани вноса и продажбата им.
+2
 
 
Да забранят празниците по бомбичките!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: