ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В ТУ Пловдив "съживиха" робот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 18.01.2016Коментари (0)4167
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Робот на фирма "Мицубиши Електрик" от типа MELFA RV-3SB бе "съживен" и от днес започва да действа в новооткрития Регионален учебен център към клъстер "Мехатроника и автоматизация" при Техническия университет - София, филиал Пловдив. 

Финансова подкрепа за робота е получена от частна фирма, а за софтуера, липсващата екипировка и за съживяването на машината - от представител на "Мицубиши Електрик" за България.

Самият процес на съживяване на машината отне повече от 6 часа на двама специалисти от фирмата. От следващия семестър върху робота ще се обучават да разработват програми за управление на индустриални манипулатори близо 60 студенти от бакалавърските и магистърските програми по специалностите "автоматика, информационна и управляваща техника", "индустриално инженерство" и "мехатроника". 

Вузът обаче ще има готовност да обучава по заявка и цели класове от специалисти, работещи в индустрията, които имат нужда да придобият необходимата квалификация в областта на роботиката. 

Според проф. Андон Топалов - ръководител на регионалния учебен център към клъстер "Мехатроника и автоматизация" при Техническия университет - София, филиал Пловдив новият робот е антропоморфен манипулатор, който функционално наподобява възможностите за движение на човешката ръка. 

Той може да обработва детайли с тегло до 3 килограма. Този тип роботи се използват за монтаж и демонтаж на детайли, автоматизирано заваряване, за бояджийски работи, и др. 

През тази и следващата година пловдивският технически ВУЗ планира да изгради и роботизирана клетка, в която освен новия робот ще има програмируеми логически контролери на "Мицубиши Електрик", които ще работят в синхрон с него и ще управляват механизми, ориентиращи обработваните детайли по подходящ начин спрямо машинната ръка. В недалечно бъдеще се планира също роботът да бъде екипиран и със система за техническо зрение.

С какво роботът е по-добър от човешката ръка?

Роботи от този тип се използват вече в няколко предприятия в България. Те имат 6 степени на свобода на движение, осъществявано чрез 6 стави със сервозадвижвания. 

Според проф. Андон Топалов предимствата на роботизираната ръка на Мицубиши са в това, че тя е по-прецизна и работи с висока точност при позициониране и при отследяване на зададена траектория на движение, не се уморява, по-бърза е, качеството на операциите, които извършва е стандартно високо. 

Все още обаче съвременните роботи не могат изцяло да постигнат гъвкавостта на човешката ръка, констатира ученият. За да накара робота да изпълнява команди, студентите и практикантите в Регионалния учебен център по мехатроника и автоматизация ще използват програмен език от типа BASIC 4 /БЕЙСИК 4/. 

"Следващото ниво на управление евентуално биха могли да бъдат гласови команди към робота или управление чрез жестове", прогнозира проф. Андон Топалов.

През 2016 - 2017 година Техническият университет очаква да се сдобие и с още един робот - индустриален манипулатор. Дарител е обещала да стане фирма Спесима Инженеринг ООД, а роботът ще е на фирмата КУКА. Това е по-голям "брат" на робота Мицубиши. Той ще вдига и обработва детайли с тегло до 20 килограма.

За целите на обучението регионалният център по мехатроника и автоматизация в Пловдив е в процес на изграждане на видео мост с останалите шест регионални центъра в страната към едноименния клъстер. 

Вече е монтирана голяма видеостена, с помощта на която студентите ще могат да наблюдават производствени процеси в партньорските фирми от клъстера, да слушат лекции онлайн и дистанционно да участват в програмирането на роботи.

Научна работа с роботи

Професор Андон Топалов съобщи, че съвместно с пловдивската фирма за роботи Милара Интернешънъл в Техническия университет - София, филиал Пловдив се провеждат изследвания с цел подобряване на управлението на сервозадвижванията на фирмените роботи. 

За целите на научните експерименти е изграден специален манипулатор, с помощта на който ще се тестват създаваните нови и програми. Бъдещите инженери научават във вуза и още нещо важно - да се отнасят с уважение към роботите. 

"Механиката на робота има дълъг живот, проблемът е в управлението и софтуера. Има смисъл след 10 години не да се изхвърля робота, а да се смени управлението и софтуера" - казва проф. Топалов. В момента студенти от ТУ София - филиал Пловдив подменят изцяло управлението на наличните в регионалния учебен център при университета няколко учебни манипулатора, производство на пловдивската фирма КАМ, за да го осъвременят и направят по-ефективно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: