ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инвестиции за 50 млн. евро край Пловдив създават 1500 работни места
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:00 / 21.01.2016Коментари (29)15825
©
Няколко нови фабрики ще бъдат изградени през тази година в пловдивската зона "Тракия". Проектите са на обща стойност около 50 млн. евро и ще създадат 1500 работни места. Инвеститорите са предимно чуждестранни компании от различни сектори - производство на машини, електрооборудване, селско стопанство и др., но имената на повечето не се обявяват. 

Видима е само покупката на земя от германската Willi Elbe Gelenkwellen за фабрика за авточасти. Като потвърждение на очакваното увеличение на бизнеса в района идват и плановете на логистичната компания DB Schenker за утрояване на площите край Пловдив.

Две германски фабрики за авточасти

Един от малкото известни нови инвеститори е производителят на кормилна и задвижваща техника "Вили Елбе аутомотив България" - дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen. 

Справка на сайта на компанията майка показва, че тя има заводи в Германия, Норвегия, Швейцария и Китай, но тъй като не е публично дружество, няма информация за оборота й. 

Според германския сайт de.statista.com приходите през 2013 г. са били 135 млн. евро. Компанията в България е създадена през 2014 г. със 100 хил. лв. капитал. През май миналата година "Вили Елбе" закупи близо 20 дка край гр. Куклен за малко под 940 хил. лв. Сега проектирането вече е приключило и строителството на новия завод започва.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Това каза управителят на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев, но не пожела да назове компанията.

Справка в имотния регистър показва, че няма други сделки за земя след покупката на "Вили Елбе", което означава, че най-вероятно този, а и другите инвеститори ще ползват площи и помещения под наем. "Тази опция е доста актуална към момента", каза Панчев.

Неизвестно трио инвеститори

Сред инвеститорите, чиито имена остават неизвестни, най-напреднал е проектът на компания за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. 

Тя е с чуждестранно участие и е закупила над 20 дка в село Царацово за фабриката си. По думите на Панчев проектирането на предприятието вече е започнало.

На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. Те са стартирали преди повече от половин година и се очаква да приключат до около месец. Вече със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в "Тракия", посочи Панчев. 

В икономическата зона край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric.

Най-малко информация и сигурност има за инвестицията на италианска компания, която ще развива иновативно производство. По думите на Панчев това е абсолютно ново производство не само за България, но и за Балканите. Преговорите са започнали миналата година и се очаква да приключат до края на тази.

Българско-израелско тържище

Завършило е проектирането и на агроцентър "Калояново" и започва строителството. Проектът е дружество на "Сиенит холдинг", което заедно с "КЦМ 2000" е съсобственик на "Тракия икономическа зона", и израелски инвеститори, свързани с регистрираната в България "Сенсор". 

Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. 

На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. "Селското стопанство не се подценява, имаме ясна концепция за развитието му", каза Панчев. Цялата инвестиция ще бъде над 500 млн. евро.

Утроена логистика

Освен новите предприятия голямо разширение предвижда и логистичната компания DB Schenker, която вече работи в зоната. В началото на тази година дружеството предстои да удвои площите си край Пловдив до 4000 кв.м чрез изграждането на нов склад. 

Още 2000 кв.м се очаква да бъдат добавени към съществуващия в момента склад към средата на годината. Така на практика компанията ще утрои площите си в зоната. Проектът се изпълнява заедно с "Логистика Марица", която развива индустриалната зона "Марица", част от "Тракия".

"Тази инвестиция на логистичната компания е повече от показателна, че предстои разширяване на бизнеса на другите фирми в региона", посочи Панчев.



Източник: в.Капитал


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Германия от миналата година не може да се плаща под 8.5 евро на час.Не е ясно как ще е в България като ,че ли не е в ЕС.Хубаво е 1че идват нови фирми но дано не са както всички други.
0
 
 
Разбира се,че главната цел е"" Да наемат евтина раб рука за да не плашат по 25-30$ на час вув тяхната ДУРЖАВА хаха
0
 
 
Не трябва да се сърдим на инвеститорите - те естествено идват тук заради безплатната работна ръка. Причината за ниския ни стандарт на живот е безхаберието на нашите управляващи вече десетилетия наред. Докато благополучието на народа не се превърне в държавна политика, ще продължаваме да работим при разни измекяри за шепа ориз. Само, че и безплатната работна ръка ще свърши някой ден. И това ще е краят на нашата история, защото ако няма българи, няма и България! Все се надявам да не се стига до там...
+1
 
 
Хубаво е, че се отварят работни места, но лошото е, че тези заводи се правят не в землищата на Община Пловдив и така самият Пловдив реално не печели от това, а губи.
-1
 
 
Като не искате да работите си седете в кущи и без тия
+1
 
 
Дано не е много шум за нищо както сенсатата
-2
 
 
заслужавате си бедността, мрънкала!
+2
 
 
ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ РАБОТА ЗА ПО МАЛКО ПАРИ....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: