ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Фасадно наместване във властта – ласкаене или срам
Автор: Любомир Минчев 10:49 / 25.01.2016Коментари (2)4339
© Plovdiv24.bg
В Пловдив върви нещо като споделяне на политическата отговорност. Няколко места на заместник-кметове са раздадени на партии, които подкрепиха ГЕРБ още на първи тур и други, които биха го подкрепили, ако имаше трети. Остана едно място за раздаване - шеф на Първа градска болница. То е отредено за реформаторите, но те трудно се разбират кой да получи подаръка. Проблемът идва от позорния факт, че те нямат група в Общинския съвет, а има група на Здравко Димитров. Затова ще си извадят очите и за отреденото им място на зам.-кмет в "Централен".

Споделянето на политическата отговорност Иван Тотев нарича висока политическа култура на ГЕРБ. Той обаче е наясно, че отговорността не може да бъде споделяна - тя е за победителите. Наясно са и тези, които биха подкрепили Тотев, но ако имаше трети тур,защото на втория все още бяха в плен на Ветрилото. Но сега не си дават и вид, че приемат подаръците с отвращение.

Така е,защото чуват ядосания глас на своите избиратели. На избирателите, които безогледно лъгаха, че са за един нов град - свободен от тези, от които сега получават подаръците. Колко неприветлива гледка! Кой все още се съмнява, че партийните функционери задължително трябва да ходят с руло тоалетна хартия под мишница. Не че тя ще ги спаси, но придава по-мек и бутафорен вид на позора им.
Победителите имат привилегията да определят степента на своята политическа култура. На какво имат право победените? Да се ласкаят, или да се срамуват, че са част от управляващото мнозинство. Нищо друго.

Ако се ласкаят, са възможни няколко трика, с които да оправдаят участието във властта и да омилостивят псуващите си избиратели.

Тези дни Дани Каназирева предложи от името на своя "Съюз за Пловдив" един "олимпийски" инвестиционен план за първата година от новия мандат. Той бил изключителна рожба на експертите на партията. Освен това е съгласуван с кмета Иван Тотев и той го е сложил в своята папка. Две са важните предложения в този план - басейн "Младост" да се превърне в олимпийски плувен комплекс и ремонт на главния път в квартал "Остромила". По райони също е отбелязано какво да се прави - тротоари, детски площадки, паркинги.

Излиза, че експертите на "Съюз за Пловдив" не са знаели, че и "Младост", и "Остромила" бяха част от предизборната програма на Иван Тотев. Ако за знаели, биха го подкрепили поне на втори тур, а не да чакат трети. Почти същите обекти в кварталите използваха в кампанията си и районите кметове. Но тези факти са известни на експертите, изготвили "олимпийския план".

Това се нарича фасадно позициониране във властта, която по принцип не ти се полага., макар и с трима заместник-кметове в районите. Така е, когато се ласкаеш, вместо да се срамуваш.

Преди шест години се чу, че Пловдив ще е домакин на световен енергиен форум. Дори си появиха заглавия: "Асфалтираме заради Путин и Хилари". Когато ни натресоха това събитие, се усъмнихме дали са ни дали правилната лъжица, или е прекалено голяма за устата ни. После ни взеха форума, защото се оказа, че в града има само един президентски апартамент. Но трябва да призная, че се държахме хладнокръвно.

 Властта дори не гъкна, когато разбра, че я хвърлят на кучетата. Тя дори състави план, според който трябваше да асфалтираме няколко улици, да боядисаме няколко стълба и да почистим треволяците. 

Оказа се, че и улици нямаме. Има, но не стават за гости, а само за най-обикновени граждани, които понякога се превръщат в гласоподаватели. Властта пак не трепна. Изумително! Трябва да призная още, че тя прие хвърлената ръкавица все едно ще организира отчет на кмета за първата година от управлението му. Не трепна и когато й съобщиха, че от града не става и чеп за зеле. Един президентски апартамент и лошите улици оправиха положението. Властта си отдъхна, но не го показа. Дори се промъкнаха нотки на съжаление, че ни отнеха шанса да влезем в историята и с този енергиен форум. Държахме се изумително хладнокръвно. И в мигове на позор изглеждаме удивително спокойни. А може би - удивително нагли.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: