ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Читателски
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Вижте кои световни икономически гиганти стъпват край Пловдив
Източник: Plovdiv24.bg 14:12 / 25.01.2016 Отпечатай Изпрати
©
С 1500 нови работни места "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ приключи 2015-а година. Още толкова се очаква да бъдат открити през тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, съобщава добрата новина Пламен Панчев.

Председателят на Съвета на директорите на "Сиенит Холдинг" АД, дивелъпър на зоната, конкретизира кои компании през миналата година откриха нови производствени бази или разшириха съществуващите вече в района на Пловдив и кои са предстоящите инвестиции. 

В началото на 2015 г. "Щром" пусна в експлоатация консервната си фабрика "Траки" за 4.7 милиона евро в индустриална зона "Раковски", част от ТИЗ. Няколко партиди продукция вече са изпратени в Русия, Англия и Италия, подготвя се износ и за Германия. 

През 2014-та година компанията закупи 150 декара селскостопански земи, върху които отглежда червена капия за собственото си производство, а останалата част от суровините изкупува от местни производители.
 
Американската Sensata Technologies, номер 1 в света в производството на сензорни и електрозащитни устройства, приключи първия етап на предприятието си. 

Тя строи тук, защото според Томи Вер Елст, генералния мениджър за България, "Тракия икономическа зона" е комбинация от фактори: близо до магистралата, има летище, гарантиран достъп до електричество и цялата инфраструктура, подкрепата на местната власт, а близостта до Техническия университет дава необходимите квалифицирани кадри. 

Предвижданията са до 4 години в "Сенсата" да бъдат наети 1500 работници. В първата фаза от проекта бе изградено предприятие от 10 000 кв.м, а общо теренът е от 68 000 кв.м. За миналата година инвестицията е 40 млн. долара.

Японската компания SMC Industrial Automation, която е в топ 50 на най-иновативните компании в света, закупи 180 000 кв.м. терен в ТИЗ.

"Либхер-Хаусгерете Марица", част от германското дружество Liebherr, приключи строителството на новия си логистичен център, разположен върху 32 000 кв.м.

С него ще се увеличи производството в освободените заводски площи, така че след последното разширение в завода ще се произвеждат 1 000 000 хладилни уреда годишно. В момента тече оборудването на логистичния център, като цялата инвестиция в него е над 30 милиона лева.

Италианската "Дзобеле", световен лидер в света по производство на ароматизатори за битови нужди, получи през 2015 г. нови 3 000 кв.м - за склад и производство, като инвестира над 2 милиона евро. С това разширение предприятието вече се простира върху 11 000 кв.м. 

През 2015 г. завърши 4-то разширение на завода на британската фирма за производство на автомобилни детайли "Уилям Хюз", има планове и за ново.

Англичаните са вече 11 години в зона "Раковски" и инвестират годишно средно по 1 милион евро. Фактът, че логистичната компания DB Schenker утроява площите си край Пловдив, потвърждава устойчивото развитие и очакваното увеличение на бизнеса в "Тракия икономическа зона". 

В края на миналата година DB Schenker изгради нов склад върху 2000 кв.м. Още 2000 кв.м се очаква да бъдат добавени в средата на тази година. Проектът се изпълнява заедно с "Логистика Марица", която развива индустриална зона "Марица", част от ТИЗ. 
 
До няколко дни българската "Биофреш" очаква АКТ 16 за модерната си база в зона "Марица". Предприятието включва производство на продаваната и в Китай маркова козметика от розово масло, роботизиран склад и офис помещения. Досега компанията е вложила над 5 милиона евро и продължава да инвестира. 

В близост до "Биофреш" и до магистрала Тракия са 2-те халета на "Елена Пропъртис" и "Сенсор" /всяко върху площ от 4 000 кв.м и с инвестиция за по 1.1 милиона лева/, които със своята стратегическа локация са изключително примамливи за компании, развиващи своите дейности в сферата на търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност. 

Производителят на детайли за бяла техника "Мекалит България" започва ново производство в завода си в зона "Куклен", част от ТИЗ. Преди три години германската Mecalit стъпи в България, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на изток, а основната цел беше оттук да се снабдяват предприятията на Liebherr, Bosch-Siemens Hausgeraete и Miele. 

В желанието си да разшири бизнеса си обаче сега пловдивският завод навлиза в нова област - производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault - Nissan, Volkswagen и Mercedes. 

Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба La Fiesta, в партньорство с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital, започва строителството през март 2016 г. на сортировъчен завод за употребяван текстил, който ще бъде разположен в зона "Марица". 

Инвестицията в сградата и сортировъчните машини е за около 2.5 млн. евро, като в предприятието ще работят 120 - 150 души.

"Завърши проектирането и на агроцентър "Калояново", информира Панчев. 

Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. 

На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.
Нов инвеститор в ТИЗ е производителят на кормилна и задвижваща техника "Вили Елбе аутомотив България" - дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край Куклен. 

Сега проектирането вече е приключило и строителството на новия завод з
©
апочва.
Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край града на тепетата, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти. 

Доста напреднал е проектът на българо-немската "Интрама" /Entrama/ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона "Марица" за фабриката си. На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. 

Те стартираха преди половин година и се очаква да приключат до месец. Със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в "Тракия икономическа зона". В завода ще работят 1 000 души. В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric.

Топлата връзка бизнес-образование

Именно ABB инициира заедно с "Клъстер Тракия икономическа зона" нов подход в "отглеждането" на кадри. Кметът на Раковски Павел Гуджеров и директорът на професионалната гимназия в града "Петър Парчевич" Петър Карпаров подкрепят предложението им да се обучават деца в областта на електротехниката. 

"Решихме на първо време от тази година да стартираме една паралелка с 2 специалности - маркетинг и елмонтьор", конкретизира Карпаров. 

Учениците ще могат да ходят на практика в двата завода на АББ и ще имат осигурена работа след завършването. Фирмата ще оборудва и кабинет в гимназията. "Това е начинът да убедим децата да останат да учат в Раковски, а не да бягат в големия град. Дано и други фирми от ТИЗ да проявят интерес", надява се директорът. 

"С община Марица и "Уилям Хюз" обмисляме подобна опция за училището в Калековец", говори за подобряване на връзката бизнес-образование инж. Панчев. 

Той смята, че по този начин ще се подпомогне интеграцията и реализацията на ромското население. Това вече се случва в завода на английската фирма. А фондация "Бауерзакс" след като приключи обучението на хора в неравностойно икономическо положение, с фокус върху ромите, вече свързва работодателите от ТИЗ с търсещите работа представители на малцинствата.

Всъщност образованието да се променя по начин, който да отговаря на нуждите на бизнеса от кадри, инициира още миналата година община Пловдив.

"Клъстер Тракия икономическа зона" подпомага този процес като се ангажира за повече инвестиции от страна на бизнеса в обучението, адаптирането на образователните програми, да има повече стажове и повече подкрепа за младите хора директно да попадат в работна среда след края на образованието си.

Клъстерът служи и като мост към висшето образование и науката, работи по европейските програми заедно с инвеститорите, свързва и нашите научни звена с чуждите такива, за прилагане на световните иновации у нас.


Още по темата: общо новини по темата: 193
18.01.2019 »
18.01.2019 »
12.01.2019 »
05.01.2019 »
31.12.2018 »
28.12.2018 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Станахме бели роби в собствената си страна
+2
 
 
За какво мислите че идват в България?Ами много прост отговор:Заради евтината работна ръкав?є
+2
 
 
Не прочетох в коментарите, някой да се е замислил за " уникалния и чист въздух" който дишаме и заради който, заемаме челна позиция в цяла Европа. Всички мислят за заплатите и тн... Не да мислят да закриват Пулмологията, ами да започват да строят още една измежду всичките фабрики и ьаводи! И както някой бе написал: Колкото повече, толкова повече!
-1
 
 
Добре сте се разпенили, но вземете да прочетете една хубава книга на нашия съгражданин Светозар Гледачев, "Не си отивай, щастливецо!". Обяснава сложни неща МНОГО достъпно. Отворете на стр. 184 и прочетете цялата глава. А, дано схванете този път. Не споря с 'разпалени' дърдорковци като нападащият ме по-долу,но да отбележа-предпочитам епъл пред правец, а и не ми е скъпо.
+3
 
 
Нещата, които се случват в Пловдив в последните години, са много положителни, особено на фона на над 15-те години тотален застой по времето на гърневски, чомаков и атанасов. Не може всичко да стане наведнъж, но е факт, че не се ли вдигнат в най-скоро време минимум поне с едно 30% на средна аритметична база доходите на работещите хора в Пловдив, ще продължим да сме работещи бедни. Много по-добре е от "неработещи", разбира се, но не смятам, че пловдивчани заслужават да са доволни от толкова малко, щом може за софиянци!
+4
 
 
това е много добре :) колкото повече толкова по добре :)
+1
 
 
Бива 200 евро средна заплата екстра за България.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 25.01.2016 г.
+7
 
 
Няма абсолютно никакво значение кои и колко са компаниите, по-важно е колко народ си вади там хляба и още по-важно колко са средните заплати. щото с един гол хляб не се живве, требе си и за уйски поне веднъж в годината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Убийство в "Банишора“
Пловдив се кандидатира за Европейска културна столица
БК Академик Пловдив, сезон 2017/2018
Ботев в Първа лига, сезон 2018/2019
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Ще гласувате ли на предстоящите местни избори?
Да, вече съм решил/а за кого
Да, но все още не съм решил/а за кого
Не
Колебая се
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: