ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Линейката вече идва до 5 минути, прескача ремонти и задръствания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 25.01.2016Коментари (5)6862
© Plovdiv24.bg
Нова система за контрол на трафика обещава революция в спешната помощ. Тя ще помага на линейките да избягват задръстванията и ремонтите и да стигат до адрес за 4-5 минути, обявиха експерти.

Новата система ЛИМА, с която Пътната агенция работи, трябва да започне да действа в София до няколко седмици. Тя ще изчислява най-подходящия маршрут за всяка линейка. В реално време ще се избягват ремонтите, затворените улици, дори задръстванията.

"Не най-близката линейка може да стигне най-бързо, а всъщност линейка, която на пръв поглед изглежда далеч от самия инцидент", обясни Мартин Димитров от Системата за контрол на трафика, цитиран от bTV.

Изчисленията на специалистите показват, че с тази организация София може да бъде обслужвана дори само от 10-ина линейки.В момента екипите на Спешна помощ пристигат за 20 минути, половин час или дори повече. 

В края на декември бе приета наредба от здравния министър Петър Москов, с която се въвеждат нови критерии за линейките - да се отзовават за минимум 8 минути при спешни случаи.

Изискването ще важи за спешните пациенти, които ще бъдат определяни с код "червено". С код "жълто" ще се означават пациентите, чието състояние може да се влоши и при тях спешна помощ трябва да стига до 20 мин.

Код "зелено" ще е за хората в стабилно състояние, които биха могли да се придвижат и сами до най-близкия спешен център. Линейките за тях ще могат да се забавят до два часа. 

Наредбата ще влезе в сила през септември. Пламен Ненов, който е шофьор на линейка от 6 години, признава, че почти всеки ден попада на затворени улици и задръствания. 

Преди няколко дни попаднал на булевард в ремонт със затворени две ленти и едва стигнал до адреса на човек в критично състояние.

"На нас ни отне в това задръстване 10-на минути да мина разстояние от 1 километър", казва Пламен Ненов.

Лилия Николова пък е от обратната страна. Тя добре знае какво е да чакаш линейка и тя все да не идва, - преди време малкият й син се разболял внезапно й се наложило да чака цели 5 часа.

"След час и половина ми звъннаха, за да питат как е детето, а аз казах, че ги чака. След 5 часа ми звъннаха отново да питат дали още ги чакаме", спомня си жената.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лима търси данни за много неща, но подадени от хора. имам Лима на телефона и мога да кажа че не е актуална кум момента. бързото предвижване линейката зависи от шофьора и останалите е водачи
+1
 
 
Как ли пък не.. 10 линейки! Поредното велико изказване. Явно ще се надяваме в град с над милион жители да няма повече от 10 сигнала едновременно, защото тогава вече ще имаме да си чакаме не половин, ами 3 часа. В крайна сметка не всеки учи медицина и няма как да знае колко е сериозна ситуацията. Близък ще има нужда от помощ и те ще ми кажат, че има по-важни в момента. Ами да, ама на мен ми е важен този мой близък (да не дава Господ да става въпрос за дете). И какво? Поемаме нещата в свои ръце. Да вземат да ни раздадат по един буркан и да си го включваме направо при нужда.. Тая държава няма да се оправи. Идеята за системата - ок, но се иска и да имат ресурси да обслужват хората. Нали уж разправят, че животът и здравето на гражданите са много ценни и важни?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: