ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци и протестанти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:15 / 28.01.2016Коментари (11)3221
©
Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Те важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обяснява пред "24 часа" и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Според него се налагало да бъде взето заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

"Дядо Йоаникий е много стриктен последовател на православието и държи то да се проповядва в чист вид", заяви дясната ръка на владиката. И бе категоричен, че забраната не била в противоречие с решението на Светия синод от 1967 г., което е по-либерално и разрешава смесени бракове с изключение на децата, които задължително трябва да се кръщават в православната вяра.

"Не знам дали и до какво води смесването на различни вероизповедания в един брак - дали има биологични и генетични измерения. За забраните сме се ръководили единствено от това да спазваме каноните от Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отменени", каза Вълкан Янев.
Въпреки че арменците също са православнни забраните важали и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак между православни и арменци каквато е честа практика в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Такава простотия не бях чувал до сега и какво излиза ако ме поканят за кум ще кажа съжалявам Сливенска митрополия НЕ дава
0
 
 
какви други религии и АРМЕНЦИТЕ СА ХРИСТИЯНИ И СА ПРИЕЛИ ХРИСТИЯНСТВОТО още през 301г. ако не знаете вече знаете.
0
 
 
от други религии се изкушавали да нарушат каноните,
0
 
 
Според него се налагало да бъде взето заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.
0
 
 
Нали сме християни все пак какви са тези глупости не става въпрос за християни и мюсюлмани
0
 
 
Има някав далавржииски натиск става дума за пачка...
0
 
 
Е кои идиот цлицкна лике ? Аман от дурти расисти , за тоюа опраюийа нйама
+5
 
 
Нещо не се сещам Господ или Христос да са поставяли подобни ограничения, нито да са делили вярващите в тях на такива и онакива. БПЦ обаче явно е по-наясно с тези неща от Господ.
+4
 
 
"....дали има биологични и генетични измерения...." Това не знаем, но знаем, че преди 70 години в главите на БПЦ са настъпили трайни генетични измеНения. Във време, когато настъпва сближаване между Православната и Римокатолическата църква, някой от духовния отдел на ДС решил да забранява венчавки с християни от други църкви! Когато обаче Премянов и други потомци на сганта, разорявала манастири и избивала свещеници, позираха със свещи в храма през 90-те не бяха толкова "принципни" милиционерите в расо.
+3
 
 
"Различията" са в лицемерните им и мухлясали килимявки. Какво значение има религията ако си запазил в себе си човешките добродетели и търсиш Бог. Той е един...просто има много имена,а разни самозвани мухльовци на земята си тълкуват правила както им е удобно и угодно. Боклуци!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: