ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Съседни страни, членки на НАТО, няма да пазят небето ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:54 / 08.02.2016Коментари (12)5252
© Bulfoto
В съвместната охрана на българското въздушно пространство няма да участват членки на НАТО, които са съседни на България. По този начин депутатите Красимир Каракачнов (ПФ) и Настимир Ананиев (РБ) отговориха на твърденията, че след промените в Закона за отбраната и въоръжените сили Турция ще пази небето ни.

"В закона е записано, че тези разговори се водят от българското правителство и българското правителство прави избора, а не някой да ни натрапва (...) Двустранният договор минава на ратификация през парламента", подчерта Каракачанов.

Ананиев обясни, че са водени разговори с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция и Италия. По думите му това не е нещо нечувано и съседна Румъния до преди два месеца е имала съвместни патрули с канадските ВВС, а сега там са португалски F-16.

Освен това конкретно с Румъния и Гърция България има споразумения за по-ограничено трансгранично сътрудничество при въздушната охрана от преди законовите промени.

Каракачанов беше категоричен - 25 години правителствата не могат да решат проблемите на българската авиация заради боричкания от кого да вземат по-голяма комисионна.

Казарма или курсове за доброволци

Двамата обсъдиха и темата за връщането на наборната военна служба и предлаганото създаване на регистър на всички годни за служба. "От 2008 г. тези мъже нямат военна подготовка. За какво ги записваш - за пушечно месо?", запита лидерът на ВМРО.

По думите му след конституционните промени от 2007 г., с които се отменя казармата, все още парламентът не е изпълнил ангажимента си да приеме закон, с който да се урежда обучението за защита на отечеството.

Според него военната подготовка трябва да се придобива първо в 10-11 клас в училище, а след това да има 6-месечна наборна служба. Каракачанов цитира и данни от социологическо проучване, според което 81% от запитаните подкрепят въвеждането на трудова повинност като начин младежите от гетата да получат работа и образование.

Ананиев също посочи, че трябва да има обучение за действие в извънредни ситуации, но според него "ако в момента военното министерство обяви доброволчески обучения, ще видите колко хора ще се запишат". Според него при 35-хилядна армия, поне още 35 000 души веднага биха се записали на 3-месечно обучение.

С уговорката, че у нас все още няма нужното съзнание за масово доброволчество, Каракачанов предложи и въвеждане на френския модел у нас - доброволно служилите в армията да получават предимство при кандидатстване за държавна работа.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Свобода хора с нея свобода постигаш!
0
 
 
Жалко, че Полша не фигурира в списъка. От 1683 г. знаят как ефективно да пазят Европа чиста.
-1
 
 
За пореден път се убеждавам че българина е едно много голямо говедо !!! То не бяха статуси във фейсбук , групи против турците да пазят небето ни , то не бяха плакати и стачки в различни градове . В крайна сметка балона се спука ... ама простите хора си остават прости ... някои ги употреби , а те така и не разбраха !!! Българина иска да живее добре - без самия той да се променя ... ( разбирай да поумнее )
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 08.02.2016 г.
+2
 
 
Още недоумявам,защо имаме тези кърлежи,наречени армия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: