ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
10 нови чуждестранни компании инвестират в пловдивската икономика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:21 / 11.02.2016Коментари (19)15616
©
"Очаквам до 10 години тук да се появи производител на автомобили, а не както е сега - само на автомобилни части. Това е голямата ни цел като работеща администрация, тъй като това ще е движещата сила и за останалите сектори в пловдивската икономика", това заяви Стефан Стоянов заместник-кмет "Образование, развитие, европейски политики и международно сътрудничество" по време на откриването на първия от поредицата форуми, насочен към подпомагането на малкия и среден бизнес. 
 
Пловдив е вторият по големина център, наситен с малки и средни предприятия в страната след София.

Според Стефан Стоянов градът ни има възможност да се развива в много аспекти и има сериозен потенциал.

"Икономическите сектори, които растат и ще растат през следващите няколко години са, на първо място, индустрията, тъй като производството формира малко над 50 % от брутния вътрешен продукт на региона.

Това е традиционно силен сектор, който през последните 15 години претърпя важна трансформация - българските компании се развиха устойчиво, отделно влязоха много чуждестранни инвеститори", обясни Стоянов.

Успешният пример, който беше даден по време на конференцията, беше свързан с $Тракия икономическа зона$, която е един от най-добрите примери в Югоизточна Европа за индустриални центрове и добре развити индустриални зони. 

В момента тя е в Jоп 3 Югоизточна Европа по интерес и навлизане на нови чуждестранни инвестиции, а автомобилната индустрия е основна движеща сила през последните няколко години.

"В момента отдел "Бизнес развитие" на Община Пловдив, съвместно с индустриалните зони и останалите партньори преговаряме с 8-10 потенциални инвеститори, които са готови да навлязат в града", сподели Стефан Стоянов

Според неговите очаквания 2016 г. ще е много успешна за индустриалните зони, след като миналата година регион Пловдив е обявен за
©
най-горещата инвестиционна точка в България.

Потенциалът на Пловдив по отношение на младите хора в университетите или близо 40-те хиляди студенти е добра възможност за бърз ръст и правене на добър бизнес по отношение на ИТ и аутсорсинг индустрията. 

В момента има 5 хиляди заети млади, високообразовани хора в новооткрити офиси, а потенциалът в следващите 3-4 години е те да надминат 10 хиляди. 
 
"Този сектор също ще става един от най-важните за града и ще му дадат възможност да се развива като иновативен град, чрез привличане на млади таланти и експерти, което ще доведе до навлизане на много нови компании в региона", уточни заместник-кметът.

По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за това как да се финансира малкият и среден бизнес от оперативни програми, какви са възможностите дава банковият сектор и осигуряването на "свежи финанси", както и намиране на външни пазари за българския бизнес.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
10 нови робовладелци търсят нископлатени роби...
0
 
 
Не е истина колко сте жалки, имате очаквания за Европейски заплати ,а дори не се опитвате да вникнете в това от къде идва богатството на Европа. Няма богата държава, която да не се е възползвала от бедните държави, а ние до преди 130 години бяхме използвани. Ако ни сравнявате с Холандия,Англия,Швейцария,Германия,Италия не знам къде са ни били колониите за да имаме тези пари или къде е тоя извор на пари като Рур за Германия. Очаквате да взимате много пари как да стане, като никога не сме били фактор в Европа или в света. Ще се иска много време докато се постигне този резултат, не става за 10 години. Хората с векове са крали, че и още крадат ,а ние дето сме едни хлебарки сравнение с 90% от държавите пак се представяме добре и имаме неща които 70% от населението нямат. Имате покрив над главите си, имате какво да ядете, това че нямате пари да имате висок стандарт на живот не е само проблем на държавата, но и ваш и на вашата конкурентно способност. Има хора които взимат 500 лева има хора които взимат 5000 лева на същата позиция, възможностите са пред вас стига да ги откриете.
+1
 
 
Боже колко неуки идиоти има още в тая България.Не им обяснявайте,те няма никога да станат нормални.За съжаление трудно се чисти ком.гнилоч.
0
 
 
Какво се радвате, бе. Местят се от Китай, щото там стандарта вече е по-висок от нашия.
+1
 
 
Е оказа се , че планът Раян-Ът е само един мит !
+7
 
 
Моля престанете с тази евтина работна ръка. Ако инвестициите продължат, наемният труд ще е евтин до време. Някой по-долу се е опитал да ви го обясни чрез елементарния икономически закон за търсенето и предлагането. Ето как става: фирма 1 прави завод, наема евтино работници, фирма 2, 3 - също. Но идва фирма 4 прави завода и не може да намери вече работници за заплатите, за които се е надявала. Какво прави? Не може да си вземе проекта в джоба и да си вдигне чукалата, затова дава малко по-добри заплати от другите заводи. Има отлив на работници от първите няколко фирми - как ще привлекат нови работници или ще стимулират старите да останат при тях... мисля че схванхте логиката. В София да не мислите, че заплатите са станали по-високи заради хубавите сини очи на работниците и служителите там? Дайте малко по-оптимистично, бе хора. Хубави неща започнаха да се случват в града и не мога да разбера защо някои хора мрънкат постоянно. Процесите са бавни, но ще се получи накрая. Поздравления за екипа на Тракия икономическа зона, вижда се, че правят нещата с желание. Дано продължават така.
+8
 
 
Супер, но чакам с нетърпение една друга добра новина: "Община Пловдив, район Марица" и "Община Пловдив, район Родопи",а защо не и "Община Пловдив, район Куклен"
-1
 
 
Ако имаше елементарна икономическа логика, нямаше да мрънкаш под добри новини
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: