ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тотев убеждава германци, че Пловдив е добро място за инвестиции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:19 / 12.02.2016Коментари (7)5194
©
Възможностите за инвестиции в България бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на немската компания Böсо Böddecker & Co. GmbH & Co. KG вчера в гр.Бон, Германия. Срещата с представителите на фирмата е част от посещението на министър Лукарски във Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Böсо Böddecker е водеща фирма в производството на системи за заключване на леки автомобили.

Компанията работи за едни от най-големите имена в автомобилния бранш. Министър Лукарски посети предприятието им и се запозна на място с производството. 

По време на срещата представителите на Управителният съвет на компанията заявиха, че проучват инвестиционния климат в България, тъй като искат да разширят дейността си в рамките на Източна Европа и страната ни е една от привлекателните бизнес дестинации за тях. Министър Лукарски заяви, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в България и е сред основните двигатели за икономическия растеж на страната ни. 

По думите му възможностите за разширяване на бранша са огромни, а България е много добра бизнес дестинация, като предлага най-ниските данъчни ставки в ЕС и преференции за инвеститорите, като например 0% облагане при реинвестиране на печалба в региони с повече от 25% безработица. 

В тази връзка той подчерта, че безработицата в България е паднала под 10% през миналата година, а ръстът БВП е достигнал 2,9%, което е много повече от първоначалните прогнози на Европейската комисия.

"Всичко това се дължи на стриктната финансова дисциплина и политическата стабилност у нас на фона на случващото се в глобален план", допълни той. 

Икономическият министър отбеляза, че Министерството на икономиката предприема активни мерки за насърчаване на инвестициите чрез изготвяне на концепция за Национална стратегия за популяризиране на България като инвестиционна дестинация за периода 2015-2020 г. 

Предвиждат се също промени в законодателството за насърчаване на инвестициите и допълнителни облекчения. Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев от своя страна запозна потенциалните инвеститори с насърчителните мерки и напомни, че чуждите фирми също биха могли да се възползват от възможностите на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

"Преобладаващата част от сертифицираните от Българска агенция за инвестиции инвестиционни проекти е в автомобилния сектор", допълни той.

В тази връзка министър Лукарки сподели, че съвсем наскоро Cushman&Wakefield в класацията "Манюфекчъринг Индекс 2015" е класирала страната ни на трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството.

Представителите на компанията Böсо Böddecker поставиха въпроса за възможностите за дуално
©
обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни. 

Те получиха уверението на министъра, че по този въпрос се води активен диалог с Министерство на образованието и изрази надежда, че с новия образователен министър ще стигнат скоро до решение на въпроса.

"Дуалното обучение е моя политическа цел", сподели Божидар Лукарски

На срещата присъстваха още Иван Тотев, кмет на Пловдив и Стефан Стайков, изпълнителен директор на Национална Компания Индустриални Зони (НКИЗ), които презентираха възможностите за инвестиции в конкретните икономически зони. 

По-рано през деня министър Лукарски даде интервю за Deutsche Welle, където говори за очакванията си от посещението в Германия и възможностите за намиране на потенциални инвеститори. 

Днес той и германският му колега Гарелт Дуин, министър на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия ще направят презентация за възможностите за активизиране и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между двете страни на Икономически форум "Северен Рейн Вестфалия - България". 

Във форума ще вземат участие и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, Иван Тотев, кмет на град Пловдив и Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Очаква се да присъстват представители на над 70 германски компании. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Даже заплатите могат да ги дават от време на време. Няма кой да им каже нищо. И като бонус да ги осигуряват на минималната заплата.
на 12.02.2016 г.
-1
 
 
Питам ако вие сте германци и трябва да плащате 2000лв заплати бихте ли дошли тук?Много ясно ,че ще плащат малко,но по-добре повече такива фирми.Като намалее евтината работна ръка,ще започнат да си крадът работниците и заплатите ще се вдигнат(не очаквайте чудеса) :).
+2
 
 
Не само добро място за инвестиции , ами и много евтина работна ръка .
+3
 
 
Нормално за 300-400? заплати за немците е ок ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2023/2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: