ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вариант за първи и пети клас: Децата ще учат по новите програми със старите учебници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:27 / 12.02.2016Коментари (1)2646
© Труд
Децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, най-вероятно ще учат по новите учебни програми, но със старите учебници. Това е последният вариант, който ще се обсъжда на срещи между екип на просветното министерство и издателите.

Преди няколко седмици стана ясно, че нови качествени учебници няма как да бъдат готови до 15 септември, тъй като написването, отпечатването, одобрението и поръчката на такива отнемат около година и половина. Според издатели, преподаватели и политици се очертава те да бъдат напечатани през късната пролет на следващата година, което на практика е краят на втория срок.

"Издателите се обединихме около решение, което предложихме на министерството на образованието - новите учебници да влязат в сила от учебната 2017/2018 година, но новите учебни планове да не се отлагат, а обучението по тях да започне още от 15 септември", обясни пред "Труд" шефът на издателство "Просвета" Никола Кицевски. От думите му стана ясно, че допълнителните знания в новите учебни програми могат да бъдат компенсирани с "допълнителни материали" като сборници или електронни учебници за учителите.

За първи клас "новостите" по математика са смятането с десетични числа от 20 до 100, което ще се преподава в края на годината и според издатели тези няколко урока може да бъдат минати без учебник. Що се отнася изучаването на буквите, най-вероятно учителите ще трябва да разместят уроците в буквара, за да може след първите три гласни да преподадат една сонорна съгласна, както изисква новата учебна програма.

Най-голям е проблемът промените в учебната програма по история за пети клас, заради които трябва да се търси вариант за нов учебник, смятат издателите.

Макар че даде бринфинг и отговори на няколко депутатски въпроса по темата, новата просветна министърка Меглена Кунева не разясни какво точно ще се случи по казуса. От думите и стана ясно, че "няма да позволи нито едно дете да остане без учебник" и че "не е редно децата да сменят учебниците по средата на годината", но инак - новият закон бил много хубав и не било добре новите учебни програми да се отлагат. И най-важното - патриотичната задача за 15 септември била да има нови учебници.

По време на парламентарния контрол депутатите от БСП, които вече предложиха влизането в сила на новите учебни програми да бъде отложено за учебната 2017/2018 година, опитаха да обяснят на Кунева, че случващото се в сферата е много тревожно. Социалистите настояха министърката да бъде "Рада Госпожина, а не Кирияк Стефчов" и да не позволи отпадането на ключови произведения по литература от програмите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.02.2016 г.
0
 
 
старата песен на нов глас и ще приберат едни европейски пари уж, че са напрашили нещо ново.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: