ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плащаме данък и от студентските бригади
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:14 / 15.02.2016Коментари (20)11302
©
Данъчна декларация за получените доходи от 2015 г. трябва да подадат и всички, които са работили в чужбина. Например, ако сте студенти и сте били на бригади в САЩ, или пък сте работили през лятото във Великобритания или Гърция.

Правилото е, че ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2015 г., сте местно лице според българското законодателство и трябва да обявите тук всичките си доходи за годината.

Доходите от чужбина се попълват в Приложение №9 от годишната данъчна декларация. Там се посочват получените доходи и авансово удържаните в чужбина налози, пише "Стандарт".

В България всички доходи се облагат с плосък данък от 10%, докато в повечето страни по света има необлагаем минимум и прогресивна скала на облагане - по-високите доходи се облагат с по-висок процент. Затова е добре преди да подадете данъчната си декларация в България, да проверите дали имате право да ви върнат част от авансово събраните данъци в чужбина. 

В България работят редица фирми, които са се специализирали в уреждането на документите за връщане на част от удържаните при работа в чужбина налози. Най-лесно е да се обърнете към тях за да попълнят необходимите декларации, тъй като данъчното законодателство във всяка страна е различно. 

Добре е едва след като ви върнат част от налозите, удържани зад граница, да подадете годишната си данъчна декларация в България. Така в нея ще можете да напишете реалния размер на получените доходи и крайната сума на платените данъци зад граница. 

Ако през лятото сте били в САЩ и сте получили 5000 долара и са ви удържали федерален авансов данък от 10%. Сега трябва да подадете данъчна декларация в САЩ и ще ви върнат удържаните 500 долара, тъй като със САЩ имаме Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). 

Но при подаване на годишна данъчна декларация в НАП доходът от 5000 долара също ще бъде обложен с данък от 10%. Ако обаче при работата си в чужбина сте спечелили доход над необлагаемия минимум за съответната страна, вероятно ще ви възстановят само част от удържания данък. 

А налозите, които сте платили в чужбина може да се приспаднат от данъците, които дължите в България, ако между двете страни има подписано СИДДО. Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2015 г. е 3 май, тъй като 30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.02.2016 г.
0
 
 
ОТВРАТИТЕЛН!!! КЪДЕ СТЕ БРЕ НАРОДЕ РОБСКИ, КАКВО СПИТЕ ОЩЕ И ДЕЦАТА-СТУДЕНТИ ЗАПОЧНАХА ДА ОБИРАТ, ТЕ ОТ ЗОР РАБОТИЛИ В ЧУЖБИНА И НАКРАЯ ДА ИМ ПРИБЕРЕТЕ ПАРИТЕ, ЗАКАКВО ДА ВИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, КАКВА ПОЛЗА ИМАТ ОТ ТЕЗИ ДАНЪЦИ, ДА ВИ НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ ОЩЕ ЛИ ГАДОСТ, БЯГАЙТЕ ДЕЦА ДАЛЕЧЕ ОТ ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА
0
 
 
Които след това можеш да възстановиш в БГ. Има такава процедура.
0
 
 
Ама прочетохте ли статията , изрично пише , че Бг и др държави имат уговорка .. Та например , ако сте работили в сащ то няма да платите данък там , а ще го платите в Бг .. Та реално не плащате два пъти .. Та е все тая дали ще вземат 10% там или в Бг ... Кое предпочитате българската или американската хазна да пълните ? Обикновенно на изкарани 5000$ федералните данъци който са ви взети се връщат напълно..
0
 
 
А същост те как знаят какви пари сте изкарали или се свързват с посолството и гледат по W2 формата за изкаран доход ...
0
 
 
Момент та нали студентите си правят данъците в Сащ ? От къде на къде , освен , ако не им се завери като трудов стаж .. Но няма логика ... Като се замисля нищо вече няма логика в Бг. рџ?”
0
 
 
Браво време беше наи накрая, само сега и яака глоба да сложат на тея дето не плащат !
+4
 
 
После се питайте защо аджаба студентите ви, когато отидат на бригада, не се връщат обратно в България...
+2
 
 
Ще си платим да! И за почивките в чужбина и за самолетните билети и да не забравяме такса влизане в бг...
0
 
 
Ха ха ха ха това доказва тезата, че българските политици са уникално прост и опасно нахален подвид на човекоподобните маймуни, който се явява главна заплаха физическото съществуване на нацията след астероида убил динозаврите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: