ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Амнести" с остри критики към България заради бежанците и ромите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 24.02.2016Коментари (11)5960
© Plovdiv24.bg
България продължава да не разполага с план за интеграция на признатите бежанци и други хора, ползващи се с международна закрила. Това се казва в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за правата на човека в частта му за България.

За пореден път страната ни е критикувана от правозащитната организация за отношението към ромите, бежанците и мигрантите.

През 2015 г. беше регистрирано четирикратно увеличение в броя на бежанците и мигрантите, влезли в България през границата с Турция след значителния спад през 2014 г. в резултат на въвеждането на мерки за защита на границата, отбелязва "Амнести интернешънъл".

Властите огласиха план за удължаване на настоящата 33-километрова ограда с 60 км, за да отклонят миграционните потоци към официалните гранични пунктове.

Неправителствени организации обаче съобщиха, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през контролните пунктове, са били връщани. През октомври афганистанец, търсещ убежище, почина, след като бе улучен от рикоширал куршум при предупредителен изстрел на полицай на българско-турската граница. 

Българският хелзинкски комитет изрази тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва "Амнести".

Правозащитната организация отбелязва, че през юни правителството прие Национална стратегия за миграцията, убежището и интеграцията за 2015-2020 г., но тя не е последвана от план за действие за прилагането й.

Продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище, и по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лева, отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна, допълва документът.

"Амнести" критикува също отношението на властите към ромите. Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. 

Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив, се казва в доклада.

През юни Комисарят по човешките права към Съвета на Европа изрази загриженост от високото равнище на расизъм и нетърпимост срещу различни групи, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти, които са особено уязвими за насилие и тормоз.

Престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза, подчертава организацията.

Национални и международни организации, включително Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и Комисарят по човешките права към Съвета на Европа, разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призоваха тя да бъде изцяло реформирана, посочва докладът.

Източник: БТА



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те тея кретени ако знаят, че имаме политици, кметове и държавни лица, които не знаят Българският език, както и хора, които са родени и живели(не са излизали от и>) в Бълграия повече от 70 години не могат да говорят Български език, както и да пишат. Отказа на ромите, да използват училищата за образование, а само да могат да взимат семейни е изричен...
+2
 
 
Ейй Амнести и на мен никой нищо не ми дава, бе и аз нямам ли конституционно право на безплатно жилище, на храна, на музика, а ами трябва да бачкам ! Ами и аз искам на готово! Що да уча 20 години, като мога да си барам к-ра и да гоня циганки?
+1
 
 
Амнести са платена от САЩ организация. На тях не им пука нито за нас, нито за бежанците. Просто се правят на интересни за наша и на европейците сметка.
Aнонимен
на 24.02.2016 г.
+2
 
 
Амнести да си ги събере всичките и да си ги вземе да си ги отглежда в техния зоопарк. Да го ду-ду-ду-ду F*CK YOU 2
+2
 
 
Пенсионерите ги третират като трета ръка хора, а тези като някакви ВИП гости на страната... Построиха им нови сгради, дават им пари, храна, не знам си какво... Нема такава държава!
+2
 
 
Ние не можем да си интегрираме младите хора - 30 % безработица за млади, здрави хрантутници които вместо да се сражават за страната си - бягат ще мислим
Aнонимен
на 24.02.2016 г.
+1
 
 
Такова отношение към бежанците каквото е у нас, го няма в никоя друга държава.
+5
 
 
А защо тези "бежанци"не отиват при себеподобните си,а напират към културна Европа?
Aнонимен
на 24.02.2016 г.
+10
 
 
амнести д си го завре отзад.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: