ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пълна промяна за коритото на Марица, вътре - 20 км нови велоалеи
Автор: Мариана Панчева 12:43 / 24.02.2016Коментари (35)13565
©
Община Пловдив подписа договора за проектиране коритото на река Марица, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Стойността на проекта е 120 000 лева, а по него ще работи софийската фирма "Проджект, планинг и мениджмънт". 

"Това е първият подобен проект в България. От 1958 година насам в Пловдив са правени единствено частични ремонти. Сега обаче ще се работи цялостно", коментира кметът Иван Тотев

Той припомни, че през последните 2 години в тази връзка са проведени няколко обществени обсъждания, чиито решения са залегнали в техническото задание на проекта - а именно: запазване на екосистемата, предаването на екооблик на реката, използване единствено на естествени материали и категорично никакъв бетон в коритото. 

И още - в коритото ще се прокарат 20 км нови велоалеи от двете страни на реката, които ще бъдат свързани с вече съществуващите. Ще се обсъди и възможността за изграждане на мост само за велосипедисти. 

Ще има пешеходни зони, места за рекреация, търговски обекти не са планирани, но в контекста на Пловдив - Европейска столица на културата ще се проектират зони за представления. Реката ще бъде центрирана, с около една трета ще се събере разстоянието, а при нормални количества реката ще е широка 50 метра. 

"Това ще е проект, който ще бъде даван за пример", категоричен бе Тотев. 

"Пловдивчани ще използват едно нов публично пространство, което ще се впише в градската среда, ще е зона за рекреация, спорт и екодейности близо до природата."

След подписването на договора ще бъде изготвено идейно решение на проекта, което ще бъде подложено на обществено обсъждане, а след приемането му ще се пристъпи към същинската работа. 

Общината ще настоява за етапност в осъществяване на дейностите в зоната на междумостовите отсечки на реката, посочи още кметът. Другото важно условие е изготвяне на проект за подпорна стена в зоната на магазин "Лекси". 




Още по темата: общо новини по темата: 76
12.01.2024 »
12.11.2023 »
22.08.2023 »
11.07.2023 »
21.06.2023 »
17.01.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сегашното корито си е прекрасно. Само трябва да се поддържа редовно, за да не се затлачва и да избуява гора, каквато има сега. Стесняване на коритото носи риск от наводнения. А ако пък решат да налеят бетон, ще стане супер грозотията каквато е "реката" през центъра на София - едно поточе в бетонно корито. Каквото и да измисли инженерчето, все ще е някоя глупост... поредна.
0
 
 
ЕЙ ХОРА ! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ ГОЛЯМОТО НАВОДНЕНИЕ ПРЕЗ 2005 Г. ! ДАЛИ ТОЗИ ПРОЕКТ НЯМА ДА НАВРЕДИ НА ГРАДА НИ , ОТКОЛКОТО ДА ПОМОГНЕ ???
0
 
 
ОХ ТИЯ ДЕТО ЖИВЕЕМ ОКОЛО МАРИЦА - КАКВО ЛИ НИ ЧАКА ???
0
 
 
а кога пешеходният мост ще стане пак откри с изглед към реката и без магазинчета пълни с боклуци?
+1
 
 
-1 .. какво не ви харесва коритото на реката сега? .. единствено може да се почиства откъм боклук и подрастващи дървета ..
на 24.02.2016 г.
0
 
 
Един път да придойде реката и то не като през 2005та ами просто да стигне от бряг до бряг и край със всичко вътре,барабар с алеите. Много е хубаво че нещо ще се прави и аз много се радвам,но много трябва да се мисли когато нещо се прави в коритото на река. Няма да стане работата без бетон! Истината за мен е само една и тя е колони на 15 метра от южния и на 15 метра от северния зид на стената и на тях отгоре пътна настилка така че водата дори да придойде да си минава свободно под пътя ,като по този начин се постигне двойно разширение на двата булеварда Марица и също така хубави,нови и равни велоалея и пешеходна пътека. Наистина ще бъде много скъпо,но като се прави нещо да се прави или хич да се не почва а пари ще се спестят от подобни глупости,като веломост над реката! За какво ни е тоя веломост,като всичките останали мостове са абсолютно достъпни както за пешеходци тъй и за велосипедисти.
-5
 
 
Кои ш кара по тея алеи бе кавалери , или вече нема де да перете парата . . . рСџВ?•
0
 
 
Страхотно.Най после мислещи.Ще имаме и друг вариант освен,гребна,главна, градска и лаута....които са ни тотално омръзнали. Аhttp://www.sfz.at/#з мечтая да изградят едно ей такова изкуствено езеро около града като това.
-3
 
 
И по този въпросен мост отново ще има повече пешеходци, кучета и майки с колички отколкото велосипедисти както е и сега по всяка велоалея.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: