ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте сегашното състояние на всички тютюневи складове в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 24.03.2016Коментари (14)21743
Инвеститорите от "Одрин 8" ЕООД разпространиха следното съобщение: 

Състоянието на складовете в Тютюневия град днес

Имат ли институциите "отношение" към тютюневото наследство и какво е то? 

Как са гледали на опазването на паметници на културата от едноименния институт в годините до днес? 

Безпристрастно и еднакво ли е то? Има ли ясни принципи и критерии?

Може ли държавата, след като е абдикирала и разпродавала, днес да претендира, създавайки затруднения?

Какво е състоянието на складовете от т.н Тютюнев град днес? 

Поставяме тези въпроси, за да провокираме размисъл и обществен дебат. И без коментар предоставяме "картината" - анализ за състоянието на складовете, изготвен от експерти.

1. Складът на кооперативно дружество "Подем" (основано 22 юни 1919, тогава на ул. "Граф Игнатиев" № 30 , днес ул. "Цар Борис III Обединител" № 128) . След 1989 дълго време използван като магазин за мебели "Дизма", съборен е преди няколко години и на негово място е построена 8- етажна сграда на фирмата "Калисто Мати".

2. Складовете на улиците "Васил Марков" (днес ул. "Кръстю Пастухов"), "Цанко Дюстабанов" и "Стефан Халачев" (днес ул. "Булаир") - няколко на брой, огромни, съборени през 1986г. На тяхно място е построен Техническият.

3. Складът на тютюнотърговеца Марко Белчев на ул. "Булаир" - съборен е през 70-те години и на негово място е построена сградата на "Машпроект" на ул. "Стефан Халачев" 26 (днес преименувана отново ул. "Булаир").

4. Складът на десния завой на ул. "Авксентий Велешки" в посока към Централна гара - напълно съсипан, с останала само предна част с осем - девет магазина отдолу. Горя преди няколко години.

5. Съседният склад - на самия булевард "Христо Ботев", също е изоставен и съсипан.

6. Следващият склад след кооперацията на бул. "Христо Ботев" 55 - на времето е бил собственост на "Никотея". На долния етаж е с работещ магазин за холандски мебели , останалата част също е неизползвана, изоставена и съсипана. Общежитието за подслон на тютюноработниците на № 53 отдавна не функционира.

7. До него новата сграда на "Кепитъл сити център - собственост на старата тютюневата фирма "Табакус". Прекрасно обновена! 

8. В празното пространство западно от "Кепитъл сити център", днес - паркинг и новопостроена стъклена сграда, са се намирали сградите на картонажните цехове за опаковане на цигарите. Сринати до основи.

9. Сградата, южно от бившия родилен дом (днес все още недостроена). Точно срещу въпросната сграда се ползва от много години от фирмата "РИФ-РАФ" за шивашки цели. Сравнително запазена. 

10. Сградите срещу Централна гара на тютюнотърговеца Никола Каишев - едната отдолу с магазин "Перла" и фитнес на по-горните етажи. До фитнеса може би е запазена. В другата сграда в момента на долния етаж продават дрехи, а другите етажи заслонени с червен плат, със сигурност са в окаяно състояние. 

11. Складовете на Дочо Ангелов и Стойчо Миндалов на ул. "Кавала" , зад бившето училище "Георги Димитров"(днес у-ще "Климент Охридски") - напълно сринати преди десетина години. Днес на мястото се строи огромен жилищен блок от фирма "Терамекс". 

12. Складове на ул. "Филип Македонски" 74 също са в доста лошо състояние. Складът на ъгъла на ул. "Филип Македонски" и бул. "Васил Априлов", бивша чалготека - днес е в окаяно състояние.

13. Складовете на ъгъла ул. "Любен Каравелов", (бивша "Карл Маркс") и ул. "Раковска", са тихомълком реновирани, като в едната част (на ул. Раковска)са се настанили "Местни данъци и такси" на Община Пловдив, в другата част (на ул. "Любен Каравелов") долу се помещава голям магазин за зеленчуци. Горните етажи на фирми. 

14. Пак на същото място, но по диагонал там където се намира "Национален осигурителен институт - РУСО Пловдив и жълтата сграда, с която имат един вътрешен двор, също са бивши тютюневи складове. РУСО е добре и модерно обновена сграда.

15. Сградата в близост до тази на "Русо" в дъното на ул. "Йордан Йовков" на ул. "Филип Македонски" № 29 отдавна обновена и предадена (в началото на 1980г) за ползване на Института по научно приборостроене към БАН (днес сградат се ползва от БАН и други фирми). Сравнително запазена. 

16. Сградата на ул. "Г. М. Димитров" (бивша ул. "Никола Гълъбов" 27), точно зад училище "Патриарх Евтимий" (бивше у-ще "Н. Й. Вапцаров) - преди няколко години е съборена и сега е празно, тревисто място.

17. Сградите на складовете на ъгъла на ул. "Филип Македонски" и бул."Васил Априлов" са реновирани и в една доста голяма част от тях се помещава болница "Медлайн", както и аптека, оптика, магазин втора употреба и други.

18. Складът на ул. "Гладстон" 15 на тютюнева фабрика "Левски" (преобразуван от тютюнева банка "Левски" създадена през 1917г ), съборен през 1962г. за построяването на профсъюзния дом "Стефан Кираджиев", днес Дом на културата "Борис Христов". 

Всички тютюневи складове в т.н. "Тютюнев град" между Сточна гара, ул. "Иван Вазов" и Централна гара, както и на улиците "Васил Априлов", "Филип Македонски" и "Любен Каравелов" с изключение на тези, които са дадени под наем, са неподдържани, изоставени, а някои от тях в ужасяващо състояние.



Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какво културно наследство....преди 15 г. беше съборена Римската Баня , ЕДИНСТВЕНАТА работеща в цяла Европа , и на нейно място построиха кооперация....тези порутени складове в центъра на града трябва да бъдат съборени
+5
 
 
Не всички тютюневи складове са паметници на културата, нека не забравяме и това. Общината има много механизми, с които да задължи собствениците да приведат сградите в приличен вид. Липса на желание или платено, за да не се прави, да се саморазруши и после... Сценарият е ясен!! и Защо не се обърне внимание и на няколко сгради в центъра на града до съда?? Прекрасни сгради, но се рушат в горната си част, защото от долу има адвокати, преводачески бюра, фото и т.н. Скоро горя и една сграда пак "на пъпа" на града, срещу големия ритуален дом, мисля че е била еврейска баня. Същото безхаберие-сега сигурно ще се продаде за "жълти стотинки". Въобще пълна незеитересованост от градската управа, не само сегашната, а и годините назад. Колкото до питането на "Одрин 8" ЕООД. Нека си оправят тяхната документация и тогава да пишат разни писма. Някак глупаво е сега да пишат за отношение към тях и т.н.
+5
 
 
Ха добър ден! Лека-полека започваме да си идваме на думата. Половината тютюневи складове избутани и преустроени тихомълком, със угодническо мълчание на властите и заинтересованите лица, а сега на Одрин 8- протести, живи вериги, златни скунксове, олелия до небето. Очевидно е, че някой умишлено мъти водата и пречи, вероятно защото склада не го е бутнал "нашия човек", а някой не когото трябва и е нарушил нечии по-висш интерес! А че за културното наследство на никой не му пука- това е повече от ясно. Друг е въпроса каква култура изобщо носи един склад за тютюн, ама нейсе. Дано само да не утрепят някого тия съборетини, преди да ги разчистят.
ок сам и слушам това http://m.dir.bg/new_song_open.php?sid=41909
на 24.03.2016 г.
0
 
 
През 2019 ще станем за смях пред очакваните 3 мил. туристи
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 24.03.2016 г.
+7
 
 
Собствениците на рухналите складове са ги оставили да рухнат с цел по-късно на тяхно място да направят нещо ново и коренно различно като визия и предназначение естествено. Това неподдържане на складовете си е един вид инвестиция. И това само показва неадекватността на властите (държавни и общински) от десетилетия насам. Можеше още преди много години да се определят сградите, които имат някакво културно-архитектурно значение и да се разработи проект за тяхното преустройство. Тъпо е да имаш огромни сгради в центъра на града и да не ги използваш, заради това, че са изградени от изгнил гредоред и проядени от дървояди. Навсякъде по белия и сивия свят се остава само фасадата и вътре се преустройва според нуждите на собственика. Би било страхотно да се направят някакви барове, клубове, игрални зали и дискотеки в тези складове и собствениците им да са спокойни, че няма да има недоволни от шума съседи.
+3
 
 
За това трябва да ги бутнат всички ! Освен да застрашават живота на хората , да сеят миризми и да предават ужасен облик на центъра , друго не става от тях !
+5
 
 
Занимавате се с глупости момчета ! Сутрин в 8 и вечер в 5 вижте къде са потоците и задръстванията и ако имате желание - мислете. Другото са мисли за бъдещи далаверки на отделни избраници. Хората нямат транспорт до промишлените зони, летището работи само през деня, гарата е оградена с бариери. Старият град е в руини. Откакто ходих в Сибиу ,разбрах какво е град с култура.С Прага няма да се мерим.
+5
 
 
Реновиране - ДА , както Капитал Сити Център, както мебелен магазин Галеро. Опасна работа и за пожарите си има обяснение. Ам нали сме балъци.
+4
 
 
Ами прави са .....беше ми много чудно как скочиха определени "протестъри" срещу кмета и общината,при положение ,че не носят никаква вина!Никой не потърси отговорност на онзи съсел Славчо (бившия кмет) всичко описано се е случило по негово време!Къде е Славчо да дава обяснения!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: