ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Агроцентър в Калековец ще стопира вносните картофи и домати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 28.03.2016Коментари (0)8249
©
Защо доматите са гръцки, морковите полски, а картофите - френски? От износител на зеленчуци България се превърна във вносител. Пазарът е изкривен заради несъразмерността в субсидиите, които получават земеделците в различните страни-членки на ЕС.

Оттук идват и по-големите ценови предимства в някои сегменти на вносната продукция спрямо българската. А и нашите малки фермери не могат да осигурят поединично достатъчни количества за големите вериги магазини и търговци. 

Заради лошо съхранение се губят около 50% от стоката, а земеделците често са принудени да продават на цена, която не покрива разходите им. Веригата до потребителя допълнително се натоварва и от прекупвачи, в чиито ръце се концентрира голяма власт.

Един проект има амбицията да промени това, пише в новия си брой вестник "Капитал". Журналистката Силвия Радославова описва предимствата на проекта за изграждането на модерен агропроизводствен център и тържище в рамките на пловдивската "Тракия икономическа зона" в село Калековец, община Марица. 

На този единен пазар производителите на плодове и зеленчуци ще имат възможност да се обединяват при предлагането и директния им достъп до търговците ще бъде улеснен. Освен това е предвидено да бъде създадена инфраструктура за обработка, калибриране, опаковане и съхранение на продукцията по начин, който запазва добрия й вид.

Проектът, чиято прогнозна стойност е между 54 и 60 млн. лв., датира от 2013 г., когато е учредено дружеството "Агро базар". Новото сега е, че акционерите вече са придобили терена от близо 200 дка, статутът му е частично променен, а до края на годината този процес ще бъде завършен и ще стартира и изграждането на инфраструктурата. Инвестицията за този първи етап е около 3.5 млн. евро и включва построяването на тържище. 

Агроцентърът в Калековец се прави от производители за производители. Защото акционери с равни дялове в "Агро базар" са оранжерийният производител Йордан Балабанов, Светозар Василев - собственик на най-голямата на Балканите лаборатория за изследване на безопасността и качеството на храните "Алименти" и зеленчукопроизводител, Анелия Андреева, Атанас Щерев - оранжериен производител и търговец на земеделска техника и конструкции, Красимир Костадинов - земеделски производител и търговец на плодове и зеленчуци, и "Булплод" ЕООД /с ферма за биотор от калифорнийски червеи и биоземеделие/, представлявано от управителя на "Тракия икономическа зона" инж. Пламен Панчев. 

"Почти всички идваме от сектора на земеделието и храните, а Панчев е представителят на "Сиенит" - компанията, създател на "Тракия икономическа зона", разяснява Светозар Василев. 

Той посочва, че на по-късен етап ще бъдат построени и преработвателни предприятия за консервиране, сушене и производство на храни от плодове и зеленчуци, където ще отива нестандартната или леко наранената стока, която няма търговски вид и поради тази причина много често се бракува.

"Идеята ни е да предложим един нов продукт, който на запад работи отдавна. Първо, това е услуга за производителите на плодове и зеленчуци, които да се срещнат и да се обединят в производството на еднородна продукция, което е важно за големите клиенти. 

Защото те изискват еднородна продукция, която е подготвена и опакована по един начин и съхранена в добри условия", обяснява Василев. По данни на представители на сектора заради лошо съхранение се губят около 50% от стоката и това е една от големите причини производството да не е рентабилно.

Агропроизводственият център не само ще помогне тези загуби да се минимализират, но ще има и функция на свързващо звено, което обслужва заявките на големите търговци към малките производители. 

Обединяването на фермерите обаче не е лесна задача. Като започнем от това, че администрацията не поддържа актуален регистър на производителите. Затова "Агро базар" със собствени усилия създава база данни. 

До този момент са посетени и регистрирани 2500 земеделци от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска области, като в Google Earth са отбелязани терените, които те обработват, какви видове и сортове отглеждат. 

Инициативата среща голяма голяма подкрепа, както от земеделците, така и от местната власт и агрономическата общност в района. 

В процес на изграждане в момента е и агроцентърът "Калояново" до Пловдив, проект на българо-израелската компания "Сенсор", която участва в развитието на Тракия икономическа зона. 

"Калояново и Калековец са двете части от една от стратегическите линии за развитие на "Тракия икономическа зона" - земеделие и преработка на селскостопанската продукция. "Сиенит" е свързващото звено и в двете инвестиции", казва инж. Пламен Панчев. 

В Калояново вече има подписани договори с над 70 земеделци.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: