ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Самотна майка от Пловдив продава дрехите на сина си, за да го лекува
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 30.03.2016Коментари (4)24511
©
Самотна майка разпродава в интернет омалели дрехи на сина си, за да изкара пари за лечението му, но по този начин не може да задели повече от 50 лева на месец. 

Бабата на детето гледа старци в Гърция и помага оттам за скъпата рехабилитация. А цяло "Коматево" стяга благотворителен концерт с участието на хлапетата от местните училища и градини, трогнато от историята на малкия Никола, за да добави още някой лев към нужната сума от 5550 евро за лечение в чужбина. Момчето страда от детска церебрална парализа и е с ограничени движения на дясната ръка и левия крак. Отскоро сяда, но не може да пълзи и да ходи. 

Първата си операция Ники претърпял, когато бил на година и един месец. Към днешна дата вече са минали 10 хирургични интервенции. От петмесечна възраст детето трябва да се подлага и на ежедневна рехабилитация. Тя струва 1200 лева месечно.

"Държавата плаща само за 10 дни, в които влизат събота и неделя, когато не се правят такива процедури. Това е напълно недостатъчно за трайно подобрение", разказва майката Саша Димитрова.

Всяка заран, когато другите повеждат хлапетата си към кварталните градинки, за Саша започва поредният дълъг ден в грижи около болното момче. Първо е сутрешната гимнастика у дома, след което двамата отиват на рехабилитация в болница. Следва часът при логопед, после е сесията с психолог. Има и още един тур рехабилитация. Прибираме се вкъщи чак вечерта, разказва Саша.

Целият месечен доход е 370 лева - сума, която се събира от инвалидната пенсия на момчето и детските надбавки. За да осигурява парите за рехабилитацията, бабата на детето работи в Гърция. И там обаче покрай кризата много паднаха заплатите - преди получаваше 600 евро, сега заплатата е 400 евро, разказва майката. Отделно жената има и 200 лева пенсия от България.

Саша няма от кой друг да получи помощ. Когато разбрала, че е бременна с Ники, била още непълнолетна. Срещнала таткото на сина си в Гърция, докато била при майка си. Там младата жена завършила училище и двамата с партньора се върнали у нас. 

Лъчезар тръгнал за чужбина - уж да спечели пари, които ще трябват за отглеждането на детето. Когато Никола се родил, бащата все още бил зад граница. "Върна се, когато момчето беше на 5 месеца, и щом чу диагнозата, изчезна", разказва Саша. Оттогава не се е обаждал и не го е виждала. Двамата нямат и сключен граждански брак. Тъй като таткото не го е имало при раждането, бебето не било и припознато.

Понеже у нас не се признава образованието, което взела в Гърция, Саша държи приравнителни изпити. До този момент не е работила, а грижите за Никола не позволяват и сега да си потърси работа, която да осигурява, макар и малък, сигурен доход.

Съседи от Коматево, където живее, разказали на свои близки за затрудненото положение. Така няколко майки от квартала си сформирали комитет и започнали да организират благотворителен концерт за Никола.

Подготовката му обаче ще отнеме време. А на 8 май момчето трябва да замине на рехабилитация в полска клиника. Първият курс на лечението струва 5550 евро, а 40% от сумата трябва да се внесе месец по-рано. Дотук сме събрали едва 2000 лева, споделя Саша.

За да може да осигурява лечението на сина си, го лишава от много неща, за които семействата на неговите връстници дори не се замислят. Единствените приятели на Никола са котките от таблета му. Той е и едничката му играчка. 

Много рядко, когато вземе детските надбавки, Саша си позволява да отдели пари за нещо дребно - багер или количка. Хлапето вече казва първите си думи и много обича да рисува. Майка му мечтае да се раздвижат ръката и кракът, да се изправи и да проходи. Болестта обаче създава и друг проблем - с храненето, тъй като момчето трудно преглъща.

Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:

IBAN: BG22UNCR70001522564636

BIC : UNCRBGSF

Титуляр: Никола Димитров

PayPal: za_da_ima_detstvo@abv.bg

Телефон за връзка: 089 2336123


Източник: Марица.бг








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
КАЛФИН ДА НЕ СИ КУПУВА СКЪПИ КОЛИ, А ДА ЛЕКУВА БЪЛГАРЧЕТАТА, КОЙТО ИСКА ДА СЕ ВОЗИ ДА СИ КУПИ КАТО МЕН КОЛА И БЕНЗИН ЗА НЕЯ И ДА ХОДИ НА РАБОТА, ТЕ ЗА КАКВИ СЕ ИМАТ ЗА ФАРАОНИ ЛИ, НО НЕ СА ЧЕЛИ ДОСТАТЪЧНО ТОЙ Е БИЛ ПО ЕДИН НА ВЛАСТ!
+7
 
 
Мръсна държава! Хранете още мангалите, а българите нека страдат! Кретени
+7
 
 
Отворете си сърцата!!! Дарете усмивка на това Слънчице!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: