ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Бъдещето е вече тук и който не се съобрази с него, няма бъдеще
Автор: Васил Динев 10:29 / 04.04.2016Коментари (18)8450
©
Безспорно една от водещите новини през последните няколко дни е новият автомобил на иноваторите от Tesla и бумът, който предизвика той. Първият ден след промотирането му вече имаше над 130 хил. предварителни поръчки. 

Доставките на компактния седан, кръстен "Модел 3", ще започнат в началото на следващата година при цена от 35 000 долара(почти 61 хил. лева), ако се ползват всички бонуси, които се предлагат в САЩ.

Без финансови стимули електромобилът ще излиза около 45-50 хил. долара. "Модел 3" предлага пробег на ток от около 350 километра. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за малко над 6 секунди.

Това е революция не само в автомобилостроенето, но е само по себе си знаково събитие, за това как ще се промени бъдещето на човечеството в най-скоро време.

В тази връзка, един от редовните читатели на Plovdiv24.bg Петър Илиев направи много интересен коментар. Публикуваме го без редакторска намеса:

Tesla показаха четвъртия си автомобил Model 3 и получиха четвърт милион заявки за първите два-три дни. Такъв интерес не е имало към никой автомобил евър в историята. И това е страхотна новина за човечеството, защото...

...е ясен знак, че електромобилите вече имат cool-фактор, потребителите ги искат.

...е покана към всички други производители на автомобили да не гледат на тях като на хипстърски експериментални разработки, а като на следващото поколение технология, която със сигурност ще замести сегашната. Всички знаем, че от конкуренцията големия печеливш е потребителя, а в случая и околната среда.

...показва, че може би ще успеем да преминем към масов електрически транспорт преди петрола да свърши или стане прекалено скъп за извличане, което е евентуална предпоставка за трета световна война.

...ще катализира производството на ток от слънцето и други възобновяеми източници, а за разлика от петрола, слънце има навсякъде. Това ще промени много играта на странни държави като Саудитска Арабия, Венецуела и Русия, на които ще се наложи да развиват истинска икономика, ако искат да просъществуват.

...електромобилите са много по-прости като конструкция и при масово производство ще станат много по-евтини както за покупка, така и за поддръжка. Разходите им за самото предвижване също са по-ниски. 

Както знаем бързият и достъпен транспорт е основата на урбанизацията и индустриализацията, които са характерните особености на така наречения първи свят. Следователно качеството на живот ще се повиши още повече.

...държавите и икономиките които първи адоптнат масов електрически транспорт ще имат конкурентно предимство пред останалите, което си е стимул за иновация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Аман от тъпи идиоти паркиращи по тротоарите. Големци са тия така наречни "трафик сот" ... пфу!
на 08.04.2016 г.
-2
 
 
няма да се съобразявам с някакви американци. няма американците да ми диктуват начина на живот или какв ода карам. аз съм ФЕН на ДИЗЕЛА и ще карам дизел. достатъчно се съобразяваме със САЩ.. стига толкова вече намеса в нашите неща.
на 04.04.2016 г.
+2
 
 
Моята кола е дизел 150 к.с. , харчи 5,5 л. /100 км. С едно зареждане минавам 1000 км. За тях с 4-ма човека вътре плащам 100 лв. По 25 лв.на човек за 1000 км ! Колата ми струва 30 000 евро и има пет години гаранция. От къф зор трябва да дам повече пари за кола , която стига 350 км пробег и после трябва с часове да я зареждам ?????
-2
 
 
Ефекта от електормобилите не е само положителен за природата. Самите батерии са изключително вредни за околната среда, а процесът им на производство отденя огромни количества вредни емисии във въздуха. Трябва да се помисли по-сериозно върху това дали ефекта ще е такъв, какъвто всички очакват. Цената за единица пробег е ниска сама по себе си, но като се добави и цената на батерията, която има определен живот и може да се окаже, че за момента да караш електромобил е по-скъпо от автомобил на бензин или дизел.
0
 
 
Под зарядни станции се има предвид не само колко коли могат да се зареждат едновременно,но и най вече ефективно и бързо зареждане на автомобила за около 20-30 мин.Кой иначе ще виси там час и повече докато се зарежда.Но технологията я има не е проблем да се инсталира.Но е факт,че TESLA са много напред.
+4
 
 
В щатите Тесла вече е изградила достатъчно добра мрежа от зарядни станции и съответно има почва за тези коли. Ако и у нас се изгради такава мрежа, също ще е добър стимул. Остава въпросът за утилизацията на акумулатори, когато стане масов този транспорт. Дано да не опрем пак до разговора за екологията.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: