ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Служител под прикритие разкри шокиращи условия на труд в наша верига
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:06 / 05.04.2016Коментари (27)23163
©
Заплата от 14 лева за един месец труд е получил "таен служител", внедрен от КТ "Подкрепа" в българска търговска хранителна верига. Синдикатът разкри шокиращи разминавания между обява за работа и реални условия на труд. Нееднократно от "Подкрепа" са алармирали, че не се спазват правата на работниците у нас.

Проблемът не е от вчера, посочи Ваня Григорова, икономически съветник към синдиката. Намаляват се правата на работниците, алармира тя. За да се установи каква е реалната ситуация, синдикатът е внедрил свой служител по аналогията на техниката "таен клиент".

Дария Захариева е кандидатствала за рекламния отдел на търговската верига, но реално я назначават като редови служител. Според офертата касиер, зеленчукар и работник топла кухня трябва да получава между 800 и 1225 лева бруто. 100 лева отгоре през летните месеци получават зеленчукарите.

Каква е реалната ситуация - заплатата по договор е драстично по-ниска от обявената. Документално заплащането е 440 лева. Около 900 лева нетна заплата имат шанс да получат само ръководните длъжности в магазина, които работят по 12 часа на ден.

Работното време вместо 8 часа е значително по-голямо, като Дария Захариева обясни, че ѝ се е налагало да бъде 9 часа без храна и вода, защото не е имала възможност. През цялото време е трябвало да стои права, тъй като касиерът няма право да сяда.

Обещан ѝ е бонус от 300 лева, ако първите три месеца не се разболее. Освен това получаваш паричен бонус 300 лева, ако доведеш на работа свой приятел и той не напусне поне 3 месеца.

Служителите заплащат всяка бракувана стока. Забранява се разговорът по телефон, дори и да е спешно. Ако някой наруши тази забрана, глобата за разговор по телефона се плаща не само от провинилия се, но и от всички служители. 

Служителите се глобяват и ако не хванат клиент, задигнал стока от магазина. Освен това всяка стъпка на служителите се наблюдава с видеокамери.

Внедрената служителка се натъкнала на свой колега-отговорник, чиято длъжност била да рови в кофите с отпадъци, да снима опаковки от хранителни стоки и да изисква касова бележка от служители за тях. 

С лошо око се гледало и на разговора между самите служители, тъй като се считало, че те можело да се договорят да ощетят компанията.

Основният извод след проверката на Захариева е, че работната седмица е шестдневна, има огромно текучество на персонал, създават се фалшиви очаквания в кандидат-служителите, работната атмосфера е отровна, има санкции, глоби и се насърчава доносничеството.

Реално след един месец заплатата на Дария Захариева с глобите и удръжките е 14 лева. Веригата обаче не се уточнява от "Подкрепа".

Източник: news.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Япония се вихри ново заболяване,така наречения "тироши",хората умират от претоварване на работното място....жертвите са достигнали 10 000!А учени от Тексас са установили,че 100 работни часа на седмица са изключително опасни за здравето и живота на хората!Не случайно цели поколения са се борили за 8-часов работен ден и не случайно французите са многолетници!Там работният ден е по-малък и от 8 часа!
0
 
 
В Лидъл , уж немска верига виждам , че се работи по български . Наблюдавам служителка , която чисти магазина , след малко хвърля метлата и започва да реди вафли до като не чуе по микрофона , че отварят каса 3 да отиде и това да свърши по между другото !
+1
 
 
Не е дал всичко от себе си , не е бил достатъчно клалифициран и отговорен за да получи максималните 500 лева !!!
+3
 
 
навсякъде е така,всички фирми използват хората за роби,дано ЕС вкара минимиална заплата от 600евро както се говори
0
 
 
а добро утро , да не падате от марс , не гледате ли най-популярния сайт за работа у нас повечето "фирмички" дават дори под минималната утвърдена със закон заплата 420лв,отделно никакви условия,извънреден труд и яко гърбене. И най-спокойно си пускат обявите,и най-смешното е ,че си мислят ,че дават много.....,а най-траги - комично ,че никой нищо не ги санкционира,само вятър на устата си правят.а най -траги-комичното, че много им се хващат на въдицата...., и така ще си ни плющат защото сме овци!!!
+18
 
 
Уважаеми дами и господа синдикалисти , не осъзнавате ли , че като прикривате името на т.нар. работодатели , вие ставате съучастници в престъпленията им и не защитавате работниците ? Обикновено се смята , че това е ролята на синдикатите , но не и в България . Браво за разкритието , но си свършете работата докрай
Aнонимен
на 05.04.2016 г.
+7
 
 
Ами ..да. Парадоксалното е, че ще продължи да работи за 14лв и на въпрос към служителя/ката защо продължава да работи отговора ще е ''на фона на тая безработица по-добре това отколкото без нищо'' или преведено ''аз съм тотален кенеф и мога да бачкам цяла година за 12х14 лв внушавайки си , че така е по-добре за мен'' Такива мазохисти не знам дали има другаде. По-добре почвайте да събирате кашони - по-здравословно и по-доходоносно
+10
 
 
А, Инспекцията по труда къде е? Май на хранилката! Кога ще влезнат в една известна пловдивска верига да видят там как се работи по 220 часа и нагоре месечно за 450-500 лв. Или как на работещите се казва от предния ден /а понякога и в същия/, че утре /днес/ почиват.
+7
 
 
Мисля че става въпрос за ЛЕКСИ. Защото се говори за българска търговска хранителна верига. Такива в Пловдив са Триумф и Лекси, За Лекси съм чувала че условията на труд са лоши и има голямо текучество. Затова мисля че става въпрос за тях, не мога да кажа със сигурност но нещата водят натам. Но наистина трябва да се каже кое е веригата, за да се знае публично.
+7
 
 
Тези "работодатели"-ИЗРОДИ е крайно време да влизат в затвора за години!Ако не,хората да вземат нещата в собствените си ръце и да се разправят с тях тайно,но ефикасно!Кажете коя е веригата,за да може хората да не влизат въобще там!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: