ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте първите български имена в "Документите от Панама"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:01 / 05.04.2016Коментари (7)16237
© Bulfoto
"24 часа" започва да публикува историите на българи в "Документите от Панама". Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от собствениците и акционерите да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Бизнессемейството Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в "Документите от Панама".

Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от "Зюддойче цайтунг" преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

"Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците.

Не се боя от проверка на НАП", каза за "24 часа" Евгения Банева, потърсена да коментира появата на името на семейството й в "Документите от Панама".

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на "Мосак Фонсека" в Швейцария.

Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. 

По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен - изискването е всички акции на приносител да станат поименни. Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Историята почти се повтаря с друга фирма - Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld - на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк "Дружба". 

Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен - липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник - същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. 

И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно - през декември 2013 г., е заменена от молдовка. 

"Промените в състава на една фирма са напълно нормално нещо", казва за смените във фирмите Евгения Банева.

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

Не много различна, историята на фирма Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става варненка. 

По-късно тя става пълномощник на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите - Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е заменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.

Баневи - пълномощници и акционери на поне 8 офшорки

На 15 юли 2013 г. пълномощията поема жена от София. На 7 ноември 2013 г. тя обаче иска да се откаже от това и други пълномощия, дадени й в няколко офшорки, и праща лично 2 писма с обратна разписка на фирмата в Панама, в които категорично заявява, че отказва да бъде пълномощник на Huntley, Jursikando, Drun and Triffyn "заради пречка в нашите местни закони". 

Не става ясно какво е имала предвид жената, но без да иска, се оказва заложник в сложна бюрократична въртележка. Таксата за отменяне на пълномощно е 30 долара за всяко, а няма споразумение кой ще плати разноските. 

Почти 6 месеца по-късно - на 1 май 2014 г., от офиса на "Мосак Фонсека" в Панама отговарят на жената от София, че не могат да удовлетворят молбата ѝ да я заличат като пълномощник, защото според регистрите на фирмата не е техен клиент. 

Допълват, че не могат да разкрият кой е истинският клиент и че само той може да отправи подобно искане. Въпросът остава да виси.

В това време продължават да се развиват други фирми, свързани със семейство Баневи. Juriskando Consultants е регистрирана през април 2005 г. Според част от документите - на Британските Вирджински острови, според други - на Бахамите. Дни след вписването Николай Банев получава генерално пълномощно. 

На 8 декември 2010 г., както и при другите фирми, пълномощията са прехвърлени на мъжа от малкия южен град. На 15 декември 2011 г. пълномощията са поети от Евгения Банева, а 2 г. по-късно от украински гражданин, който току-що е навършил 21 г.

На 6 януари 2009 г. в Панама е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин.

Седмият лист в съцветието от фирми е Huntley Overseas Trading, регистрирана в Панама през 2006 г. До 2013 г. фирмата сменя няколко пълномощници, сред които Евгения Банева.

Drun Asset Management e една от малкото 8 фирми в съзвездието, в които името на семейство Баневи не се появява, но пък се ползват почти същите пълномощници, които се появяват в останалите 7 фирми.

Друга такава фирма - Lafont Consultants, е регистрирана на 20 май 2009 г. Като пълномощник за около година и половина е посочен софийски зъболекар, който взе първородната му дъщеря Мария на пищно сватбено тържество на брега на морето през 2011 г. 

От данните изскача още една фирма, регистрирана в Панама на 9 октомври 2007 г., на която като пълномощник е вписано името на Евгения Банева - Jax Overseas Invetment. Липсват обаче подробности как се е развила компанията.

Eвгения Банева: Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки. Не се смущавам от проверка на НАП

- Здравейте г-жо Банева. Обаждам ви се във връзка с глобалното разследване "Документите от Панама". Сред българските имена на акционери се среща и вашето като пълномощник и акционер в няколко офшорни търговски зони. Какво налага един бизнесмен от България да регистрира фирма в офшорка?

- Какъв е проблемът да се работи с офшорки? Вие като човек, който се занимава с темата, виждате ли такъв проблем, при положение че това е международно законодателство? Ние имаме и офшорни фирми, имаме и фирми, регистрирани в Русия, в Швейцария, в Македония. Кое е по-различното?

За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики.

Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход. Според мен проблемът не е дали има бизнесмени, а дали има държавни чиновници на високо или по-ниско ниво, или политици в тези списъци - хора, в които е съсредоточена някаква власт, която те евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги.

- След публикуването на глобалното разследване се появиха съмнения, че проблемът с хората на бизнеса би могъл да бъде укриването на данъци. Как стоят нещата за вашите офшорни търговски дружества?

- Нищо подобно. Имаме различни фирми, не само офшорни. Фирмите например, които имаме регистрирани в Швейцария, се възползват от възможностите в швейцарските кантони за договарянето на различни данъчни ставки. Това са търговски фирми. 

При положение, че ние си плащаме данъците в Швейцария или в държави, в които има споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, това е съвсем нормално. 

Много ми хареса обяснението тези дни на Емил Хърсев, който каза, че най-големият играч с подобни практики е Жан-Клод Юнкер. Вие знаете, че Люксембург е територия, в която дълго време бе позволено да се договарят отделни големи фирми за техните данъци. Лично Юнкер като премиер на Люксембург е освободил доста голяма част от големите международни компании и е договорил с тях различни данъчни ставки.

- От това, което виждам, вашите фирми в офшорни зони са регистрирани между 2007 и 2015 г.

- Със сигурност има на много места, защото има територии, които са били офшорни зони, после вече не са. Законодателството се променя.

- Това ли е налагало местенето понякога?

- Да, има някои територии, където всъщност акционерите са абсолютно ясни. За бизнеса не е проблем, че има офшорни или чуждестранни фирми.

- Вие как приехте световното разследване "Документите от Панама"?

- Според мен това е някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел лично за мен отклонение от важните проблеми на човечеството. Ако там наистина има някаква важна информация, свързана с политици, с наркотрафиканти и т.н., това действително се отнася до целия свят. Досега обаче не виждам информация, която да изглежда като: "Уау, тук наистина са открили нещо."

- Притеснява ли ви това, че НАП е пратила искане до Международния консорциум на разследващите журналисти да получи достъп до данните и ще започне проверка?

- Неее. Това е тяхно право. Не, не, не ме притеснява.

- Мога ли да ви попитам сега за някои от вашите фирми конкретно. Например Uniworld Incorporated. Там сте се колебаели между две имена, каква всъщност е дейността на фирмата...

- Не знам дали сте се занимавали с регистрация на офшорни фирми, но това е нещо, което се прави от адвокати и адвокатски кантори, които вършат цялата процедура. Те си избират имената, те се колебаят дали това, или онова, директорите си ги назначават адвокатите.

- Защо има толкова честа смяна на пълномощници?

- Различни пълномощници е имало през годините. Фирмите си сменят персонала, нормално е. Какви имена, между другото, са излезли в този списък за България? Аз лично не познавам бизнесмен, който да няма поне 10-15 офшорки.

- Карам по-азбучен ред, засега съм на буквата Б.

- Ако е така, на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми.

- Засега не съм срещнала тази фамилия. Но да продължим по вашите фирми. Среща се името на фирмата Buzzard, която е регистрирана на Сейшелите през 2008 г.

- Да. Разследването обхваща само Сейшелите ли, или и други офшорни зони?

- Няколко офшорни зони. А вие за всяка дейност, която имате в България, регистрирате различна офшорна фирма ли?

- Предполагам, че е така.

- В някои от фирмите сте били пълномощник, в други - акционер, вероятно защото в съответната офшорка се променя законодателството и се иска вписване на реалните имена?

- То почти навсякъде е така. Не виждам някакъв проблем. Възможно е да не съм следила коя от нашите фирми къде е. Но моето мнение го казах - това е международно признато законодателство, което следва международни правила. 

Тези фирми са признати от българското законодателство. Единственият проблем е, ако в този списък фигурират български политици и държавни чиновници на високи или ниски постове. Останалото е свързано с нормални бизнес практики.

Ние имаме към 120 регистрирани фирми в България. Мога ли да знам всяка фирма с какво се занимава.

- Как е разделен бизнесът между вас и съпруга ви, бих желала да позвъня на него и да го питам същите въпроси.

- Той изобщо не е на тази вълна в момента. Мисля, че няма да вдигне телефона. Но допускам, че това е и негово мнение. А и всички нормални финансисти тези дни говориха в тази посока. Останалото са спекулации, конспирации и подготовка за удар срещу този или онзи, докато стане ясно, че няма нищо нередно.



Още по темата: общо новини по темата: 12
11.05.2016 »
10.05.2016 »
14.04.2016 »
13.04.2016 »
12.04.2016 »
11.04.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Еееххххх, таман щяха да се кандидатират за президент и вице. То не че безочието е малко, може пак да го видим в листите
+3
 
 
карикатури,,като всички БГ бизнесмени
+3
 
 
Обикновено бизнесменът е мъжът,но тук май жената води :-)
+9
 
 
Даже не ми се коментира тази арогантност и мерзост!
+8
 
 
"Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците." E така е да ! Но тези пари чисти ли са, или от далавери ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: