ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Парламентът реши гласуването да е задължително, ДПС и БСП против
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:54 / 21.04.2016Коментари (11)7262
©
Гласуването е задължително. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене този текст от Изборния кодекс след бурни близо тричасови дебати.

109 от ГЕРБ, ПФ, АБВ, двама от РБ и 7 от БДЦ гласуваха "за", 74 бяха "против" - 1 от ГЕРБ, БСП, ДПС и 13 от РБ, 3 от БДЦ и 5 независими, а 10 от РБ, БДЦ, "Атака" и независими се въздържаха.

ДПС ще сезира Конституционния съд за този текст. Този запис е в противоречие с основния закон и ще бъде отменен веднага, без колебания, обяви съпредсесателят на партията Четин Казак. 

Той поиска депутатите, които подкрепят референдума на Слави Трифонов, в който има въпрос за задължителното гласуване, да гласува "против" текста в Изборния кодекс. 

"Или желаем да чуваме гражданите дали са съгласни да бъдат задължени да упражняват правото си на глас, или не искаме да ги чуем и ще предрешим въпроса в кодекса", обясни Казак.

Въвеждането на този текст е недопустимо и противоконституционно. Преобразуването на едно от основните конституционни права не може да бъде осъществено нито с обикновен закон, нито с кодекс, нито дори с обикновена поправка в конституцията, категоричен бе юристът от ДПС.

Казак цитира премиера Бойко Борисов с народната поговорка: Насила хубост не става. 

"Насила не можеш да накараш хората нито да те заобичат, нито да гласуват за теб. Със задължение няма да си осигурите по-голяма подкрепа, нито един проблем няма да решите", обърна се той към управляващите.

Колегата му Мустафа Карадайъ пък поиска да се добави в текста, че ще се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува.

Против въвеждането на задължителното гласуване се обявиха и от БСП. Янаки Стоилов поиска първо да се чуе мнението на хората в референдум. Народното събрание да се поставя над гражданите е недопустимо, категоричен бе червеният юрист. Колегата му Чавдар Георгиев също обяви, че няма как гласуването да е задължително и поиска да се запише в текста, че това е свободно и доброволно право.

Дори Адам, макар и при ограничени обстоятелства, пак е направил своя избор, даде пример пък Георги Божинов.

Надали има по-ясен знак за голямата пропаст между гражданите и политиците от гласуването на Изборния кодекс. От вниманието, което му отделяме, в сравнение с въпросите, които вълнуват милиони българи, включи се и лидерът на ДСБ Радан Кънев. И обяви, че отдавна не е виждал толкова пълна пленарна зала, с което предизвика реплики и викове от колегите си, че той не ходи редовно на работа.

"Занимаваме се със себе си и с нещо по-лошо - с това по насилствен законодателен път да задължим гражданите да запълнят огромната пропаст между нас и тях, която сами сме изкопали. Искаме пропаст, която е наш грях, да бъде запълнена чрез вменяване на задължение на другиго да гласува", каза Кънев. И обясни, че не може да се задължат хората да вярват на политиците, след като в последните години с негласуването има най-тежката демонстрация на липса на доверие.

Кънев обори аргументите на патриотите за въвеждането на задължителен вот. Първото било да се намали резултата на ДПС, защото техните избиратели гласуват под строй. "В любов към ДПС не можете да ме обвините, но така няма да решим проблема. Който вади този аргумент, слабо познава моделът на етническите турци", аргументира се Кънев. И обясни, че като се задължат всички да гласуват, управляващите ще бъдат изненадани от по-висок резултат на ДПС.

Втори аргумент е, че ще се борим срещу купения вот - защо слагаме каруцата пред коня, попита Кънев. И обясни, че на последните избори е имало купен вот и в общини, в които е нямало присъствие на ДПС. И защо искате да подкупим гражданите с техните пари като данъкоплатци.

Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път, отсече лидерът на ДСБ.

Защо да задължаваме хората да ни харесват, нека ги накараме да харесат това, което правим, чрез стимули, предложи пък колегата му от РБ Настимир Ананиев.

"Карате човек да отиде задължително до урните, въпреки че не може да ви понася, и мен в това число, след което му казвате - че ще му зачетете гласа за най-първите и абонираните. Тези опити за служебни победи и мимикрия на народна любов не са от вчера", включи се и Гроздан Караджов. И обясни, че има много хора, които вече няма къде да избягат от държавата и да се скрият от политиците.

Още през 1892-1893 г. Алеко ги е описал тия хубавци като вас, дето внасят тези текстове, каза още Караджов и цитира член 5 от неговия избирателния закон, който всъщност е фейлетон, с искане да бъде включен в настоящия кодекс: "3 дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуването на разсъждающите. Ако са заети - полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините."

Ето ви решението - защо ще задължаваме хората да гласуват и да обясняват, че не ви харесват, след като може полицията да гласува вместо тях, обърна се депутатът от РБ към ГЕРБ и ПФ.

"О, неразумний депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината - лъснахте, че за пореден път е важно да се прегърнете с ДПС и да защитите точно тази противоконституционна партия под мотива, че задължителното гласуване е нещо много страшно", отвърна му Димитър Байрактаров от ПФ. И обяви, че леви и десни се прегръщат срещу българския гражданин.

Дискусията се превърна в спор за ДПС. "Това е етническа партия, техните избиратели гласуват по задължение и това е социален и политически феномен, с който трябва да намерим начин да се справим. Не можем да накажем целия български народ със задължително гласуване, само, за да накажем ДПС", категоричен бе Караджов.

Лъсна истината - че въвеждате този текст като анти-ДПС. Но го правите анти-конституцията на България, скочи депутатката Ферихан Ахмедова. Недопустимо е точно вие да се наричате патриоти - ако не зачитате върховния закон на страната си, няма как да зачитате нищо друго, обърна се тя към ПФ.

Вие карате хората под строй да гласуват и ни карате да направим това, отвърна й Юлиян Ангелов.

Този текст не е против ДПС, защото само ще сплоти избирателите им, обяви ген. Атанас Атанасов от РБ. Той обяви, че въвеждането на задължителното гласуване е глупост от юридическа гледна точка. И обясни че без санкции не може да е задължително. И било противоконституционно.

След като се възмущавате, че ДПС са въвели такива лоши практики, защо искате целия български народ да го закарате под строй да гласува, попита Атанасов патриотите.

Подобни предложения винаги работят срещу този, който ги е предложил, предупреди Ферихан Ахмедова от ДПС. Ние нямаме нужда да се занимава някой с нас, нямаме нужда някой да ни организира. Занимавайте се със себе си, обърна се тя към колегите си.

Убеден съм, че ще си създадем един Франкенщайн, от който после трудно ще можем да се отървем, каза зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски. Той обясни, че свободата е право на избор, но такава не може да има, когато се налага задължителен избор. Това е като да накараш насила някой да работи на компютър или да го задължиш да свири на пиано, без да е осъзнал, че има нужда от това. Каква музика ще чуят ушите ви, попита Зеленогорски. И предположи, че подобна забрана най-вероятно ще мобилизира електората на ДПС и те ще имат още по-голяма тежест.

Един от мотивите ни наистина е да намалим влиянието на малки немотивирани етнически групи, призна лидерът на НФСБ Валери Симеонов и обясни, че демокрацията е тежко болна. Но допълни, че статистиката показва, че резултатите на ДПС на всеки следващ избор спадат и те няма откъде да набират повече електорат. След 25 г. хората разбраха, че ДПС е един икономически октопод, базиран върху етнически и религиозни подбуди, обясни съпредседателят на ПФ.

Никой не спори, че демокрацията е болна, но даваме лекарство, което ще задълбочи болестта с много тежки последици, репликира Радан Кънев. "Срамно е да седим в тази зала и да обсъждаме как да намалим резултата на една партия, вместо да си вдигнем ... и да търсим доверието на избирателите на ДПС. Не по законодателен път да се чудим как да им затрудним живота, а като г-жа Караянчева да работим много в смесени региони", каза Кънев.

Ние сме силна, мощна партия, щом предизвикваме такъв дебат, който няма аналогия в ретроспективен план, заяви Тунчер Карджалиев. Това покачвало самочувствието на членовете и поддръжниците на ДПС.

Не чрез задължителен вот, а чрез интеграция можете да минимизирате нашата сила, допълни той. Интеграцията съдържа една компонента - признаване на идентичността, а асимилацията води до естествена реакция за единение, обясни депутатът от ДПС.

Не са анти-ДПС тези, а антимонополизирането и антимафиотизирането на вота в смесените региони, каквото правите вие, скочи Гроздан Караджов. И обяви, че текстът не е срещу партията , а е срещу неподходящите мафиотски практики на ДПС.

Източник: "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 265
29.07.2017 »
18.02.2017 »
25.01.2017 »
23.01.2017 »
19.01.2017 »
19.01.2017 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.04.2016 г.
0
 
 
Ами как няма! Защо изведнъж се сетиха? Другите избори майната им,драскайте нещо в бюлетините и ги правете невалидни защото от всеки глас с който сте ги подкрепили те са си гласували да взимат сума от заплатите и пенсиите ви! Най-важното гласуване е това на референдумите! Запомнете едно единствено нещо нито един референдум какъвто и да е той не бива да остава невалиден заради ниска избирателна активност! Първото нещо което трябва да направим е да съкратим тези изроди до 120 и след това да започнем да им мислим нещо още по кошмарно. Да живее България!
+1
 
 
"Партиите лапат над 50 млн. лв. от задължителното гласуване" радвай се народе само 15лв "безплатно" паркиране.И референдуми няма да има, и като знаем кой и как брои бюлетините .....
+2
 
 
Е много ясно,че комунистите и турците ще са против задължителното гласуване...щото като гласуват всички турците и комунистите нямат никакъв шанс... Не че ГЕРБ са света вода, но някак си не ми се иска да виждам мазни турски мутри и червени свине във властта
+8
 
 
Не разбирам защо писачите тук се възмущават? Непопълването на бюлетина пак е вот, ако не ви харесва никоя партия така направете. Във всички случаи ще е най-добре ако ДПС не е втора политическа сила на всички ши*ани избори. То там българин няма, вие добре ли сте? Платиха ли ви?
+4
 
 
ДОЛНА КРАДЛИВА ПОЛИТИЧЕСКА ЗГАН - С ТОВА СИ РЕШЕНИЕ ВИЕ ПОДМИНАХТЕ КОМУНИСТИТЕ. И ПАК НЯМА ДА СЛАСУВАМ ЗА ВАС,А В БЮЛЕТИНАТА ЩЕ НАПИША ЧЕ СТЕ БОКЛУЦИ.
+7
 
 
Въведоха задължителното гласува много бързо, защото ги чака референдум, който има потенциала да ги съкрати на половина! Ако не беше референдума, задължителното гласуване щеше да е тема за обсъждаме поне още едни 4-5 години! Сега го направиха така, защото знаят, че след тези избори, в никакъв случай няма отидат същия или по-голям брой избиратели до урните, за да гласуват на референдума, който умишлено искат да ги направят август месец, когато хората са по почивки! Мръсни, мръсни, мръсни паразити!
+8
 
 
Добре, въведоха задължителния вот. Сега е редно да въведат и задължително средно образование за гласуващия!
+7
 
 
Това е най-големия ужас за некадърните, професионални аутсайдери, наричащи се депутати. Реформата ще е пълна ако към задължителното гласуване се прибави и - над 50 % вот "негласувам за никого" - нови избори и никой от кандидатиралите се да не може отново да бъде кандидат. Проста логика щом не те искат нямаш място там.
+3
 
 
Ще олекне и относителния вот на депесарите. Колкото и мургава помия да привлекат, ще олекне, особено ако се въведат райони в чужбина. Дори той да е с една листа депесарите не могат да оберат 100% мандатите, все ще остане един за другите. Гласовете от Турция ще се отлеят от Кърджали. Ако пък ги прекарат с автобуси там, то ще им олекне вота в чуждестранния избирателен район. БСП трябва да се погрижи да подмлади избирателите си, че както са я подкарали на по-следващите избори ще паднат и под 10%. Пък и сега буркани и капачки за тях - бол, няма как да минат с това "купуване на гласове" в натура както го направиха за ВНС през 1990г.
Aнонимен
на 21.04.2016 г.
+5
 
 
Те тия ще се разкъсат помежду си, Пи. Диди го каза най- добре " Vote or die madafaka or i'll madafakin kill you, yeah", пък и задължителният вот ще вземе мнението на всеки гражданин и ще ликвидира излишни позиции в парламента от други партии.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: