ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Освободиха арестуваните от Фонда за лечение на деца в чужбина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 22.04.2016Коментари (3)2719
©
Ексдиректорът Павел Александров
Бившият шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и останалите 7 служители, които бяха задържани в сряда, са освободени от ареста. На петима от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за престъпления по служба и финансови злоупотреби. 

Четирима са пуснати срещу гаранции от 5000 до 20 000 лева. Най-високата е за ексдиректора Павел Александорв. На един е наложена мярка за неотклонение "подписка". Останалите трима ще бъдат само свидетели по делото. Причината за освобождаването на задържаните е че те са с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрият, а документите по делото са иззети и уличените не могат да попречат на разследването.
След проведената акция във Фонда за лечение на деца в чужбина от прокуратурата заявиха, че акцията няма да попречи за лечението на нито едно нуждаещо се дете
Не са иззети оригинални документи, правени за копия за да не бъде забавена работата на Фонда.

Една от схемите, по които е бил източван Фондът за лечение на деца в чужбина, била с 10 пъти по-високи наеми, които били плащани за частния апартамент във Франция, където болните били настанявани по време на лечението си. За последната година за жилището са платени над 200 хил. лева, като според прокуратурата парите са многократно завишени. Те обаче са се изплащали официално - по договор, сключен с жена на име Маргарита Мунош. 

Смята се, че тя е била близка приятелка на арестувания директор Павел Александров. Той е спряган и за член на организираната престъпна група от още 7 служители, които са въртели далаверите във фонда. Интересен факт е, че всички участници в схемата са били от една махала от Долни Дъбник, съобщи вчера шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Според документите договорът е бил сключен още през 2011 година. Малко след това обаче Александров беше отстранен от служба и наследникът му прекратил порочната практика. С възстановяването му през 2014 година от служебния здравен министър Мирослав Ненков обаче договорът е подновен.

Друга нередност, която спецпрокурорите и работниците от ГДБОП са засекли, била изборът на здравни заведения, в които да се лекуват децата. Въпреки че основната задача на фонда била те да се пращат в чужбина, Александров ги настанявал в български болници. За целта той имал списък от над 90 експерти, които трябвало да преценяват къде да се лекуват пациентите.

Той обаче използвал услугите само на трима лекари, които в близо 500 от случаите настанявали децата в клиниките и болниците, в които работели. Така по процедура за лечението заплащала здравната каса, а фондът додавал пари при необходимост.

Друга схема за източване била чрез консултантски договори. Според прокуратурата това се изразявало в намирането на посредник, който да осигурява транспорта и логистиката при лечението на деца в Турция. За услугата той е
взимал 250 хил. лева годишно, а плащаните му суми били отчитани като дадени за лечение. Предполага се, че след това той отчитал процент на Александров.

От спецпрокуратурата отказаха повече подробности, но поясниха, че не е изключено да има още нови доказателства, които да се приложат към разследването. Документите, които те са иззели, са над 5 хил. страници. Всичките обаче били копия, за да не се възпрепятства лечението на някое дете.
Юбилейните монети са открити в трезор по време на акцията.
Юбилейните монети са открити в трезор по време на акцията.
Показната спецакция, при която в сряда бе прекъснато заседание на обществения съвет на фонда, за да бъдат арестувани Павел Александров и екипът му, е станала след доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който има набелязани десетки нарушения и злоупотреби, стана ясно още на свикания в четвъртък брифинг. Сред тях такива са тези, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца до клиники във Франция и Турция. 

В доклада се посочвало още, че служителите си купували скъпи костюми, ходели на курсове по чужди езици, за които нямали нито необходимост, нито разпореждане.

При арестите разследващите намерили в дома на Александров 16 500 евро, за които обаче той не е дал обяснение от къде са. В банков трезор пък се натъкнали на скъпи юбилейни монети и часовници. Назначени са експертизи, които да установят реалната им стойност, както и дали Александров може да си ги позволи със заплатата от фонда.



Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е кой е най ощетен в случая - децата, които имат нужда от лечение. Не искам да повтарям думи, който са казвани и преди, но ако беше се случило в друга европейска държава, подсъдимите щяха да са в затвора, а не да ги освобождават под гаранция.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 22.04.2016 г.
+2
 
 
Много се забавиха с освободжаването му. хайде още два дни да отшуми еуфорията и го назначавайте на друга сладка длъжност да се подиграва със живота на хората.
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 22.04.2016 г.
+2
 
 
Еее как невинен е разбира се.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: