ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Милионер спасил прекрасната маска, която вече е в Пловдив
Автор: Васил Динев 09:59 / 27.04.2016Коментари (0)9161
Милионер е спасил прекрасния шлем-маска, който след 21-годишно изчезване бе върнат в експозицията на Пловдивския археологически музей, научи "България Днес". Около прекрасния експонат има звън на злато и милиони евро, кръв и много мистика, част от която ще се опитаме да разбулим.

"Маската е открита при разкопки на тракийска надгробна могила през 1905 година", разказва директорът на Пловдивския музей доц. д-р Костадин Кисьов.

Могилата е в тогавашните покрайнини на Пловдив и се намирала на мястото, където по-късно е построена пивоварна "Каменица". Разкопките са ръководени от един от най-известните археолози от онова време Борис Дякович, който първи описва ценния експонат. Маската е постсмъртна, датирана е към I век.

Изработена е от желязо, под формата на човешка глава с пластично оформена коса. Върху нея е апликиран сребърен венец от лаврови листа, който в тилната част завършва с възел. Принадлежала е на член на градската управа на Филипопол. 

През този период първенците, влизащи в Съвета, са тракийските вождове на племената, живеещи в околността. Това са одриси, койлалети и дии. Маската вероятно е принадлежала на одриски владетел войн. Изводът идва от факта, че е италийска изработка и вероятно е била поръчана в Рим. 

Койлалетите и диите воювали с империята, докато одрисите, с кратки изключения, били съюзници на Рим. Маската е реставрирана няколко пъти през годините и за съжаление при нито едно от проучванията не е открит подпис, който да ни съобщи името на собственика.

След предизвикалото фурор откритие почти цял век шлемът краси родните експозиции. През 70-те години е извършвана реставрация и укрепване на лицето от вътрешната страна. Впоследствие е върната в експозиция и стои там до 1995 година, когато изчезва при единствения въоръжен обир на музей в България.

Интересно съвпадение е, че числото 5 фигурира на няколко пъти в съвременната история на маската. Открита е през 1905 година, открадната през 1995-а и върната през 2015-а.

Доц. Кисьов е категоричен, че маската е била поръчана на крадците, тъй като те не се поблазнили от другите ценни експонати наоколо, а отнесли само нея.
Нападението става в неделя в 13 часа.

"Тогава музеят почиваше един час на обяд. Точно тогава нахлуват крадците", спомня си Кисьов.

Петима бивши военни се въртели на смяна като пазачи. Късата клечка издърпва 67-годишният Йордан Тихов. Той е на смяна, когато се позвънява на вратата. Отваря и вижда пред себе си двама мъже. Опитва да ги отпрати, обяснявайки, че е затворено, но те го разсейват. 

В един момент Тихов леко се обръща и следва жесток удар в тила му - по-късно ще се окаже, че раната е от дръжка на пистолет. Самият пазач е с пистолет на кръста, но така и не успява да го използва. След като е зашеметен, единият бандит го хваща за краката и го влачи през коридора. 

Хвърля тялото пред витрина, в която се пази византийско съкровище от 760 монети. Но апашите не са дошли за тях. Докато единият пази Тихов, другият му сваля обувката и влиза в съседната зала, в която са представени тракийски погребения. 

С подметката троши витрината, в която се съхранява маската-шлем. СОТ-ът писва, но бандитът взима експоната и с "колегата" си офейкват. Ченгетата са на мястото след 5 минути, но от обирджиите няма и следа.

"Открихме Тихов по кървавата диря. Въпреки тежката рана лекарите успяха да го спасят и живя години след това. Още тогава ми направи впечатление, че нищо освен маската не е пипнато. Нито византийското съкровище, нито златните венци, пръстените и другите експонати, някои от които дори вероятно с по-голяма стойност", обяснява доц. Кисьов.

Службите тръгват по следите на обирджиите, но за 20 години около местонахождението на маската има само косвени следи. По неофициална информация кражбата е поръчана от швейцарски колекционер. 

През времето се появява в офертите на аукцион в Швейцария и в Австрия, но светкавично била изтегляна, след като се разбира, че е крадена. 

През 2015 година официално е обявено, че маската е открита и е върната на Пловдивския археологически музей. Понеже е в лошо състояние, се налага да бъде реставрирана от Милица Илиева и през тази седмица вече бе поставена в експозицията. Около самото намиране през миналата година, се появи малко информация. 

Че е намерена в рамките на разследване по линия на културно-историческото наследство, водено от Специализираната прокуратура, при което са прибрани четирима трафиканти на антики. 

Загатва се, че търговец, който правел бизнес с тях, бил следен от антимафиотите и при операцията бил притиснат и доброволно предал маската. Отказват повече подробности, дори дали антиката е била в чужбина.

Сега служители на някогашната НСБОП се съгласиха да вдигнат малко завесата около разследването, но помолиха да останат анонимни.

"Нещата не са точно такива, каквито са оповестявани. Нарича се дезинформация и макар англичаните да са най-добрите в тази наука, и нашите служби ползват такива прийоми. Ще ви кажа, че през целия период знаехме във всеки един момент у кого и къде е маската", казва единият.

"Понякога обаче не може да се действа по независещи от нас причини", добавя той и цитира един от най-известните директори на ЦРУ Алън Дълес, че "разузнаването е мръсна работа и затова трябва да бъде поверена на джентълмени".

Службите установили, че кражбата на маската била свързана с друг обир в Пловдивския музей от онова време. Два месеца по-рано двама младежи успяват да отмъкнат оттам мраморни бюстове на богини, които по тогавашни цени струват половин милион лева. 

Двете групи били свързани и "работели" по поръчка на силоваците от ВИС и СИК. По-късно маската била продадена в чужбина.

Истината за повторното откриване е леко преиначена, обяснява човекът от службите. Маската била намерена в частна колекция и откупена от изключително богат българин, който платил само от патриотични подбуди - за да може отново да краси музейна експозиция. 

По медиите тези дни се завъртя информация, че маската струва 3 млн. евро. Източникът ни от службите обаче обяснява, че стойността й е далеч по-ниска - между 50 000 и 200 000 евро. 

Спецът коментира, че наистина е прекрасна изработка, но има няколко подобни в Италия, Германия и Франция, което донякъде понижава цената на черния пазар. Няма нищо общо с одриския цар Терес, който въпреки че живее векове по-рано, на някои места бе посочен като "собственик" на шлема. 

Около стойността на истинската маска на Терес, чието откриване от д-р Георги Китов и съпругата му Диана Димитрова, предизвика истински фурор, също имаше спорове. Самият Китов заяви: 

"Съкровището е безценно. С него може да се плати външният дълг".

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров нетипично бе по-умерен и обяви, че на евентуален търг цената на находката може да стигне до 50 млн. евро. 

Според експерти обаче, въпреки че маската на Терес е златна, едва ли би надхвърлила 1 млн. евро, като се позовават на други подобни, които са били продавани.










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: