ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив в челните места по сигнали за измъчвани животни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 04.05.2016Коментари (4)4217
© 24 часа
Жестокостта над кучето Мима, чиито лапички бяха отсечени, стана причина насилието над животни да влезе в Наказателния кодекс
По 32 досъдебни производства за насилие над животни са работили столичните полицаи от януари 2015 до април 2016 г., показват данните на СДВР.

10 дела за насилие над четириноги е образувала Софийската районна прокуратура от началото на тази година. 20 са били през миналата, като три от тях са приключили с присъди. Едното наказание е глоба, другото - условна присъда, а по третото подсъдимият е оправдан.

Над 200 са случаите за жестокост над животни, които са разследвали униформените в цялата страна през 2015 г.

Най-много сигнали са подадени в Пловдив, София, Варна и Бургас.

Един от последните примери за садизъм над четириного е от 27 април. Тогава в социалните мрежи се появиха снимки на котенце с отрязани лапички. На фотосите се вижда как от телцето на животинчето се подават кости и месо.

"Това бебе е само на дни, а вече е опитало жестокостите на човешкия свят. Какъв изрод трябва да си, че да извършиш подобно нещо като отрязване на лапичките на тази шепа живот", написа във Фейсбук жената, подала сигнала.

Софийската районна прокуратура започна проверка, след която ще прецени има ли данни за престъпление. По-късно се оказа, че случаят е от Видин.

Близо 80 българи са били осъдени за насилие над животни. По данни на прокуратурата от 2011 г. до средата на 2015 г. те са били 72-ма. Преди 5 г. в Наказателния кодекс бяха направени промени, които инкриминират жестокостта спрямо гръбначни животни. Поводът бе садизмът над кучето Мима през 2010 г. Тогава то бе намерено с отрязани крака.

Според един от текстовете изтезаването или умъртвяването на гръбначно се наказва със затвор до 1 г. и глоба от 1000 до 3000 лв. Когато това е извършено с особена жестокост или на публично място, наказанието е затвор до 3 г. и глоба до 5000 лв.

Подобно на станалото с Мима е и случай в софийското с. Мирково. Жена подава сигнал за куче, чиято предна лапичка е отсечена с брадва.

Според Явор Гечев от фондация "Четири лапи" тя първо потърсила полицията, но оттам отказали да приемат сигнала. След това се обърнала към прокуратурата.

"По селата полицията не е подготвена да изпълнява задълженията си по отношение на насилието над животни", смята Гечев.

Разкриваемостта на този тип престъпления е изключително ниска - 15-16% от всички сигнали.

Засега във всяка областна дирекция има полицаи, които приоритетно се занимават с престъпленията спрямо животни, но разследват и други случаи.

"Настояваме да няма смесване и разследващите, които са определени да работят върху случаи на насилие над животни, да се занимават само с тях", казва Гечев.

Той обаче признава, че през последните 2 г. има активност на полицията и прокуратурата.

Вече има постановени и две ефективни присъди, макар и на първа инстанция.

На 8 февруари районният съд във Варна даде 1 г. и 4 месеца затвор и 2000 лв. глоба за убийството на котка. Делото бе гледано по бързата процедура, след като 34-годишният рецидивист Янчо Янев призна вината си. На 14 октомври 2014 г. той няколко пъти блъскал в асфалта и мачкал с крак котка, докато не я убил.

Действията му били запечатани от охранителна камера и Янев бил разпознат. Ефективната присъда му е дадена, защото е осъждан за кражба и разпространение на наркотици и това утежнява вината му. Янев е обжалвал, сега се чака думата на окръжния съд.

3 месеца затвор за убийство на куче е дал и Видинският районен съд. Подсъдимият също е бил съден за други престъпления.

37-годишен мъж от Асеновград получил пробация заради това, че изхвърлил домашния си любимец от терасата си.

Причината кучето да полети от третия етаж била, че правело пакости, които дразнели стопанина му. Животното умряло на място.

На 11 месеца условно и 1000 лв. глоба бил осъден 55-годишен мъж от асеновградското с. Тополово, убил собственото си куче. Той признал вината си, поради което се намалило наказанието му въпреки явната жестокост към четириногото. Мъжът го закачил на теглича на колата си и започнал да го влачи през Тополово. На изхода на селото го забелязало младо момиче, което пътувало с колата си към Гърция. То се опитало да го спре, но неуспешно. След два дни животното било намерено мъртво в дерето край селото.

1 г. условно получил и мъж от с Пелатиково, община Невестино, за това, че посякъл куче, което се разлаяло, докато минавало със стадо покрай къщата му.

"Проблемът е, че нашият НК дава най-вече условни присъди, а това са хора с поведенчески отклонения и тяхното място е в затвора", смята Явор Гечев.

По данни на фондацията напоследък зачестявали и убийствата на коне в незаконни кланици, най-вече заради месото. Престъплението обаче трудно се разкривало, защото конете не били регистрирани.

С глоба от 1500 лв. бе наказан пловдивчанинът Тодор Бочуков, който през февруари миналата година посече с брадва куче на име Нера в пловдивския район "Кършияка".

Сега стопанката на кучето води срещу него дело за причинени неимуществени вреди, съобщи адвокат Росен Димитров. Той обаче отказа повече подробности, защото не бил упълномощен от клиентката си.

Четириногото от породата "Дого аржентино" бе ударено с брадва посред бял ден, когато стопанката му го извела на разходка. Тогава се появило друго куче, срещу което Нера се разлаяла. В този момент пристигнал стопанинът на другото куче Тодор Бочуков.

В обясненията си пред съда мъжът казал, че Нера била много агресивна. Нападала другите кучета, както и детето на Бочуков.

Гранична полиция и униформени от Банско са успели да спрат организиран бой между кучета във ферма край курортното градче преди два месеца.

"Акцията бе успешна и бяха задържани около 20 човека, между които и чужденци", казва Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Той и хората му били повикани от полицаите, в случай че някое от четириногите има нужда от помощ. Полицаите нахлули във фермата по време на самия бой и успели да предотвратят смъртта на някое от кучетата.

Според НК организирането на бой между животни, както и отглеждането им за битки също е престъпление. За него законът предвижда до 5 г. затвор и до 10 хил. лв. глоба.

Напоследък питбулите излизали от мода и все по-често се разигравали боеве между по-едри животни като кангали и алабаи. Алабаят е овчарско куче, което достига до 70-80 кг, подобни размери има и кангалът.

Причината била, че докато преди на боевете пристигали много хора от Сърбия, сега за подобни "развлечения" идвали доста граждани на бившите съветски републики. Там обаче питбулът не бил толкова популярен, а на почит били по-големите кучета.

"Лошото е, че хората ги е страх да подават информация от първо лице за организирани боеве, защото те се провеждат в изключително тесен кръг, лесно може да се разбере откъде идва сигналът и организаторът да отмъсти", казва Гечев. До него достигала информация за боеве край Пазарджик, Банско, Асеновград.

Сумите, които се разиграват на подобни места, са петцифрени, защото в самото животно са вложени изключително много пари. Преди битка то било захранвано с анаболи и добавки.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 04.05.2016 г.
+1
 
 
А къде са правата на гражданите който са пострадали от действията на стопаните и техните животни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: