ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Читател съветва Общината как да се повиши вниманието на шофьорите към велосипедистите
Автор: Мариана Панчева 12:15 / 15.05.2016Коментари (5)6456
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg изпрати своите предложения и апел за превантивни мерки по отношение организацията на движението по велоалеите. Повод за писмото му до редакцията ни е статията "Кола блъсна колоездач на оживено пловдивско кръстовище".

"Здравейте! От коментар в публикация бях провокиран и потърсих информация, за да имам повече аргументи. Считам, че попаднах на такава която защитава мнението ми публикувано под никнейм valek. 

От там реших, че е добре да апелирам за превантивни мерки от страна на Община Пловдив. Тъй като считам вашата медия за много популярна и четена от гражданите на Пловдив си мисля, че би било добре да се даде гласност за това дали моторни превозни средства имат предимство при пресичане на велоалеи. В тази връзка Ви изпращам и пълния текст на апела си към община Пловдив:

"Здравейте! Повод за обръщението ми са зоните където двупосочни велоалеи се пресичат от второстепенни улици. Факт е както и самия кмет г-н Иван Тотев сподели в свое интервю, че шофьорите в Пловдив все още нямат навик да се оглеждат надясно при излизане на път с предимство. 

Откровението бе по повод, че той самия е изпадал в ситуация при която едва не е предизвикал ПТП с велосипедист. При коментар в публикация бе изразено становище, че там, където свършват велоалеите, има маркировка с надпис STOP, което виждате ли означавало, че автомобилите излизащи от улици без предимство имали такова пред велосипедистите. 

Това влиза в естествено противоречие както при налични пътни знаци STOP за излизащите от такива улици, така и с правилото за дясно стоящите. Нелогично е при идентични позиции пешеходец да бъде с предимство пред автомобил, а велосипедист да не бъде. 

Конкретно по отношение на:

Поставяне на предупредителни знаци за повишаване вниманието на шофьорите към велосипедистите е добре да се поставят предупредителни знаци:

- За шофьорите, завиващи от бул."Гоце Делчев" към второстепенните улици - да се укаже, че ще пресекат двупосочна велосипедна алея. Това е необходимо, за да се огледат и дадат предимство на велосипедистите, които се движат по-бързо от пешеходците.

- За шофьорите, идващи от второстепенните улици към булеварда - да се укаже пресичането на двупосочна велоалея, за да очакват появата на велосипедисти и отдясно. Също препоръчваме да се постави знак стоп, за да подсеща шофьорите да пропуснат пешеходците и велосипедистите, както и да оставят място за тяхното преминаване, ако се наложи няколко коли да изчакват включване в булеварда.

Пресичане на второстепенните улици

Добра практика при пресичането на улици от второстепенната улична мрежа,е те да бъдат задигнати при тротоара и велоалеята, а настилките на тротоара и велоалеята да се продължат през улицата. По този начин вниманието на шофьорите към велосипедистите и пешеходците ще бъде повишено и ще предполага тяхното предимство пред автомобилите.

Считам, че в това отношение може да се предприемат нужните мерки с оглед превенция на ПТП-а. Аз самият едва не станах потърпевш от не внимаващ шофьор излизащ от второстепенна улица и съсредоточен единствено върху възможността да се вмъкне в потока автомобили по бул. "България". Благодаря за вниманието!"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Бе от кога в Пловдив има БУЛЕВАРД "Гоце Делчев" ??? Колегата да не е в София и да си мисли че е в Пловдив?
+1
 
 
Моля за извинение , но колоездачите започват да стават нагли и безочливи ! В Законите / ЗДП и др. / са указани правата и задълженията на всички участници в движението по пътищата и велосипедистите са точно такива ! С нищо повече от всички останали и трябва да спазват законите !! То не бяха велоалеи отнемащи площ от пътното платно и тротоарите , специални знаци и светофари и т.н. и т. н. и то за сметка на останалите участници в движението !! Това го няма в нито един Закон и намирисва на дискриминация към останалите !! Хайде стига вече , спазвайте законите и стига с претенциите !!!
на 15.05.2016 г.
0
 
 
Не карай общинарите да мислят повече за велоалеите и велосипедистите,че съвсем ще ги омоташ. Има си ЗДвП като слънце и който го спазва на греши.Послушай и мъдрите водачи които казват- никога не си спазвай предимството и бъди винаги нащрек.
+9
 
 
Колега, за правило на дясностоящ тук не може да става дума. То е приложимо САМО в случаи, когато липсват знаци, или маркировка която да указват предимство на съответното кръстовище ! От това следва, че когато велосипедист движещ се по велоалеа пресича, независимо дали е второ, трето или пероразреден път, той е длъжен да спази STOP-а и да пропусне учасниците които са с предимство!Ако велосипедиста иска да бъде считан за пешеходец, то той трябва да слезе от колелото и да го бута пресичайки на места предназначени за пошеходци.Това гласи закона!!! Това, че велосипедистите искат да карат кадето си поискат, всички да им отдават предимство, а те да не носят никаква отговорност е причината да има толкова мн. ПТП с велосипедисти.Моя съвет за превенция е : Научете и спазвайте правилника и внимавайте повече, не може да очаквате, че всички ще ви пазят, когато сами не се пазите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
България и Войната в Украйна
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: