ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Най-новото менте: Трансглутаминаза + 3 литра мляко = 1 кило сирене
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:27 / 16.05.2016Коментари (7)12644
©
Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза (transglutaminase) се прави килограм от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено. Това е установила проверка на "Активни потребители" сред 36 от най-продаваните марки.

Чрез протеина се правела мрежа, която свързвала протеините. Така сиренето ставало твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание.

При това продуктът се правел за едва няколко дни и е с по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене.

Българското законодателство забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене.

Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на понякога токсични вещества.

Масови нередности, които са вредни за здравето, показва проучване на най-популярните 36 марки краве сирене у нас. То е направено от асоциация "Активни потребители" и ще бъде официално обявено във вторник.

Според проучването има увеличаване на процента "сирена" с водно съдържание над допустимото, коетo не се подлага на зреене, както и влагане на палмови мазнини, без това да бъде обозначено на етикета.

"Активни потребители" обаче са открили и нов вид измама. При нея се използва ензим, наричан трансглутаминаза (transglutaminase). Добавен в минимални количества в млечни продукти, той води до омрежване на протеините, изразяващо се във втвърдяване на храната. 

По този начин може да се произведе "сирене", съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено.

При това продуктът се прави за едва няколко дни, има повече вода и по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене. И вероятно най-важното за производителите му - то е с понижена себестойност, което обяснява интереса към такива практики.

А иначе българското законодателство категорично забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене.

Нарушение е и да не се изписва ензимът върху опаковката на храните. Затова получените по този начин сирена са с неизяснен статут.

Заради повишеното водно съдържание те крият и потенциални опасности за потребителите. В тези "сирена" съществува по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества.

Проучването показва и трайна негативна тенденция към увеличаване на водното съдържание в продуктите и намаляване на сухото вещество. По този начин потребителят не просто купува повече вода, а и сирене, което не може да узрее, затруднява организма и е вредно за здравето. 

Половината от изпитаните 36 сирена през 2016 г. имат водно съдържание над 60% (нормалното трябва да е не по-високо от 54%) и степен на зрялост в пъти по-ниска от изисканата от БДС стандарта. 

Когато процентът на сухото вещество е нисък, потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини и пептиди. 

Тоест понижаването на протеиновото съдържание води и до редукция на по-лесно усвоимия калций, което може да доведе до сърдечносъдови и костно-ставни проблеми.

Интересно е сравнението с предишните изпитвания, които са правени от "Активни потребители". Например през 2005 г. няма нито един продукт с водно съдържание над 55%.

3 години по-късно вече 3 от 21 сирена са с водно съдържание над 60%. През 2011 г. изследването е показало, че в 11 от 21 продукта водното съдържание е 60 или повече процента.

Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини). 

В този случай от първостепенна важност е клиентът да бъде информиран за такава добавка, защото има технологии за получаване на палмова мазнина, при които количеството на трансмазнините се увеличава значително. 

А трансмазнините се усвояват по-трудно от организма и в някои случаи могат да провокират възпалителни процеси, както и да допринесат за сърдечно-съдови заболявания. Основната мастна киселина в палмовото масло е палмитиновата, която е наситена и високомолекулна. 

Научно доказано е, че високомолекулните наситени мазнини допринасят за увеличаване нивото на холестерола в кръвта и провокират състояние като затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечно-съдови заболявания. 

Особено вредни са такива продукти, консумирани от малки деца, чиято храносмилателна система трудно би преработила тези видове мазнини. Тези сирена следва да са обозначени с етикети като имитиращи продукти.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
това е стара история но сега я разбирате.допреди половин година се занимавах сас мандрадйииски истории и и с правенето на сирене и сам се нагледал на ментадйииски истории и сам ги правел за6тото излиза по евтено.А които си мисли 4е яде истинско ов4е или козе сирене купено много се лъже.знам им магариите на фирмите едни су6ти са
на 17.05.2016 г.
+2
 
 
Как става за 5 лева кило сирене? Чак се учудвам че и 3 литра млеко има в тази миришеща на мастило пихтия!
+3
 
 
Всички искаме производителите да не ни заблуждават относно предлаганите от тях продукти. Порових се за този ензим трансглутаминаза. Оказа се, че е бил създаден??? в Япония, но сетне има огромен успех в САЩ навсякъде. Използват го за продуктите от месо, както и за млечните продукти. Все повече нашият живот заприличва на менте - менте храна, менте новини, менте женски гърди, менте музика, менте политици...Менте президент вече си имаме. Кое още ме смути? Дали е бил открит този ензим в природния му вид или е бил създаден изкуствено? А нататък изводите оставям на вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: