ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плевнелиев дискретно пропусна Нешка в раздаването на ордените за 24 май
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:21 / 25.05.2016Коментари (8)4451
© Bulfoto
След като Нешка Робева отказа да получи орден "Стара планина", защото част от министрите гласуваха против предложението, церемонията по раздаване на отличия от президента по случай 24 май мина, без изобщо да се спомене нейното име.

"Българската нация дължи изключително много на своите рицари на културата, на знанието и на науката. Днес имам удоволствието да удостоя с висши държавни отличия именно част от тези бележити пазители на българската духовност" заяви президентът Росен Плевнелиев, който удостои на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 с висши държавни отличия дейци на науката, изкуството, културата и медицината по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. 

"Дълбокото ми убеждение е, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация, от нейното образователно и културно възраждане. Това е инвестиция в бъдещето", подчерта в изказването си държавният глава.

С орден "Стара планина" първа степен беше удостоен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев за неговите заслуги в областта на медицинската наука и практика. Проф. Горчев е световно признат учен, хирург и общественик с ценен принос в областта на онкогинекологията, лапароскопската и роботизираната хирургия.

Управител е на многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" - Плевен, първата "умна" болница в Югоизточна Европа за развитие на високотехнологична медицина. 

Проф. Горчев и неговият екип въвеждат за първи път в Източна Европа т. нар. "хирургия без скалпел на XXI век". Иновативните методи на обучение и авангардните технологии в медицинската практика довеждат да създаването на нова школа в изграждането на медицински специалисти.

С орден "Стара планина" първа степен беше удостоена и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова. Нейното богато творчество включва 11 стихосбирки, 3 романа и 12 книги за деца. Божана Апостолова ръководи едно от най-известните издателства за българска литература, което със своята дейност активно подкрепя българските автори. Тя е в основата на редица инициативи, подкрепящи четенето, сред които "Пловдив чете", "Младият Пловдив чете" и е създател на престижната литературна награда за поезия "Иван Николов".

С първа степен на орден "Св. Св. Кирил и Методий" за техните заслуги за развитието на културата и изкуството бяха отличени театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

Стефка Берова е обичана и призната от поколения българи актриса и певица, подчерта в изказването си на церемонията президентът Плевнелиев. Заедно с Йордан Марчинков, тя създава един от най-известните дуети в българската популярна музика с многобройни изяви у нас и чужбина. Емблематични са песните им "Семеен спомен за Поморие", "Обичам те", "Мой роден край" и много други. Освен с музикалната си Стефка Берова оставя ярка следа и в българското кино с ролите си във филмите "На всеки километър", "Време разделно", "Вилна зона".

Камен Донев е един от утвърдените съвременни български актьори, популярен режисьор и драматург. Играе на сцената на театър "Българска армия" от 1994 до 2009 г. Има над 50 роли в театъра, автор е на десетки драматургични творби и е реализирал авторски постановки. Неговият моноспектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество" е сред най-успешните театрални проекти в България за последното десетилетие, като продължава да се радва на огромен зрителски интерес.

Стефан (Теди) Москов е сред най-известните български театрални, телевизионни и кино режисьори. В периода 1993 и 1996 г. снима 9 епизода от телевизионното шоу "Улицата", което е отличено със "Златна роза на критиката" в Монтрьо през 1996 г. Основател и режисьор на театър "Ла Страда". Работи успешно като театрален режисьор в България и Германия. Сред известните му спектакли са "Мармалад", "Майстора и Маргарита", "Сирано дьо Бержерак", "Каквато ти ме искаш" и други.

Мариус Куркински е забележителен театрален и кино актьор и режисьор. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Крикор Азарян и кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров. Мариус Куркински е явление в българския театър със своите моноспектакли, сред които "Дон Жуан", "Дамата с кученцето", "Сънят на смешния човек", "Юбилей".

Христо Бойчев е сред най-изявените български драматурзи, признати в световен мащаб. За произведението си "Полковникът птица" е отличен с Наградата за драматургия на Британския съвет, връчена му лично от Харолд Пинтър. "Полковникът птица" е поставяна в световно известни театри в Париж, Барселона, Москова, Лондон, Монреал, Прага, Франкфурт. Христо Бойчев присъства в репертоара на българските и световните театрални сцени, на телевизията, радиото и киното с адаптирани от него авторски текстове.

Уважаваната българска актриса Петя Силянова завършва актьорско майсторство при проф. Димитрина Гюрова. През 1982 г. става част от трупата на Театър "София", а едни от най-известните й роли са на Нора в "Куклен дом" и Офелия в "Хамлет", През 2016 г. за ролята на Магда Свенсон в "Нощта на 16 януари" е номинирана за "Аскеер". Има запомнящи се участия и в киното във филми като "Вампири, таласъми", "Брачни шеги", "Небе за всички".

Проф. Анастас Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик със значителен принос за артистичния живот и професионалното музикално образование в България. Бил е директор на Средното музикално училище в Пловдив и преподавател във Висшия музикално-педагогически институт в същия град. Заедно с Дора Славчева създават Клавирно дуо "Славчеви", което получава заслужено признание на концертния подиум у нас и по света.

За принос за развитието на културата и изкуството проф. Милена Моллова беше удостоена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие, а Мая Нешкова - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" втора степен.

Проф. Милена Моллова е концертиращ пианист и педагог със световна известност. За своите над 50 години сценична дейност е изнесла рецитали и концерти с оркестри в България, Европа, Япония, Куба, Индия и много други държави. Професор е в Нов български университет и до скоро ръководител на Департамент "Музика", както и професор в Държавната музикална академия и професор по пиано в Северногръцката музикална академия в град Солун. Води многобройни майсторски класове в редица държави.

Една от най-харесваните български певици Мая Нешкова има издадени 11 албума и десетки сингли в многохилядни тиражи, седем дългосвирещи грамофонни плочи, пет музикални филма, множество студийни записи, значителна част от които са записани в златния фонд на БНТ. 

Едни от най-известните песни на Мая Нешкова, които радват публиката и днес, са "Китка за обич", "Честит рожден ден", "Щастие с пари не се купува" и много други.

"Заобиколена съм от изключително талантливи хора, белязани от Бога. Те са прекрасни в своята област - музика, театър, медицината и аз им се възхищавам", заяви от името на удостоените с висши държавни отличия певицата Стефка Берова. 

Тя подчерта, че всеки от наградените е изпълнил дълга си към народа ни и е оставил своя принос за развитието на българската наука и култура.

Утре президентът Плевнелиев връчва "Стара планина" първа степен на проф. Крум Дамянов. "Св. св. Кирил и Методий" първа степен днес получават оперната певица Соня Йончева, художникът Милко Божков, скулпторът проф. Божидар Козарев, художникът проф. Станислав Памукчиев, режисьорът и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.


Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.05.2016 г.
+1
 
 
Тая кранта за каква се мисли - отказала - много важно - айде къшшшшш.....
Aнонимен
на 25.05.2016 г.
+1
 
 
И българският народ ще пропусне деликатно и с безразличие този индивид- Плевнелиев!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: