ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Абсурдната история на младеж, роден и живял в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:50 / 31.05.2016Коментари (4)8782
© btv
Деца, родени и израснали в България, не могат да получат нито Единен граждански номер (ЕГН), нито лична карта. Така, въпреки че се прекарали живота си тук, не могат да станат български граждани.

Кирил се подготвя за кандидатстване в Музикалната академия повече от две години. Ходи на солфеж и пеене. Завършва гимназия преди година и разбира, че не може да продължи живота си тук, защото няма лична карта.

"Пред знак "Стоп" съм в момента - нито мога да уча, нито мога да работя, нито мога да живея самостоятелно", споделя Кирил Головин.

Майката му е украинка, а баща му е руснак. Запознали се в България и тук създали семейство преди повече от 18 години. Макар че е израснал тук, Кирил няма документ за самоличност.

"За да получи лична карта, се приема, че приема гражданството на майката. Майката обаче е украинка, а за да получи украински паспорт, трябва да отиде да живее в Украйна", описва казуса Величка Николова, която е директор на 144 СОУ в София. 

Момчето обаче не познава никого там и не е живял в страната.

Кирил иска да остане в България, не се чувства нито руски, нито украински гражданин. Майката Анна Головина споделя, че синът й в момента е "Господин никой". 

"След като няма документ, той дори не може да влезе в министерството", коментира тя.

От министерство на правосъдието обясниха, че в закона правилата са ясно разписани. Така за да не остане фантом, Кирил трябва да отиде или в Русия, или в Украйна, за да получи необходимите документи. Подобна съдба очаква и по-малката му сестра Людмила, на която не е издадено дори ЕГН.

Източник: btv








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ако момчето отиде в Русия или Украйна веднага ще му връчат повиквателна за задължително отбиване на военната му служба макър,че не знае и дума на съответните езици - предполагам.!!!
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 31.05.2016 г.
+3
 
 
Че родителите на младежа са виновни - виновни са, че не са се погрижили за документите на децата си - не са, но не ви ли става някак гадно, като знаете, че турци, родени и израсли в Турция, без да знаят и 2 думи на български, са граждани на България и имат всички облаги от това, а този момък отръсъл в нашенско, образован по наш модел, говорещ български и очевидно с музикален талант не може да учи тук? Има нещо сбъркано и порочно в системата. Да се организират управляващите, да накарат момъа да изрецитира "Аз съм българче", да целуне разпятието и да му дават всички необходими тапии за пълноправен БГ гражданин.
Сподели Днес съвсем до дома ми виждам, че ми вдигат колата. Действието се развива на бул. Съборни 16. Тичам веднага и заявявам, че съм собственик на МПС-то. Полицаят ми изисква, а аз му подавам документите си. Аз поисквам да му видя значка, понеже няма,
на 31.05.2016 г.
-1
 
 
Това как го реши, че щом си се родил на нечия територия получаваш автоматично гражданство ? Имам братовчедка в Испания, която е там 10 години. Роди там и детето не получава автоматично испанско гражданство. Върнаха се до България, за да издадът българско ЕГН и т.н. А пропо с какъв статут са майката и бащата в България? Ако те бяха подали документи за български граждани за тези години щяха да го получат, а децата им да имат българско гражданство. Именно от там е и проблема.
+1
 
 
Щом си се родил на нечия територия, автоматично можеш да получиш нейното гражданство. Но само в нашата България не е така. Би трябвало бащата или майката да се поразтичат за руско или украинско гражданство на сина им. Или детето да получи българско гражданство без никаква бюрокрация. Нека министър Захариева да инициира оправянето на този абсурд и да се прекратят подобни безобразия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: