ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На вниманието на велосипедистите в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:23 / 03.06.2016Коментари (41)16677
© Plovdiv24.bg
Във връзка с настъпване на летния сезон и началото на ваканционния период за учениците, както и с цел предотвратяване на пътни инциденти, Областната дирекция на МВР припомня основните правила за движение по новоизградените велосипедни алеи на територията на Пловдив. 

Съгласно Закона за движение по пътищата велопътеките са сигнализирани с пътни знаци и хоризонтална маркировка, които следва стриктно да се спазват. 

При пресичане на кръстовища по трасетата на велоалеите, които са регулирани със светофарна уредба, колоездачите трябва да се съобразяват единствено с подаваните светлинни сигнали на допълнителната секция за тях. 

Преди преминаването през кръстовища, сигнализирани с обособени велопътеки е задължително колоездачите да спрат и да преминат през кръстовището, когато няма автомобили. 

Недопустимо е пресичането на кръстовищата да се извършва без спиране и без съобразяване с другите участници в движението. 

При преминаване на велоалеи през автобусни спирки на платното за движение, е задължително колездачите да спрат на обособените места и да преминат безопасно през автобусната спирка, когато няма автобус. 

В зона, сигнализирана като "споделена за велосипедисти и пешеходци", е необходимо велосипедистите да се движат с повишено внимание, намалена скорост и съобразявайки се с пешеходците.

Препоръчително е деца под 12 години да управляват велосипеди в паркове и отделни места, извън трасетата по уличната мрежа, а при необходимост - да бъдат съпроводени от родители или близки, които да разясняват безопасните условия за движение по велоалеите и спазването на Закона за движение по пътищата. 

При движение по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни спирачки; звънец; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразителни елементи отстрани на колелата. 

ОД МВР Пловдив апелира към всички участници в движението - водачи на МПС, велосипедисти и пешеходци, да проявяват необходимата толерантност и отговорност към спазване на правилата за пътна безопасност, за да бъдат гарантирани здравето и живота им.


Още по темата: общо новини по темата: 143
13.04.2024 »
09.03.2024 »
13.09.2023 »
13.06.2023 »
20.01.2023 »
22.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ето кога има смисъл от еднопосочни велоалеи... В Пловдив - НЯМА смисъл.
0
 
 
Отново недоразумения,в един момент колоездачите се взеха на сериозно.Искат да бъдат участници в движението ,но не познават правилника за движение по пътищата.
+1
 
 
Изгонете пешеходците от велоалеите !
-1
 
 
Тъпо е направено , всеки ден минавам точно там. Ако този който е снимал се беше обърнал щеше да заснеме как табела ни казва да пресечем от другата страна - а моста още не е свършил и по закон там пресичането е забранено!!!!!
+1
 
 
За да ни е европейско, трябва да променим мисленето си.
0
 
 
Румен Лазаров , така е, но моят син е 13-годишен аутист. Животът е изпълнен с частни случаи.
0
 
 
"Препоръчително е деца под 12 години да управляват велосипеди в паркове и отделни места, извън трасетата по уличната мрежа"
0
 
 
Точно на тоя мост като слизаш от южната страна със завой надясно към Гребната, вело-лентата е обособена в десния край на пътното платно. Познайте кой я ползва за движение. Не, не познахте. Не се ползва по предназначение. Там карат нетърпеливите шофьори, които слизат от моста и смятат да завиват наляво, за да се пъхнат под него. Велосипедистите да си гледат работата!
-1
 
 
Въпреки на моменти будещите недоумение и горчив присмех нелепици в проектирането й, чисто новата мрежа от велоалеи на Пловдив действително си е повод за хвалба. Само дето някой е забравил да обясни предназначението им на мързеливите и/или разсеяни (а може би неграмотни?) пешеходци. Но няма проблеми - след като бъде последователно забърсан от двама-трима профучаващи велосипедисти и най-дебилният пешеходец обикновено си взима поука.
-1
 
 
Всеки ден ми се налага да минавам през моста на "Васил Априлов" и колоездачите се движат от двете страни на моста. Та питам ви в такъв случай има ли смисъл да пресичам по сто пъти да качвам стълби и тн... Като масово карат и от пешеходната страна? Миналата година нямаше такива екстри и честно казано беше по-добре, тъй като сега пешеходците (90% от трафика по тротоарите) са принудени да вървят по криви плочки между дървета, храсти, пейки и какви ли не още препятствия за да е спокойно на колоездачите...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: